Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
DJEČICA / ekopis
Primjer hotela za kukce s pet zvjezdica (foto Pixabay)

Sva sreća što na mladima svijet ostaje:
Mali Kninjani grade hotel za kukce i sade novi park za vrele dane

Primjer hotela za kukce s pet zvjezdica (foto Pixabay)

Sva je sreća što na mladima svijet ostaje. To dokazuje i primjer učenika kninskih osnovnih i srednjih škola: osnovci su odlučili sagraditi hotel za kukce kako bi odraslima ukazali na važnost očuvanja ljekovitog bilja, a srednjoškolci posaditi novi park u Kninu, a koji vapi za zelenilom i hladom, posebice ljeti kada je učestalo najtopliji u Hrvatskoj.

-Tijekom zimskih mjeseci učenici i profesori OŠ „Domovinske zahvalnosti“ i SŠ „Lovre Montija“ iz Knina pripremali su svoje školske projekte u suradnji sa partnerskom ekološkom udrugom „Krka“ Knin. Osmišljena su dva zanimljiva i za zajednicu korisna projekta čija provedba će trajati do kraja svibnja 2020.g. – kaže Inga Kukolj iz Ekološke udruge Krka Knin, jedne od najaktivnijih udruga u južnom dijelu Hrvatske.

 

Eko kutak u našem gradu

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti svoj je projekt nazvala Eko kutak u našem gradu s ciljem informiranja javnosti o problemu ugrožavanja staništa oko 150 vrsta ljekovitog i medonosnog (uglavnom samoniklog) bilja na kninskom području, neodgovornim djelovanjem ljudi. U sklopu projekta izradit će tri Eko kutka u Kninu, u koja će posaditi ljekovito i medonosno bilje i u njih smjestiti hotele za kukce. U travnju, na Dan planeta Zemlje učenici će organizirati i konferenciju za javnost te na taj način informirati i educirati građane o ovom problemu i potaknuti ih da i svoje balkone i vrtove učine privlačnima za kukce. Do sada su svoj projekt prezentirali lokalnim udrugama i institucijama s kojima će surađivati u određenim fazama provedbe. Tako su u veljači posjetili Turističku zajednicu grada Knina, Narodnu knjižnicu, Gradsko poglavarstvo Grada Knina , Udrugu sv. Bartolomej, OŠ dr. Franje Tuđmana i Dječji vrtić Cvrčak- područni odjel Tratinčica te Čistoću i zelenilo d.o.o. Slijedeća, najvažnija faza su konkretni radovi na oplemenjivanju javnih površina i stvaranje eko kutama u gradu Kninu.

Primjer hotela za kukce s pet zvjezdica (foto Pixabay)

Mali parkovi za velike snove

Srednja škola Lovre Montija se odlučila nazvati svoj projekt Mali parkovi za velike snove. Knin je ljeti često najtoplije mjesto u Hrvatskoj i njegovi stanovnici već osjećaju što znači kada temperatura kontinuirano prelazi 40° C. Stoga je sadnja parkova u Kninu iznimno važna i korisna. Rezultat školskog projekta su tri mala edukativna parka koja će pridonijeti povećanju broja zelenih površina grada Knina, ali će biti i mjesto susreta i druženja svih generacija. Parkovi će biti posađeni pokraj Doma za starije i nemoćne, Pučkog otvorenog učilišta i Srednje škole Lovre Montija. Učenici s profesorima će 24. svibnja obilježiti i Svjetski dan parkova povodom kojeg će brojnim aktivnostima informirati građane o važnosti parkova i poticanju istih na dodatnu sadnju stabala.  Krajem veljače učenici s profesorima su krenuli s prezentacijom školskog projekta te su isti predstavili u Domu za starije i nemoćne, Čistoći i zelenilo d.o.o., Pučkom otvorenom učilištu i Gradskom poglavarstvu Grada Knina.

Pula i Knin zajedno

Obje škole pripremile su i promotivne materijale- edukativne letke, plakate, platnene vrećice sa logom projekata, koje će podijeliti građanima tijekom raznih akcije koje uključuju širu zajednicu. Osmišljavanje i provedba školskih projekata Eko kutak u našem gradu i Mali parkovi za velike snove provode se  u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ čiji je nositelj udruga Zelena Istra, a partneri su Ekološka udruga „Krka“ Knin i Centar za mirovne studije te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija. Projekt se provodi i financira  u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinancira ga i Ured za udruge Republike Hrvatske.

Primjer hotela za kukce s pet zvjezdica (foto Pixabay)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI