Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
brda i planine
Pas dočekao spas: HGSS na nosilima spustio psa koji se na Paklenici ‘umorio ko pas’

Pas dočekao spas:
HGSS na nosilima spustio psa koji se na Paklenici ‘umorio ko pas’

Jedan je pas dočekao spas. Spasili su ga pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja s planine na kojoj se pri usponu ‘umorio ko pas’.  Da, istina je, osim ljudi, penjača i planinara u nezgodi, budalastih turista, zalutalih izletnika i drugih ugroženih ljudskih osoba ponekad spašavaju i životinje.  Takav neobičan slučaj se desio jučer na Velebitu, tj. u Maloj Paklenici: HGSS-ovci iz Stanice Zadar spasili su psa – iz paklene pakleničke vreline.

U srijedu, 22. srpnja, Stanica Zadar pomogla je jednom psu. Njegov vlasnik oglušio se na upozorenje djelatnika NP Paklenica na ulazu u Malu Paklenicu o zahtjevnosti terena kanjona. Pas je malaksao, a kako se radi o velikoj pasmini Leonberger od 55 kg vlasnik ga nije mogao sam spustiti nazad. Velike vrućine i nedostatak vode velika su opasnost u planinama. Ljudi ih često olako shvaćaju. Najčešće akcije spašavanja nakon padova upravo su dehidracija i umor zbog ljetnih vrućina. Na takve uvjete nisu imune niti životinje – pojašnjavaju i upozoravaju iz HGSS-a.

Dežurni spašavatelji HGSS-a iz stanica Zadar i Koprivnica u NP Paklenica prenijeli su psa UT 2000 nosilima do parkirališta.

-Uz spašavanje i pomoć ljudima često smo u situaciji da nas pozivaju da spašavamo životinje. Na popisu odrađenih akcija Stanice Zadar, uz mačke i pse tu su još i krave, konji, ovce, koze, svinje, jedan orao, bjeloglavi sup, zmije… – otkrivaju u HGSS-u.

Eto pouke za vlasnika koji je svog ‘ljubimca’, tj. psa s debelim krznom i 55 kilograma težine bez dovoljno vode poveo u vreli velebitski krš.

fotografije – HGSS Stanica Zadar

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI