Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
BANDIĆGRAD
Petak u 19 sati: Loncima, tavama, žlicama i poklopcima protiv Milana Bandića

Petak u 19 sati:
Loncima, tavama, žlicama i poklopcima protiv Milana Bandića

U petak, 17. travnja, u 19 sati, Zagrepčanke i Zagrepčani će ponovno izaći na svoje prozore, balkone i terase te će loncima, tavama, žlicama, poklopcima, zviždaljkama, bubnjevima i drugim predmetima proizvoditi buku kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo načinom na koji aktualni gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić vodi grad. S obzirom na činjenicu koliko se građana Zagreba odazvalo na prošlu akciju nazvanu Dosta je!, posve je jasno kako je mnogima dosta Bandićeve dvodesetljetne vladavine, za koju se ističe kako je načinila goleme štete Zagrebu i njegovim žiteljima, a koristi donijela samo poduzetničko-političkoj grupaciji uokolo ZG-vlasti koja crpi javni novac za nepotrebne i preskupe projekte i slično.

Građani Zagreba su ogorčeni ponašanjem Bandićeve administracije usljed epidemije i nakon snažnog potresa, nakon čega je opći stav kako su vlasti potpuno nesposobne i nedorasle upravljati gradom u takvim situacijama, te kako im je čak i u okolnostima nedaća i nevolja, kako se tvrdi, primarno bilo uposliti svoje podobne na obnovi oštećenih zgrada, umjesto omogućiti brzu i efikasnu normalizaciju života u gradu.

Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju sve građanke i građane Zagreba da u petak, 17. travnja u 19:00 sati izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću – dosta je! Zagreb je pogođen ne samo pandemijom, već i posljedicama razornog potresa, a vodi ga gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji iz dana u dan pokazuje kako nije dorastao nositi se s aktualnom kriznom situacijom, dovodeći naše živote i budućnost grada u još veću opasnost. Bandićevo općenito nesnalaženje, osobito sada u kriznoj situaciji, jasno pokazuje kako mu nije mjesto na čelu glavnog grada – stoji u pozivu zagrebačkih  udruga građana.

Stoga, udruge pozivaju sve koji žive u Zagrebu da, kao i prije  desetak dana, ponovno na svojim balkonima i prozorima iskažu svoje nezadovoljstvo i time podrže sljedeće zahtjeve:

  1. Svima koji su u potresu izgubili dom, Grad mora osigurati smještaj u stanovima kojima upravlja;
  2. Obnova mora biti pravedna, sustavna, transparentna i najbrža moguća. Ne smije se dopustiti špekulacija i zarada na muci pogođenih građana i građanki;
  3. U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti stručna udruženja i poštivati njihove zahtjeve;
  4. U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika.

Ovakvi prosvjedi nastavak su velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića održanog 1. veljače kad se protiv gradonačelnika Bandića i donošenja njegova GUP-a (Generalnog urbanističkog plana) okupilo preko 20.000 građanki i građana. Tada je gradonačelnik poslao gradsku Čistoću da šmrkovima omete legitimne zahtjeve prosvjednika za život u boljem i pravednijem gradu. Na kraju, prosvjednici su omeli Bandića te je u Gradskoj skupštini srušen njegov skandalozan GUP, što je bio jedan od najvećih poraza aktualnog gradonačelnika u ovih 20 godina.

-Kako trenutno zbog zaštite javnog zdravlja nije moguće organizirati prosvjed na javnom prostoru, udruge pozivaju stanovnike Zagreba da otpor gradonačelniku pokažu s prozora i balkona. Nakon prošlog ovakvog prosvjeda, policija je upozorila organizatoricu kako će idući put biti sankcionirana zbog narušavanja javnog reda i mira. Ne želimo pristati na situaciju u kojoj su mirni prosvjedi podložni prekršajnim kaznama, dok istovremeno živimo u gradu u kojem gradonačelnik slobodno i sustavno ugrožava naše zdravlje i živote – poručuju Gordana Pasanec iz Udruga Siget/Zagreb te zove, Iva Marčetić iz Prava na grad i Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Inače Milan Bandić (65) je svoju političku karijeru započeo 1983. godine kada se kao stručno-politički radnik za Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu zaposlio u ondašnjem u Općinskom komitetu Saveza komunista Peščenica.

Gradonačelnik Zagreba je od 2000. godine, dakle punih 20 godina.

Unatoč brojnim kontroverzama, ozbiljnih optužb i za krupan kriminal, Bandić je uvijek iznova biran u fotelju gradonačelnika Zagreba, zahvaljujući predizbornim populističkim akcijama, teško ostvarivim obećanjima,  širokoj mreži glasača pozapošljavanih po gradskim poduzećima i uredima, te neopravdanoj pasivnosti i nezainteresiranosti građana koji nisu izlazili na izbore, sa stajalištem ‘kaj me briga‘.

Sad se pokazuje kako ih je trebala biti briga.

Hoće li 2020. godina biti i zadnja godina njegovog gradonačelnikovanja kojega su obilježili nebrojeni skandali kojih nje lako ni pobrojati, kao i niz optužnica protiv M. Bandića radi malverzacija, boravak u istražnom zatvoru itd.?

Bit će jasnije već ovoga petka u 19 sati.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI