Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
EKOLOGIJA / životinje i ljudi
Foto: Sandra Šimunović, PIXSELL

Glodavci i drvodjelci:
Zaštićeni dabrovi iz zapaljene nastambe u Lonjskom polju živi su i zdravi

Foto: Sandra Šimunović, PIXSELL

Kraj nastambe dabrova u kanalu rječice Strug, zapaljene prije mjesec dana, djelatnici Parka prirode Lonjsko polje opazili su svježe tragove dabrova i s veseljem objavili dobru vijest da su dabrovi, u Hrvatskoj rijetka i strogo zaštićena životinjska vrsta, živi i zdravi.

Djelatnici Parka prirode Lonjsko polje posljednjih tjedana pojačano nadziru nastambu dabrova u kanalu rječice Strug nedaleko sela Plesmo. Čine to otkako su prije mjesec dana opazili rijetko viđen divljački čin – iz nastambe dabrova dizao se dim, što je značilo da je netko dan, dva ili najviše tri dana ranije zapalio nastambu. Utvrđeno je kako je izgorio vršni dio nastambe, a da dvije komore ukopane u zemlju nisu oštećene i sve je ukazivalo na to da dabrovi nisu stradali, ali trebalo je još malo pričekati kako bi se čuvari prirode u to i uvjerili.

Foto: Park prirode Lonjsko polje

Prošlotjedno zatopljenje mnoge je životinje izmamilo van, pa tako i dabrove u Lonjskom polju. Oko nastambe u kanalu Struga opaženi su njihovi svježi tragovi, što znači da su dabrovi iz zapaljene nastambe živi i zdravi.

Ilustracija: Krešimir Certić

Koliko je bilo uznemirujuće vidjeti spaljenu nastambu dabrova, toliko je bilo olakšavajuće doznati da su njezini stanari dobro. Populacija dabrova u Parku prirode Lonjsko polje u stalnoj je progresiji, no barbarski čin kojem smo svjedočili zaslužuje najoštriju osudu – kazao je Damir Culjak, glavni čuvar prirode Parka prirode Lonjsko polje o činu nepoznatog počinitelja nepoznatih motiva za paljevinu nastambe dabrova, koji još nije pronađen.

Ilustracija: Krešmir Certić

Dabar je najveći glodavac sjeverne polutke. Izvrstan je plivač i ronilac, a zbog sposobnosti sječe stabala i gradnje nastambi i brana od drveta, neki ga smatraju i drvodjelcem u životinjskom svijetu. Riječ je o monogamnoj životinji. Uz roditeljski par u nastambi može živjeti do šest mladunaca. Dabar je nekada nastanjivao cijelu Europu, a do kraja 19. stoljeća živio je i u Hrvatskoj. Početkom prošlog stoljeća opstao je na samo četiri odvojena lokaliteta – jedan je bio zajednički u Njemačkoj i Poljskoj, a ostali u Francuskoj, Rusiji i Norveškoj. S tih je mjesta počela reintrodukcija dabra u stara staništa diljem Europe. U sklopu projekta Dabar u Hrvatskoj dabar je 1996. godine doseljen u Hrvatsku. Naseljen je u šumu Žutica kraj Ivanić-Grada te rukavce Drave u okolici Legrada. Iz Žutice se dabar proširio Parkom prirode Lonjsko polje te sada nastanjuje sve tamošnje vodotoke. Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta te ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje prema Direktivi o staništima mreže NATURA2000.

Foto: Sandra Šimunović, PIXSELL

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI