Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
šibenik / zdravlje
Ilustracija: Šibenik (foto G. Šimac)

Upute za dobivanje propusnica Stožera civilne zaštite Grada Šibenika

Ilustracija: Šibenik (foto G. Šimac)

Na internetskim stranicama Grada Šibenika objavljene su Upute za dobivanje propusnica Stožera civile zaštite Grada Šibenika. Tu možete pronaći i potrebne formulare. 

Budući da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19 (koronavirus), Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti. Napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz posebne propusnice i to samo u iznimnim situacijama.

 

Prema odluci Nacionalnog stožera, jedna od takvih situacija je kada osoba iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština mora napustiti svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka.

 

U tom slučaju, i samo u tom slučaju, građanima grada Šibenika propusnice izdaje Stožer civilne zaštite Grada Šibenika (povezniva).

 

Stožer civilne zaštite Grada Šibenika propusnice može izdati samo i isključivo građanima Šibenika, odnosno osobama koje imaju prijavljeno prebivalište ili stalni boravak na administrativnom području grada Šibenika.

 

 

Osobe s prebivalištem ili stalnim boravkom u Šibeniku, obrasce zahtjeva za propusnice zbog napuštanje područja grada Šibenika iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, mogu preuzeti na internetskoj stranici grada Šibenika, popuniti te elektroničkim putem uputiti na adresu elektroničke pošte: civilnazastita@sibenik.hr.

Ilustracija

 

O svakom pojedinačnom zahtjevu odlučuje Stožer civilne zaštite Grada Šibenika, a propusnice će se izdavati slijedeći dan po zaprimljenom zahtjevu od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 9-13h, na adresi: Urbani centar, Kralja Zvonimira 7A, Šibenik 8 (Stari pazar). Zahtjeve je moguće predati putem on-line obrasca, a preuzimaju se osobno uz predočenje osobne iskaznice.

 

Dodatne informacije o ovoj temi, pak, građani Šibenika mogu dobiti svakodnevno (računajući i dane vikenda) na broj telefona: 022-310-855.

 

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH, uz propusnicu, građani svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka mogu napuštati i u posebnim okolnostima radi obavljanja posla, a potrebnu propusnicu za to izdaje isključivo poslodavac.

 

Inače, prema odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, ukoliko imaju važeću propusnicu, zabrane se ne odnose na osobe koje imaju sljedeće obaveze odnosno potrebe:

a) promet i kretanje nužno za opskrbu pojedinih područja,
b) dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
c) izvješćivanje javnosti,
d) stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
e) vitalne obiteljske razloge poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,
f) putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
g) žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

 

Prilikom ulaska i izlaska s područja moraju se poštivati sljedeće mjere:

  • socijalno distanciranje,
  • nezadržavanje na javnim prostorima,
  • posjedovanje valjane propusnice.

 

Prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju:

  • odgovorne osobe u pravnoj osobi odnosno poslodavci u slučajevima pod a, b, c, f ili g odnosno u slučaju prometa i kretanja nužnog za opskrbu pojedinih područja, dnevnih migracija zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanja javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,
  • izabrani liječnik obiteljske medicine u slučaju pod d tj. stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  • nadležni stožeri civilne zaštite u slučaju pod e tj. kada se radi o vitalnim obiteljskim razlozima poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • Ilustracija: Šibenik (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI