Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
HRVATSKA / POLITIKA / vic dana
Koprićev korona-vic…

Koprićev korona-vic…

Zanimljivom objavom oglasio se jučer ( kud baš na 1.april ! ) na Facebooku prof. Ivan Koprić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i prava je šteta što nam, zbog upozoravajućih ograda,  nije dopustio da se sadržaju njegovog posta malo duže veselimo. Jer, Koprić piše kako ga je ministar uprave Ivan Malenica upravo nazvao i zamolio da pripreme detaljni plan teritorijalnog preustroja Hrvatske na 123 općine i 5 regija, a koji bi trebalo realizirati do 30.lipnja 2020,  kako bi se ostvarila nikad potrebnija poboljšanja koja donose značajne uštede državi financijski pokošenoj koronavirusom.

Dio je to vladinog plana za korona-krizu- piše prof. Koprić.

Ali, figa! To je samo jedan od viceva koji, valjda, nije odveć uznemirio ministra Davora Božinovića, jer nam je dan prije poručio neka nam vicevi budu smiješni, a ne zbunjujući i uznemirujući… Što mislite, kakav je Koprićev?

Samo da bi znali o čemu govorimo, i zašto se prof. Ivan Koprič odlučio baš s ovim pitanjem “našaliti”, podsjetimo da u Hrvatskoj od 1992./ 93.  funkcionira novi teritorijalni ustroj sa županijama, gradovima i općinama koji je tijekom godina dodatno ekspandirao tako da danas imamo ukupno 577 administrativno-teritorijalnih jedinica. Preciznije rečeno, imamo 21 županiju, 128 gradova i 428 općina, i sve to u državi koja ima 4 milijuna stanovnika,  dakle, manje od jendog većeg zapadnoeuropskog  grada!

Arhitekti tako široko disperziranog ustroja, koji su se potrudili svako selo proglasiti općinom, neovisno o broju kuća i broju stanovnika, su ingeniozni HDZ-ovi umovi koji su nam ostavili u nasljeđe najskuplji i najneracionalniji birokratski aparat što ga je moguće zamisliti. Administraciju kakvu ni Trumpova Amerika ne bi mogla podnijeti! Ali nije to iz hira. HDZ je Hrvatsku skrojio i nakrcao uhljebima po mjeri svoje vječnosti!

“Zajedničarima” ne pada na pamet redizajnirati tu “kulu babilonsku”, a dogodi li se promjena vlasti, gotovo je izvjesno da će i novi establishment prije oportunirati negoli hipertrofiranu administrativnu uhljebničku strukturu konzekventno reducirati. Jer, sinekura nikad dosta za gladna usta stranačkih vojnika…

Ivan Koprić

Jučer u 09:35

[Prvo provjeriti datum.]

In other news, upravo me nazvao ministar uprave dr. sc. Ivan Malenica i zamolio da pripremimo detaljni plan teritorijalnog preustroja Hrvatske na 123 općine i 5 regija koji treba realizirati do 30. lipnja 2020., da bi se ostvarila potrebna poboljšanja i uštede.
Dio je to vladinog plana za korona-krizu.
Stay tuned and govern on.

P.S. Već sam dobio ozbiljna upozorenja (i to od poznatog novinara) da sam pretjerao sa šalom pa molim uzmite u obzir datum. Kome pametnom bi uopće palo na pamet mijenjati ovaj savršeni teritorijalni ustroj u trenucima početka ozbiljne ekonomske krize!? Dajte najte! ?- uz smajlić će prof. Koprić, ali zato ništa manje ironično.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI