Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
aktivisti / časni ljudi / civilno društvo / GRAĐANI
Obnovljeni suhozid - foto (Za)Zeleni otok

‘(Za)Zeleni otok’ Žirje:
Obnovili suhozid i uredili staru otočku lokvu – korak bliže ka zelenijoj budućnosti

Obnovljeni suhozid - foto (Za)Zeleni otok

-Jedini trajno naseljeni pučinski otok šibenskog arhipelaga ovih je dana posebno zanimljiv. Osim turista, prošlog su produženog vikenda došli i volonteri. Na Žirje ih je, osim mira i tišine, privukla bogata prirodna i suhozidna baština kojom otok obiluje – javlja Danijela Grubišić iz Amaterske kulturne udruga Žirje.

Volonterska akcija obnove suhozida i čišćenja lokve ili Loke, kako je zovu na Žirju, dio je projekta (Za)Zeleni otok kojeg na otoku provodi Amaterska kulturna udruga Žirje. Kako kažu, projekt je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te sredstvima udruge Hyla. Stručni dio akcije vodi Alen Čikada, stručnjak za lokve iz Žminja uz konzultacije s Borisom Laušem iz Hyle.

-Lokve mogu biti prirodnog ili umjetnog postanka, a bitne su za osiguravanje dovoljnih količina vode za različite potrebe: kao izvor pitke vode za lokalno stanovništvo,
napajanje stoke, gašenje požara, zalijevanje povrtlarskih kultura i pranje rublja. Danas, lokve uglavnom služe kao staništa i izvori pitke vode za životinje i biljke koje ondje
obitavaju. Takav je slučaj i s ovom na otoku Žirju, dok je realnost nekada bila sasvim drugačija: voda se je iz žirajske lokve uzimala u drvenim vidrima od 30 do 40 L koje su žene nosile na glavi na sparama i učijama koje su se gonile na magarcima, a koristila se je za pranje robe, napajanje stoke i zalijevanje okolnih polja – pojašnjava Danijela Grubišić. 

Prije dolaska volontera – foto (Za)Zeleni otok

Kako se ističe, projekt zgodno naziva: (Za)Zeleni otok služi kao most između prošlog i budućeg korištenja lokve kroz  njezinu revitalizaciju. Prvi korak ka tome bio je obnova vanjskog suhozida koji se je djelomično srušio, a prijetio je potpunim urušavanjem i zatrpavanjem istočnog dijela lokve čime bi se trajno narušila njezina struktura.  Spas za lokvu je stigao gotovo u posljednji čas.

-U prvoj volonterskoj akciji, koja je trajala 23. – 26. lipnja, obnovilo se je 26,3 m2 suhozida. Sljedeći korak je sječa trske koja već desetljeće otežava pristup te degradira izgled i funkciju same lokve. Zadnji korak je obnova unutrašnjeg suhozida.  Revitalizacijom žirajske Loke stvara se preduvjet obnove poljoprivrednih parcela i
regeneraciju otočne zajednice koja će svoj napredak temeljiti na ekološkoj proizvodnji. U tome je smislu naziv projekta (Za)Zeleni otok sasvim opravdan jer na direktan način utječe na uspješnost budućih poljoprivrednih i stočarskih aktivnosti, a generacijama koje dolaze ostavlja očuvanu otočnu baštinu – kaže Danijela Grubišić. 

Hlad za volontere (foto: (Za)zeleni otok

Ali to nije sve, rekli bi u TV-reklami, u sklopu projekta dobrohotni i vrijedni volonteri su postavili i dvije klupe za sjedenje u neposrednoj blizini
Lokve te su posadili stabla murve i šipka. Ova je volonterska akcija imala i regionalni i međunarodni karakter: u njoj su sudjelovali volonteri iz Žirja, Šibenika, Zagreba, Siska, Brača, Žminja i iz francuskog grada Reimsa.

Projekt je uspješno proveden zahvaljujući predsjedniku udruge Jeri Bilanu koji je aktivno sudjelovao u svakom projektnom procesu i aktivnosti te doprinio razvoju otoka Žirja.

-Uskoro nastavljamo dalje sa projektnim aktivnostima i obnovom Loke koja će imati nekoliko etapa – najavljuju.

Ovo je još jedan primjer i dokaz kako bi se bez nesebičnih i vrijednih građana koji su spremni izdvojiti svoje vrijeme, novac i energiju za opći boljitak malo što dobroga događalo u državi.

Ako želite sudjelovati u budućim akcijama, zasukati rukave, pomoći obnovi suhozidarske baštine i žirjnsskih znamenitosti, pa se onda kasnije okupati u bistrom moru, pratite službenu Facebook stranicu projekta (Za)Zeleni otok. 

Poslije radova… (foto: (Za)zeleni otok

Lokva 1941. godine (autor_ Luigi Carmagnani)

Prije dolaska vrijednih suhozidara (foto: (Za)zeleni otok

Radovi… (foto: (Za)zeleni otok

Obnovljeni suhozid – foto (Za)Zeleni otok

Obnovljeni suhozid – foto (Za)Zeleni otok

Kamen po kamen – foto: (Za)zeleni otok

Za vrijeme radova… (foto: (Za)zeleni otok

Hlad za volontere (foto: (Za)zeleni otok

Vremenska kapsula u suhozidu (foto: (Za)zeleni otok

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI