Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
znanje i obrazovanje
Ilustracija: digitalni vrtlar iz online igrice

Zasadi virtualnu tikvu, okopaj vrt online:
Postani diplomirana povrćarica i povrćar- besplatno

Ilustracija: digitalni vrtlar iz online igrice

Evo napokon i neke možebitne olakšice zbog pandemije boleštine covid-19: tko hoće u svibnju može postati dipolomirana povrćarica ili povrćar bez da se previše oznoji kopajući s motikom i grabljajući s grabljama. Naime, zahvaljujući pomno smišljenim i već dugotrajnim programima besplatnih osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih i osoba koje pripadaju tzv. marginaliziranim skupinama, vječito marljivo društvo iz Ekološke udruge Krka Knin zajedno s partnerima iz Grada Knina ovoga puta gratis, mukte, džaba obrazuje buduće povrćarice i povrćare.

-Ovim putem pozivamo na prijavu sve pripadnike marginaliziranih skupina koji žele sudjelovati na besplatnom programu osposobljavanja „Povrćar/ica“ ili radionicama mekih vještina  koje se zovu „Budi Svoj“, „Budi kreativan“ ili „Izrazi se“. Program osposobljavanja „Povrćar/ica“ započinje 4. svibnja 2020. i sastoji se od teoretske i praktične nastave gdje će se učiti sve o uzgoju povrća. Na kraju programa koji je besplatan polaznici će dobiti uvjerenje o osposobljavanju koje se može upisati u e-radnu knjižicu. Zbog pandemije koronavirusa (COVID – 19) te trenutno važećih mjera zaštite nastava će se odvijati online (model će biti dogovoren s polaznicima) i kroz induvidualna savjetovanja s predavačima (pisani materijali će biti podijeljeni polaznicima) ili kroz klasična predavanja ukoliko dođe do ublažavanja mjera zaštite od koronavirusa – pojašnjava Dimitrije Dujmović, voditelj projekta iz Ekološke udruge Krka Knin.

Ilustracija: digitalni vrt iz online igrice

Polaznici programa osposobljavanja će također besplatno moći koristiti radionice mekih vještina i to: Budi svoj – dvodnevna radionica na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja,  Izrazi se  –  dvodnevna radionica na temu povećanja komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja i Budi kreativan – dvodnevna radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti. Način održavanja radionica mekih vještina bit će dogovoren naknadno sukladno situaciji i važećim mjerama zaštite od širenja koronavirusa, poručuju.

Dakle, ako se prilike oko epidemije budu poboljšavale, što se već događa, polznici ipak mogu očekivati kako neće samoo virtualno saditi tikve, kupuse, rajčice i patlidžane, te kopati po zemlji isključivo online. To znači da će kad-tad svoje znanje koje su stekli preko interneta moći pospješiti i usavršiti u pravim zemljanim, a ne samo u vrtovima na internetu, te uzeti u ruke konkretne motike, grablje, lopate, vile i ostale poljoprivredne alatke.

Inače, u marginalizirane skupine spadaju: dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Ilustracija: digitalni vrt iz online igrice

Svi zainteresirani se mogu javiti na brojeve telefona 095 253 0211 ili 099 641 3225 te e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr

Program osposobljavanja bit će proveden kroz projekt „Učimo danas za bolje sutra“ čija je vrijednost 818.166,00 kn, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom.

Valja znati kako je Ekološka uruga Krka Knin zajedno s partnerima je već na slične načine osposobila brojne pršutare, medare, sakupljače ljekovitog bilja, pčelare,  voćare, vinogradare, proizvođače rakije i aromatiziranih pića itd., o čemu više možete pronaći i u nizu tekstova na stranicama Trisa. 

Ilustracija: digitalni vrtlar iz online igrice

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI