Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
KULTURA
Foto: Hrvatska čitaonica sela Kuti

Sretno selo Kuti:
Mala priča o najmanjoj knjižnici na kraju bukove šume

Foto: Hrvatska čitaonica sela Kuti

Hrvatska čitaonica sela Kuti na kraju bukove šume u malom selu Gornji Kuti u kojem na sjeveru Gorskoga kotara živi tridesetak ljudi vjerojatno je najmanja knjižnica i čitaonica u Hrvatskoj, površinom, ne i građom od desetak tisuća knjiga. Dio je programa Sretno selo Kuti, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, a poslužila je i kao inspiracija za predstavu Sretna kućica, o važnosti zajedništva, humanosti, rada, ustrajnosti i samoodricanja.

Šesnaestoro mještana osnovalo je 1936. godine Hrvatsku čitaonicu sela Kuti kao ustanovu koja će prikupljati, čuvati i širiti pisanu riječ, organizirati kulturna zbivanja i unaprjeđivati život mještana. Svi koji su se brinuli o čitaonici i njezinog građi od početka do danas radili su to volonterski, a dugo godina i knjige su se nalazile u kućama mještana, sve dok 1986. godine nisu smještene u Sretnu kućicu u kojoj je Hrvatska čitaonica sela Kuti ostala do danas.

-U njezino je očuvanje tijekom svih ovih godina utkano puno ljubavi, pažnje i brige. Veliku sreću danas nam čine djeca koja nas često posjećuju sa svojim učiteljima i knjižničarima i stoga sam iznimno sretna što je knjižnica prvo postala inspiracija za slikovnicu, a sada i za kazališnu predstavu – kaže Gordana Crnković, predsjednica udruge Hrvatska čitaonica sela Kuti.

Predstavu Sretna kućica, koja jezikom primjerenim djeci, jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnom svijetu progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek nosi plodove, postavlja Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Autorice scenarija su Ivana Đula i Milica Sinkauz, režiju potpisuje Morana Dolenc, glazbu Sandi Bratonja, a predstavu izvodi glumac Zlatko Vicić.

Foto: Rijeka 2020

– Jedna od glavnih poruka koje smo željeli prenijeti ovom predstavom je važnost zajedništva i kako svatko mora pronaći svoje mjesto u zajednici i biti koristan. Ideja o postavljanju ove predstave postoji već nekoliko godina od kada smo se upoznali sa slikovnicom Sretna kućica koju su napisale Karmen Delač Petković i Dijana Arbanas. Izuzetno mi je drago što predstavu postavljamo u sklopu programskog pravca Dječja kuća i što će premijera biti 21. ožujka na Svjetski dan kazališta i to baš u godini kada naše kazalište slavi 60 godina postojanja. Baš se sve nekako poklopilo. – kaže ispred Gradskog kazališta lutaka Vedrana Balen Spinčić.

Osim što će se igrati u Rijeci, Sretna kućica će 12. svibnja otputovati i u Brod Moravice, u čijoj se općini Kuti i nalaze kako bi je mogla pogledati i djeca koja tamo žive i kojima je knjižnica i više nego poznata.

Hrvatska čitaonica sela Kuti dio je i programa Sretno selo Kuti jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, a oni će svoj program Festivala susjedstava održati od 7. do 9. kolovoza ove godine. Ideja programa Sretno selo Kuti je da u selu borave umjetnici, književnici i ilustratori dječje književnosti stvarajući nova djela koja se uprizoruju u šumi i da se ideja sretnog sela širi općinom Brod Moravice i njihovih trideset i osam sela.

Buna bunar, rad japanske umjetnice Akiko Sato inspiriran je čarobnim prirodnim okruženjem sela Kuti. Šuma priča umjetničke su rezidencije u selu Kuti u kojima borave ilustratori i dječji književnici, a nastale priče prepričavaju “šumska bića”.Kućice knjižnice skrivaju se po šumi i baš kao i znanje zahtijevaju da ih se pronađe. Tajni red Čuvara knjiga poput “tajnog društva” preuzima uloge značajne za Čitaonicu. Izrađen je Manifest tajnog društva, osmišljeni simboli i dodijeljene titule: Čuvar Ključar, Čuvar Arhivar i Čuvar najmanje knjige, Čuvar misala i Čuvar kajdanke. Izabrani čuvari imaju mandat u kojem preuzimaju obaveze prema Čitaonici.

Foto: Hrvatska čitaonica sela Kuti

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI