Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
školarstvo
Boris Jokić (foto printscreen HRT/Tris)

Počinje matura, a Boris Jokić kaže:
Ovo je generacija pod najvećim stresom, ali to su žilavi mladi ljudi

Boris Jokić (foto printscreen HRT/Tris)

Pisanjem testa iz hrvatskoga jezika na ‘A razini’, kako je to nazvano, počinje ovogodišnja Državna matura koja se održava u posebnim uvjetima zbog općeg nereda uzrokovane pandemije koronavirusa. Za polaganje mature prijavljeno je više od 32.000 učenika koje će nadzirati oko sedam tisuća nastavnika, javlja Hina.

Sukladno kalendaru ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ljetni termin ispita državne mature trajat će od 8. lipnja do 3. srpnja, ali u dva bloka – prvi od 8. do 24. lipnja u kojemu će se polagati obvezni predmeti, te od 25. lipnja do 3. srpnja kada će biti ispiti iz izbornih predmeta.Rezultati ispita bit će objavljeni 15. srpnja, rok za prigovore je 17. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja. Maturantima će se svjedodžbe podijeliti 22. srpnja.

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja  gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je pojasnio da su ovogodišnji maturanti generacija koja je pod najvećim stresom.

Ova školska godina je specifična: prvo je bio štrajk, zatim online nastava, no Jokić ne misli da će to previše utjecati na ocjene maturanata na kraju školske godine.

Boris Jokić (foto printscreen HRT/Tris)

– Naše istraživanje pokazuje da je generacija učenika 2020. godine sigurno generacija pod najvećim stresom, ali kao što sam rekao, žilavi su to mladi ljudi koji će sigurno taj stres odmaknuti i uspjeti savladati. Vidjet ćemo što će biti s ocjenama i samim ispitima. Radi se o žilavoj generaciji koja će, siguran sam, uspjeti u onome što naumila, a to je pokazati svoje znanje na ispitima državne mature i uspjeti na upisu u visoko obrazovanje. Završetak školske godine za sve generacije je stresna situacija, ali za ovu generaciju je to sigurno tako. Osim uobičajenog stresa imali su pandemiju, prelezak iz učionice u online nastavu, a u Zagrebu i potres. Ono što je doprinijelo tom stresu jest i  neodgovornost politike, činjenicu da im nisu rekli hoće li biti tih ispita, kada će ih biti i hoće li im se vrednovati za upise – kazao je Jokić. 

Ovo je generacija bez norijade, maturalne večere i putovanja. Jokić ne misli da će to utjecati na maturante što se ispita tiče, no utjecati će životno. “To su stvari koje će moći nadoknaditi. Ne treba ih žaliti, to su borci koji će pokazati svoje znanje”, kaže.

Svaki deseti maturant na probnom eseju ili nije napisao dovoljno riječi, ili je prepisivao.

“To nam govori da obrazovna politika ne upravlja procesom državne mature već 10 godina. Nevjerojatna je jedna činjenica. Svi ti mladi ljudi, pod tolikim stresom, nisu zahtijevali da im se snize kriteriji, oni koji su zahtijevali da im se snize kriteriji su obrazovne vlasti – veli Jokić.

Jokić ima i poruku za maturante.

“Poruka je sljedeća, pogledajte dobar film, sjednite na bicikl, stavite slušalice na uši, danas nećete više ništa naučiti. Dug je ispitni period, i glavu gore. Malo još učiti, malo stisnuti, slijede ljepši, ljetni dani i siguran sam kao i njihovi roditelji i nastavnici, siguran sam da će ta glava gore učiniti to da su uspješni ne samo u ovim ispitima nego i svima onima koji ih još čekaju”, poručuje Jokić.

Ilustracija (fotoWikimedia Commons/Tris)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI