Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
crkve / POLITIKA / zdravlje
Farizejska sprega Crkve i politike : Može stati cijeli svijet, ali “za križen” se mora ići…(?! )

Farizejska sprega Crkve i politike :
Može stati cijeli svijet, ali “za križen” se mora ići…(?! )

Dogodi li se sutra, prekosutra, za tjedan ili više dana, da i Hvar izgubi status corona-free destinacije, tko će za to biti odgovoran? Nacionalni krizni stožer, hvarska župa i svećenstvo, Hvarani kojima procesija “Za križen” baš puno znači? Hoće li itko za to snositi konzekvencije ili će se naprosto preći preko toga kao “božje volje” ? Ako padne prva hvarska žrtva koronavirusa, hoće li pasti i cijeli Stožer jer je struku podredio politici i donio potpuno pogrešnu, nepravednu i nedosljednu odluku?

Koliko god je Nacionalni stožer donedavno izazivao poštovanje kod većine hrvatskih građana zbog predanosti poslu kojeg obavljaju u ovim kriznim, pandemijskim vremenima, toliko danas, zbog ove iznimke kojom su počastili Crkvu na Hvaru, izazivaju revolt i nepovjerenje, imanentne pučkom doživljaju političke kaste i inače. Jer, Stožer kojeg smo slavili kao glas struke neopterećene politikom, ispostavio se na kraju ipak političkim tijelom koje, nota bene, još i djeluje – nezakonito! Stožer je osnovan za upravljanje krizom, dakle, za izvanredno stanje, koje, međutim, nikad nije proglašeno, ali ni ovlasti Stožera nikad nisu legalizirane odlukom Sabora. Pa su, shodno tomu, ilegalne. Nezakonite. No, u pripremi je zakon koji će uskoro pred zastupnike kako bi se retroaktivno postupanje Stožera ozakonilo. A mobitele građana, po potrebi ( i procjeni vlasti ) nadziralo i prisluškivalo…

Hvarska procesija (foto Facebook Ministarstvo kulture/Paolo Bunčuga)

Oportunizam HDZ-ovske vlasti prema katolićkoj Crkvi prevršio je svaku mjeru pristojnosti i negiranja sekularne naravi države. Građanima se iz Stožera već više od mjesec dana kontinuirano prijeti represivnim mjerama ukoliko budu kršili propisana pravila ponašanja u suzbijanju širenja pandemije virusa, i drži ih se zatočene u kućama i stanovima. Bilo je čak i slučajeva da se žene zatečene na ulici u kratkoj šetnji izvrgne brutalnoj primjeni sile, jer im je mjesto doma, a ne na ulici. Novinarka je drsko onemogućena u obavljanju svoga posla nakon otkrića da se koronavirus probio u splitski starački dom u Vukovarskoj i bez imalo poštovanja i obzira policajac je udaljio s mjesta događaja.

I dok se s prezirom govori o građanima bez odgovornosti i pameti koji unatoč zabranama izlaze vani, odlaze u trgovine i obavljaju nabave, ne odriču se ni povremenih šetnji, krše “pravila igre” unatoč dugotrajnoj upornoj mantri “ostanite doma”, dok Papa drži misno slovo na praznom trgu ispred Petrove crkve, a Hrvatska biskupska konferencija poručuje da neće biti uskršnjih okupljanja u crkvama kako bi se suzbila mogućnost širenja zaraze, Hvaru je dopuštena procesija od mjesta do mjesta, jer je to tamošnja nematerijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a!? Odluka Stožera je iritantna i nepravedna, nimalo inteligentna i sasvim diskriminatorna!

Hvarani su se, pak, pokazali kao nesolidarni, egoistični vjerski fanatici koji ne mare za ono što se događa u ostatku Hrvatske i svijeta, jer, ako njih pitate, može stati cijeli svijet, ali procesija “Za križen” mora ići!
Međutim, procesije ne bi bilo da Stožer, kao institut vlasti u izvanrednim prilikama ( koje doduše nikad nisu proglašene  ), nije učinio iznimku od pravila i hvarskoj župi dao blagoslov za ritualni “križni put”. I time su svima nama koji poštujemo propisana pravila koja izravno zadiru u naša temeljna ljudksa prava i slobode, pljunuli u lice! Na koji način očekuju ubuduće disciplinirati ljude i uvjeriti ih da, u svom, i interesu svih ostalih građana, stoje doma?

Nacionalni krizni stožer kojem smo vjerovali i čiju smo stručnost i profesionalnost u slijepom strahu od zaraze glorificirali, nažalost se ispostavlja političkim instrumentom pomoću kojeg Vlada drži pod kontrolom obespravljeni narod. Vlada se izmakla u sjenu, a u prvi plan je gurnula Stožer hineći kako je ovo takav trenutak nacionalne ugroze da struka mora imati glavnu riječ. Istina je da je i dalje, koronakrizi usprkos, ima politika! Jer, nije Vili Beroš , ili Alemka Markotić, ili možda Krunoslav Capak, donio odluku da se nekidan uz članove Stožera javnosti s pressice obrati i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić, koji je iskoristio tu “pozornicu” za promicanje zabrane abortusa i prava žena na izbor. Nije ni Krunoslav Capak, bez konzultiranja premijera Plenkovića, samostalno odlučio da se dozvoli hvarska procesija. Iza tih odluka stoji Vlada, a prije svih njezin predsjednik koji se vješto zaklanja iza Stožera kad je situacija neugodna, a itekako staje ispred njega kad se ima čime pohvaliti.

Ergo, ma što mislili ( vjerovali) dosad, ma koliko se nadali da struka može biti iznad politike, prevarili smo se. Odlukom da se cijeli narod drži u izolaciji pod prijetnjom rigoroznog kažnjavanja, jer je to za njegovo dobro, a da se Crkvi omogući glasnogovoriti o ideološkim pitanjima s mikrofona Stožera, kao stupu vlasti u državi, mada Ustavom definiranoj kao sekularna , a potom i da se dade dozvola za vjersku procesiju hvarskim ulicama, pandemiji unatoč, politika je bezočno zgazila struku. Kompromitirala Stožer. Politizirala ga. Obezvrijedila njegov dosadašnji rad. I naposljetku, još jednom nam svima dala do znanja da nema te elementarne nepogode, nema te nacionalne ugroze u kojoj bismo mogli biti svi jednako tretirani. Bez iznimke. Crkva je iznad naroda, baš kao što je i politika. Ta farizejska sprega iz računa “svetost njihovih prava”,  zapravo stavlja iznad “svetosti života” čovjeka kao pojedinca, makar je taj život, kako kažu, dar od Boga…

Sretan vam Uskrs, dragi hrvatski građani!

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI