Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
bankomlat / sindikatdžije / Vlada
AP tvrdi da je ovo najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikad, da se u Hrvatskoj nikad bolje nije živjelo, pa ga čudi da još ima nezadovoljnih njegovim “milodarima”…

AP tvrdi da je ovo najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikad, da se u Hrvatskoj nikad bolje nije živjelo, pa ga čudi da još ima nezadovoljnih njegovim “milodarima”…

Danima slušamo o povećanju plaća u državnim i javnim službama, s ciljem da svi dobiju jednaku plaću za jednak rad, a kojim je obuhvaćeno 244 tisuće zaposlenika. Naravno, to imaju zahvaliti AP-u, svima su im plaće povećane isključivo njegovom milošću i zaslugom, i to baš uoči izbora. “Ovo je najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada”, hvali se AP, baš kao da je posegnuo u vlastiti džep i iz njega podijelio milodare. Hrvati nikad nisu živjeli bolje, tvrdi, i čudom se čudi zašto ( neki ) ljudi i dalje nisu zadovoljni. A nisu, jer ono što AP ne kaže jest da živimo u vremenu visoke inflacije i drastičnog rasta cijena koje ni s povećanim plaćama stotine tisuća građana ne mogu izdržati…

AP je ponosan “reformom svih reformi” i samozadovoljno navodi da će zaposlenima u državnoj službi sa srednjom stručnom spremom plaća za ožujak ( koju će primiti u travnju ) narasti za čak 47 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa će umjesto ranijih 791 euro skočiti na 1.161 euro neto, a najmanja raste s 553  na 795 eura. Za višu stručnu spremu prosječna plaća povećat će se čak 48 posto, a kod visoke taj rast iznosi 28 posto.

U javnim službama plaće će rasti prosječno za oko 13,5 posto, pa će recimo, učiteljima biti veća za 490 eura bruto, učitelju mentoru za 474 eura bruto, a višem asistentu 574 eura bruto.

Najlošije su prošli zaposleni u visokom obrazovanju i znanosti, zbog čega još uvijek traje njihov prosvjed, a najbolje liječnici kojima Vlada ako treba dolazi na noge…

Kako god bilo, pitanje je kolikog je daha ovo povećanje plaća, koliko će trajati uz inflaciju koju imamo na djelu. Za građane su najvažnije cijene hrane koje su dramatično porasle i pitanje je koliko će im i ove povećane plaće dostajati u  uvjetima nezaustavljivog rasta svih cijena, a nisu samo porasle namirnice iz one famozne sindikalne košarice.

Statistički plaće su porasle samo 8 posto i prosječna neto plaća iznosi 1.170 eura. Pa realno imamo situaciju da neki doista žive bolje, ali na stotine tisuća hrvatskih građana svojim prihodima ne mogu držati korak s cijenama, stoga je izjava AP-a o tome kako Hrvati nikad nisu živjeli bolje za njih nepodnošljivo iritantna.

Rast plaća je samo privremeno stanje, poručio je u ponedjeljak gostujući na N1 televiziji i savjetnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

-To što plaće rastu je privremeno, odmah nakon izbora slijedi depresija. Plaće neće padati, ali će rasti inflacija- upozorio je Ribić za N1.

– Netko mora platiti financiranje rata u Ukrajini- ističe, ocjenjujući da ulazimo u vrlo nestabilno razdoblje koje je Vlada premostila povećanjem plaća jer zapravo nije imala izbora. Hrvatska ima izraziti deficit radne snage i da bi dobila radnike mora ih bolje i platiti. Vlada  to sada može, proračun je zbog rasta cijena, pa prema tome i prihoda od PDV-a, pun. Ali, koliko će to trajati…?

Ribić posebno napominje da između sindikata i Vlade nije bilo pravog socijalnog dijaloga, iako je ministar Marin Piletić obećao da će sjesti za stol sa sindikatima, ali, gle vraga, s onima koji su konstruktivni, što znači, smatra Ribić, onima koji poslušno klimaju glavom. Uostalom, dodaje bivši sindikalni čelnik, i sam je ministar izabran po kriteriju poslušnosti, a o principima i načelima pregovaranja sa sindikatima nema pojma. Sreća njegova što Plenković ne smjenjuje nesposobne ministre, nego samo one koje tijela progona uhvate s prstima u pekmezu, inače bi, veli Ribić, prvi kandidat za smjenu bio upravo ministar Piletić.

Ilustracija: novac

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI