Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
GOSPODARSTVO / zanimljivi projekti
Foto: Biota

Leteće sjeme:
Domaća tvrtka testira tehnologiju pošumljavanja ogoljelih šumskih područja pomoću drona

Foto: Biota

Zanimljiv i važan projekt poduzetnika i znanstvenika Dušana Jelića, doktora biologije koji sa svojom biotehnološkom tvrtkom Biota razvija inovativnu tehnologiju pošumljavanja opožarenih i bilo kako ogoljelih šumskih površina, koji smo lani najavili na ovom mjestu dok je još bio u naznakama, dogurao je do faze testiranja automatiziranog izbacivanja samoklijajućih paketića sjemena pomoću drona.

Foto: Biota

Prošlo je prvih pola godine projekta nazvanog ’02’, izvijestili su iz biotehnološke tvrtka Biota, u okviru kojeg razvijaju prototipove samoklijajućih paketića sjemena različitih struktura koje će služiti za pošumljavanje opožarenih, posječenih i degradiranih područja autohtonih vrstama drveća. Ekipa predvođena poduzetnikom i znanstvenikom Dušanom Jelićem ovih dana na dvije lokacije  – Eko imanju u Grubišnom Polju i istraživačkom centru u Puljanima u Nacionalnom parku Krka testira automatizirano izbacivanje samoklijajućih paketića sjemena promoću drona kako bi se što efikasnije provelo pošumljavanje teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja.

Foto: Biota

Naglašavaju u toj inovaativnoj biotehnološkoj tvrtki da je sjeme koje se koristi u samoklijajućim paketićima isključivo od autohtonih vrsta drveća specifičnih za područje koje se pošumljava, kao i da osim paketića sjemena razvijaju i ‘Forest in the box’, razgradivu kutiju u kojoj je sadržano sve potrebno za uzgoj vlastite sadnice drveta i koju je kada je sadnica dovoljno velika potrebno samo u cijelosti zasaditi na odabranu lokaciju.

Foto: Biota

Na projektu surađuje i Korana Vučinić Bračić, tehničarka za održavanje bilja koju je iz rodne Pule u Puljane kao ljubiteljicu prirode dovela upravo mogućnost da direktno sudjeluje na očuvanju njezine bioraznolikosti.

-Područje Puljana u općini Promina uglavnom oskudijeva šumom. U većem dijelu je prisutna makija, a veće poljoprivredne površine korištene su kao pašnjaci za stoku ili za vinograde. Također, požari su vrlo česti, a jedan od većih dogodio se 2017. godine na planini Promini gdje je uništeno preko 2000 hektara borove šume – govori Korana o najčešćima razlozima degradacije i nestanka šuma u njenom okruženju.

Foto: Biota

Opisala je i jedan svoj radni dan koji se sastoji od izrade kuglica sa sjemenkama koje će se koristiti za buduća pošumljavanja.

-To uključuje pravovremeno prikupljanje i čuvanje sjemenja lokalno prisutnog drveća, testiranje smjese za kuglice s različitim omjerima gline, pijeska i supstrata te postavljanja kuglica na različita mjesta kako bi se bilježio utjecaj atmosferskih prilika na njih. Osim kuglica, pripremam i rasađujem sadnice lavande, ružmarina i drugog bilja – opisala je Korana i zaključila kako joj je nadraži dio projekta spoznaja da će njen rad i trud jednog dana doprinijeti obnavljanju degradiranih staništa i očuvanju biljnog i životinjskog svijeta.

Foto: Biota

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI