Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Visoki prekršajni sud odlučio: ZDS u Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave” nije prekršaj! A kad je pjeva Roso…?

Visoki prekršajni sud odlučio:
ZDS u Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave” nije prekršaj! A kad je pjeva Roso…?

U državi u kojoj umjesto neovisnog funkcionira političko pravosuđe, razumljiva je odluka ( “pravno stajalište” ) Visokog prekršajnog suda da ustaški poklić Za dom spremni! na početku Thompsonove pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj protiv javnog reda i mira, pa, dakle, ni kažnjiv. Thompson, stoga, ubuduće može bez bojazni od sankcija klicati koliko god želi ZDS. Ali, hoće li sud objasniti javnosti kako je to pjevanje Bojne Čavoglave sa notornim ZDS prekršaj ako je izvodi makarski pjevač Mario Roso, a nije kad to čini autor- Marko Perković Thompson? 

Danas je, naime, održana sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda, kojoj je bilo prisutno 20 od ukupno 23 suca, javlja N1, a odlučivalo se o “nedorečenostima i različitim tumačenjima pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, u smislu javnog izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave”, u njezinom izvornom obliku, s pokličem Za dom spremni.

 

Suci su se izjašnjavali o pitanju “može li se postupanje okriv. Marka Perkovića, kako je opisano u optužnim prijedlozima PU šibensko-kninske od 30. prosinca 2016. i 8.kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji glasi: Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova, ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir”.

S 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim- priopćila je glasnogovornica Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj– odlučeno je da se postupanje u konkretnom slučaju ne može podvesti pod kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, i da je ispravna odluka suda od 2.listopada 2019. kojom je Marko Perković Thompson već bio oslobođen bilo kakve krivnje zbog klicanja ZDS.

Visoki prekršajni sud koji Thompsona dekriminalizira za uzvik ZDS na početku pjesme Bojna Čavoglave, prošle godine je zbog izvođenja te iste pjesme na jednom od makarskih trgova, u povodu 20-te obljetnice Oluje, pravomoćno prekršajno kaznio makarskog pjevača Maria Rosu. Bio je sretan da je prošao s novčanom kaznom od 765 kuna, jer je za taj prekršaj predviđena kazna od 30 dana zatvora.

Nešto prije toga, Prekršajni sud u Šibeniku oslobodio je Marka Perkovića zbog klicanja ZDS na tri koncerta tijekom 2016. i 2017.

Thompsona presuda Rosi nije nimalo impresionirala, pa je, nedugo nakon toga na koncertu u Skradinu bez kompleksa i bez zadrške nastavio uzvikivati ZDS izvodeći Bojnu Čavoglave. Štoviše, pred publikom je izjavio da je riječ o pjesmi koja je “jedan od simbola domovinskog rata” i ako je se odreknu, odreći će se sebe, i domovinskog rata.

Iako je ZDS bio službeni pozdrav ustaškog pokreta i poglavnikove zločinačke NDH koja se temeljila na rasnim zakonima i fašizmu, na poticanju mržnje prema ljudima druge vjere, rase, nacionalnosti, nema koncerta na kojemu Thompson ne izvodi Bojnu Čavoglave u njezinom izvornom izdanju, sa pokličem Za dom spremni, čime potiče raspoloženje i dodatno mobilizira publiku u mržnji spram drugih i drugačijih.

Arhiva: Marko Perković Thompson – koncert u Kninu (Foto TRIS /H. Pavić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI