Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
hadeze / POLITIKA / rvatska
Splitsko-dalmatinski župan B. Boban (foto TRIS/G. Šimac)

HDZ-ova nulta stopa tolerancije na nasilje:
Rigorozni Boban i nasilje nad zdravom pameću

Splitsko-dalmatinski župan B. Boban (foto TRIS/G. Šimac)

Dovraga, zar je u HDZ-u, uz duge prste i gramzljivost, bio kriterij za učlanjivanje i snažna pesnica, po mogućnosti trenirana na slabijima i nemoćnima?! Svako malo neki “ugledni HDZ-ovac” izgubi kontrolu i nekog premlati, izvrijeđa, polomi. Točnije, bude javno razotkriven kao agresivni, beskrupulozni primitivac kojemu je poseban hobi mlatiti vlastitu suprugu, pripadnike manjina, svejedno srpske ili LGBT, neistomišljenike…

Dug je put HDZ morao proći od onog vremena u kojemu se nasilje u obitelji i nasilje nad ženama smatralo nekom vrstom privatnog “tradicijskog prava”, do danas kada na svirepo batinanje supruge solinskog gradskog vijećnika i šefa vranjičkog DVD-a, Nikole Perajice, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban poteže frazu o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji. Da, frazu u kljunu HDZ-ove papige…

Splitsko-dalmatinski župan B. Boban (foto TRIS/G. Šimac)

Boban se doima osobito ponosnim što je zlostavljača Perajicu, “inače druželjubivog i poduzetnog čovjeka”, ekspresno eliminirao iz HDZ-a. Eto, vidite da mi nismo takvi, kao da je tim činom htio poručiti Boban, umivajući lice svoje stranke jednim brzim isključenjem brutalno agresivnog člana. Ali, zar je u ovom slučaju uopće bilo izbora? Pa Perajica je, taj “druželjubivi, mirni gospodin i poduzetnik”, ženi slomio rebro, zadao joj teške povrede i po cijelom tijelu ostavio krvave podljeve, gotovo je na smrt prebio i ostavio na podu s jedva vidljivim znacima života! HDZ je o tome šutio sve dok se policija nije javno očitovala o ovom, nota bene prošlotjednom, nasilju u vranjičkom domu solinskog vijećnika, koji je završio u 30-dnevnom pritvoru.

Tek kad je policija izvijestila o “incidentu” koji se dogodio 15.travnja, oko 22 sata, u kući na području Solina gdje je “fizički napadnuta 45-godišnjakinja koja je hitno prevezena u bolnicu zbog teških tjelesnih ozljeda, a muškarac koji joj je zadao ozljede je uhićen, i nad njim se provodi kriminalističko istraživanje”, Boban je krenuo u akciju. Policija je bila suviše ekspresivna u svom priopćenju, a zlostvaljač i za HDZ-ov ukus preagresivan, prebrutalan.

Navodno je vijećnik, vatrogasni zapovjednik i poduzetnik Perajica te večeri, prije gotovo tjedan dana ( ?! ), suprugu najprije zlostavljao psihički, verbalno, a potom uvrede kombinirao i batinama. Tukao je dok se nije srušila na pod i ostala nepokretno ležati puna dva sata prije negoli se ovaj “uglednik”, primjećujući da sve teže diše, sjetio pozvati hitnu pomoć kako bi “kontrolirao štetu”. Osim što je utvrđeno da je bio pod utjecajem alkohola, pokazao se i besramnim lažljivcem jer je uporno pokušavao tvrditi da je supruga ozljeđena pri padu niz stepenice. Plitko, imbecilno…

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, kako je pisao tportal, navodno je dobio neslužbenu informaciju o tome što se kobne večeri događalo u domu vijećnika Nikole Perajice, ali je valjda čekao službeno očitovanje policije ( ? ). Je li znao i župan Blaženko Boban, šef županijske organizacije HDZ-a, koji s obitelji živi u Solinu, a i 11 godina je bio solinski gradonačelnik? Teško je i najnaivnijima povjerovati da nije znao, da mu je prva vijest o tome bila ona iz policijskog priopćenja…

I što je Boban napravio kad je čuo ( saznao ) za zlostavljača u vlastitim redovima? Čekao je da vidi razvoj situacije, a kad je, nakon javnog očitovanja policije o slučaju, shvatio da se ovo nasilje neće moći nikako zataškati, sazvao je Gradski odbor HDZ-a i s “druželjubivim kolegom” raskrstio. Izbačen je iz stranke po rijetko viđenom žurnom postupku. Bi li tako bilo i da Perajica nije pritvoren a žena sa slomljenim rebrom hospitalizirana? Što bi se dogodilo da je Perajica, kao svojedobno njegov stranački kolega Alojz Tomašević, udarce znao dozirati, i batinanje provoditi pomalo ali kontinuirano?

Ergo, zgroženi Boban, koji javnosti baca pijesak u oči floskulama o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji, nije ništa učinio, sve su za njega odradili policija i Perajica. Bobanu je preostalo samo da formalizira postupak izbacivanja vijećnika iz stranke…Manje od toga nije mogao učiniti. Više jest, da je na prvi glas o nasilniku reagirao, i zatražio njegovo očitovanje pred GO HDZ-a, umjesto što je čekao hoće li se policija o “incidentu” oglasiti, pa djelovao tek post festum njihova priopćenja.

Sjetimo se samo slučaja Mare Tomašević i njezinog zlostavljača, visokopozicioniranog HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića. Požeško-slavonski župan godinama je zlostavljao, šikanirao, vrijeđao, obezvrijeđivao, fizički maltretirao svoju suprugu Maru. Žena je bila na kraju snaga. Vapila je za pomoć, obraćala se svim HDZ-ovim “moralnim vertikalama” koje na nasilje u obitelji imaju nultu toleranciju, od predsjendika stranke, premijera, predsjednice države i nitko joj nije htio pomoći, niti se u njezine “obiteljske stvari” miješati. Čak ni KGK. Makar kao žena.  Ali, nije. Mara Tomašević je nije zanimala.

Da nije istupila u medije i ispričala svoju žalosnu priču, Mara Tomašević je po HDZ-u danas mogla biti i – pokojna. Nažalost, nije potporu dobila ni u vlastitoj obitelji, čak ni od djece, kamoli od nezainteresirane i sasvim neempatične stranačke “elite”. Što li je tada Blaženko Boban mislio o Alojzu Tomaševiću? Je li ga taj slučaj imalo zanimao, je li kolegu župana osudio, je li u stranci predložio da se takvog vulgarnog razbijača i nasilnika izbaci iz HDZ-a kako ne bi kompromitirao stranku i svakog njezinog časnog člana? Figu!

HDZ-u je trebalo gotovo godinu dana da Tomaševića isključi iz stranke. Još godinu da ga Općinski sud u Slavonskom Brodu nepravomoćno osudi na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a besramnik je ostao i dalje na dužnosti župana,  na sliku i priliku HDZ-a.

Možda bi i Perajica dogurao daleko da je policija mogla zataškati slučaj, jer, očekivati da bi ga Boban raskrinkao i s njim se rigorozno obračunao, bilo bi odveć “neprirodno”.
Baš kao što do danas nismo vidjeli ni “r” od njegove prijeteći najavljene rigoroznosti spram Ivana Škaričića, ravnatelja splitskog Doma za umirovljenike u Vukovarskoj, nakon masovnog širenja zaraze među štićenicima ustanove.
Škaričić je i dalje ravnatelj Doma za umirovljenike u Splitu, iako je u toj ustanovi došlo do masovne zaraženosti štićenika koji su, navodno, desetak dana prije otkrića oboljelih, imali povišenu temperaturu, ali ravnatelj i njegovi suradnici nisu poduzeli odgovarajuće mjere da se interventno pruži pomoć starima i nemoćnima. Epilog je stoga strašan- velik broj preminulih i oboljelih u splitskom domu za starije.

Na prvu vijest o tome, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban odmah je zauzeo beskompromisan stav: utvrde li se nepravilnosti u postupanju odgovornih osoba, “bit ću rigozoran”, žestoko je priprijetio Boban. O nepravilnoistima, utvrđenim ili neutvrđenim, više nitko ne govori, a šuti i Boban. Navodno čeka inspekcijski nalaz. Zar se nadzire ustanova na Grenlandu, a ne u splitskoj Vukovarskoj ulici? I u čemu bi nalaz inspekcije mogao amnestirati Škaričića? Po logici pozicije na kojoj je, neupitno je odgovoran i da ima morala sam bi podnio ostavku i otišao iz Doma. Ali, kako će, stranka ga još nije zbrinula na drugo mjesto, a nešto se mora raditi, po mogućnosti nešto u rangu ravnatelja, kako je svojedobno dao javno do znanja Škaričić. Tipični HDZ-ov trash o kojemu stranka brine marom brižne majke svjesne da u kući ima u najmanju ruku – nobelovca! Kojega je pod svoju zaštitu i skrbništvo uzeo sam politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, i da vidimo tko će tog omiškog arheologa uhljebljenog u sustavu socijalne skrbi, baciti na ulicu… HDZ je to, gospodo. Škaričić je metafora “zajedničarskog” klijentelizma i kadroviranja, a Perajica i Tomašević jedan od debljih slojeva ove stranke koja Hrvatskoj prijeti potpunim uništenjem. Zahvaljujući bezgraničnoj toleranciji ovog naroda na HDZ-ov ( politički ) kupleraj…

Ilustracija/Izvor:pixabay.com

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI