Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA / znanje i obrazovanje
Bruka na zagrebačkom Sveučilištu: Senat o smjeni dekanice FFZG-a odlučio mailom, bez rasprave i suprotstavljanja argumenata. Nečuveno!

Bruka na zagrebačkom Sveučilištu:
Senat o smjeni dekanice FFZG-a odlučio mailom, bez rasprave i suprotstavljanja argumenata. Nečuveno!

Drama na zagrebačkom Filozofskom fakultetu okončana je sinoćnjim sramnim činom, u najboljem slučaju suspektnog, online glasanja Senata Sveučilišta koje je amenovalo odluku notornog rektora Damira Borasa o razrješenju dužnosti dekanice Filozofskog Vesne Vlahović Štetić. Presuđeno joj je s, navodno, 48 poslušnih glasova “za”, svega 12 protiv i 7 suzdržanih. S dekanicom je otišla i kompletna uprava s prodekanima imenovanim u njezinom mandatu, te je imenovan prorektor Miljenko Šimpraga i pridruženi mu obnašatelji dužnosti prodekana. Sve pod egidom pravomoćne presude protiv dekanice Vlahović Štetić za mobing nad Borasovom desnom rukom, prorektorom Antom Ćovićem …

17.6.2016., Zagreb – U Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta dodijeljene su 182 Rektorove nagrade u per kategorija. Rektor Sveucilista u Zagrebu Damir Boras. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Za prodekane Filozofskog fakulteta su izabrani doc.dr.sc. Tomislav Galović, doc.dr.sc. Vinko Kovačić, doc.dr.sc. Naida Mihal Brandi, prof.dr.sc. Ana Munk i izv. prof. dr.sc. Krešimir Pavlina.

Indikativno je da je Senat “zasjedao” i “odlučivao” online, navodno zbog epidemiološke situacije, ali, zanimljivo, ne video konferencijom za koju su postojali svi tehnički uvjeti, nego preko maila, a svi su se mailovi, navodno, slijevali u rektorat direktno, tako da nitko drugi, osim rektora Borasa nije imao uvid u glasanje. Članovi Senata su imali dovoljno vremena, od 12 do 18 sati, prenosi srednja.hr,  da bi sami pred sobom i svojom savješću, o svemu razmislili i donijeli odluku te je transferirali mailom na koji im je stigao i dnevni red za sjednicu Senata. Na taj je način izostala makar i minimalna rasprava o predloženim odlukama, što bi u akademskoj zajednici morao biti conditio sine qua non odlučivanja.

Zbog takvog načina rada u Senatu, ostavku je podnio njegov član, profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Nils Paar, koji je također pozvao PMF da ramisli i o tome želi li ostati dio ovakvog regresivnog, nedemokratskog Sveučilišta.

Samo 12 hrabrih imalo je petlje suprotstaviti se samovolji rektora Borasa koji je već prethodnom suspenzijom naumio trajno se riješiti dekanice FFZG. Njegova iznenadna suspenzija Vesne Vlahović Štetić izvela je studente na ulice, sinoć je održan i plenum FF-a,  a danas su oko podne studenti i profesori prosvjedno odšetali do Markovog trga kako bi Vladi predali peticiju s preko osam tisuća potpisa za smjenu kontroverznog rektora Borasa koji sustavno svojim autokratskim potezima i strahovladom koju je zaveo, kinji demokraciju na Sveučilištu.

Svojevremeno je istu torturu prošao i profesor FFZG-a Neven Jovanović koji je bio kandidat za dekana, ali je Boras učinio sve da njegov izbor onemogući, u čemu mu je, u travnju ove godine, asistirao ovaj isti Senat Sveučilišta koji funkcionira tek kao glasačka mašinerija u službi apologije svakog Borasovog nauma .

Odiozni Boras danas je za N1 komentirao peticiju studenata i profesora s više od osam tisuća potpisa kojom traže njegovu smjenu, i koju su predali Vladi. Za njega je to samo dokaz da se bave politikom, što se, kaže, na Sveučilištu ne bi trebalo po Statutu i zakonu.

S druge strane, Vlada se distancira od problema na Sveučilištu u ime tzv. autonomije Sveučilišta. Tvrde da nemaju utjecaj na izbor rektora i dekana, izražavaju uvjerenje da će se sve razriješiti na dobrobit svih uključenih, dakle, i Sveučilišta i Fakulteta, a posebno studenata. Naravno, iz Vlade se “ne bi štel mešat”, niti što poduzimati kako se ne bi narušili odnosi na FFZG-u i dovelo u pitanje redovno polaganje ispita i proces upisa, kako cinično reče vladin glasnogovornik Marko Milić.

Zar on to ozbiljno govori kako Vlada ne želi pridonijeti narušavanju odnosa na Filozofskom, odnosa koji su već totalno narušeni diktaturom notornog rektora Borasa?!

Na smjenu dekanice reagirao je i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja koji njezino razrješenje naziva činom nasilja i presedanom, a ovakav autokratski model upravljanja Sveučilištem zabrinjavajućim.

– Ovo je strašno nasilje od prorektora Čovića i rektora Borasa prema jednoj dekanici, dekanici FFZG-a. Ona je radila u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom, a danas se predstavlja da je ona netko tko je vršio mobing. Dogodila se zamjena teza, a priča je u stvari vrlo jednostavna-  kazala je jedna od čelnica Sindikata Vesnica Garašić na pressici Neovisnog sindikata. Podsjetila je i na meritum pravomoćne presude o mobingu i istaknula kako bivši dekani FFZG-a, Damir Boras i Vlatko Previšić, nisu razmatrali prijavu protiv Ante Čovića za znanstveno nepoštenje iako je to bila njihova dužnost. Tek kada je došla Vlahović-Štetić ta prijava se krenula razmatrati. Na koncu procesa u kojem je Fakultetsko vijeće FFZG-a predložilo skidanje zvanja prorektoru Čoviću o tome je morao odlučiti Matični odbor za filozofiju u kojem se nalazi i profesor Lino Veljak.

Čelnik Sindikata Vilim Ribić zgrožen je indiferentnošću Vlade koja od svega  “pere ruke”, te se pita postoji li ijedna zemlja na svijetu u kojoj vlada nema potrebe reagirati kad se ovakvi skandali događaju na Sveučilištu.

– Vlada tvrdi da ona nema zakonske ingerencije da tu nešto promijeni, ali nitko ju to nije ni pitao. Ona zbog načela autonomije Sveučilišta nema zakonsku ingerenciju da bira, smjenjuje, imenuje dekana. Prvo je pitanje da li je razumno da ona nema nikakav utjecaj u takvim okolnostima kad netko eklatantno krši neka temeljna načela društvene zajednice u kojoj se živi, i to još na razini Sveučilišta, gdje je ono mjesto koje treba biti uzor svima drugima u zemlji. Kako možemo očekivati da zemlja napreduje kada se ovakve stvari događaju na onome mjestu koje običnim ljudima može biti nekakav uzor- pita se Ribić.

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI