Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
zrak
Pustinjski pijesak u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Pustinjski pijesak dolazi i odlazi:
Polača, Dugi otok i Vodnjan s najviše čestica u zraku

Pustinjski pijesak u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Zrak u dijelu priobalja, na zadarskom i šibenskom području, te u dijeu Istre i dalje je pun čestica pijeska koji je došao iz pustinje u Tukmenistanu. Na aktualnoj karti indeksa kvalitete zraka na stranici Waqi.info (World Air Quality Index) stoji kako je zrak najlošiji a Dugom otoku u Veloj straži (indeks 162), u Polači u Ravnim Kotarima (indeks 159), te u Vodnjanu (indeks 151). Prema klasifikaciji Waqija, taj se zrak smatra ‘nezdravim’. Dobra vijest je što se čini kako na našim prostorima ipak zrak čisti od tih čestica koje nisu dobre za ljudsko zdravlje, te odlazi…

Karta onečišćenja (printscreen Waqi.info)

–  Jučer smo zabilježili onečišćenje vrlo malim česticama koje mogu ući u krvotok. Radi se o lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme. Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularna oštećenja. Radi se o prekograničnom onečišćenju. Te čestice mogu dugo letjeti. Ovo je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučer je bilo kritično, danas je situacija puno bolja, no i dalje stoji preporuka da ne idemo van, da se ne obavljaju aktivnosti na otvorenom prostoru dok te čestice ne odnese zrak – kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Inače, radi se o česticama pustinjskog pijeska koje su uslijed jakih istočnih strujanja pristigle iz daleke Karakumske pustinje u središnjoj Aziji. Pustinja ja površine 350.000 km2, a zauzima 70 % površine Turkmenistana. Udaljenost od Hrvatske je veća od 3.500 km. U vrijeme visokog zagađenja, stanovnicima preporučuju boravak u zatvorenom. Intenzivnu tjelesnu aktivnost na otvorenom posebno trebaju izbjegavati odrasli i djeca s plućnim bolestima, odrasli s bolestima srca i starije osobe, piše Istramet i poručuje da ne treba dizati dodatnu paniku jer se radi o sasvim normalnoj, prirodnoj pojavi.

Pustinjski pijesak u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI