Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Nove poruke mržnje na Pujankama u Splitu, stare nakane filoustaške načelnice u Gračacu…

Nove poruke mržnje na Pujankama u Splitu, stare nakane filoustaške načelnice u Gračacu…

Split se pretvorio u antipod onoga što je nekoć bio. Grad koji se ponosio svojom antifašističkom prošlošću i doprinosom NOB-i u Drugom svjetskom ratu, danas prednjači u zatiranju i negaciji vlastite povijesti, i primitivnim filoustaškim ispadima. Na Pujankama su, kako javlja portal Dalmacija danas, osvanuli novi grafiti, zapravo škrabotine s “ustaškim potpisom”. Gradska vlast potrudila se da ne potraju dugo. Brzo su prebojani novim slojem boje, kojim su zameteni i tragovi i “rukopis” autora ovog opskurnog,  mrziteljskog” javnog komuniciranja” sa sugrađanima. Baš kao svojedobno i oni na Spinutu…

Na Puljankama su NN počinitelji napisali poruku koja doista svojom surovošću izaziva zebnju. Četvrt stoljeća nakon rata oni pišu: Zakolji četnika, izvadi mu oči, jer na Pujankama to nije zločin!

Poruka je dodatno dekorirana i “ušatim” U, da se znade tko iza toga stoji…

Gdje su to naučili, kako su ti ljudi odgajani, koliko godina imaju i jesu li oni najveći poraz samostalne hrvatske države?

Splitski “soboslikari” jednostavno prenose ono što su naučili kod kuće ili s javnih govornica, na ulici i u društvu koje je vrlo tolerantno prema rehabilitaciji ustaštva i javnoj upotrebi fašističkih i simbola zločinačke NDH.

Ako se može iscrtati svastika nasred Poljuda i da se odgovorni za taj čin nikad ne pronađu i ne sankcioniraju, zašto bi se “momci s Pujanki” brinuli da bi se njih moglo otkriti i sankcionirati?! Zar takve grafite u ovoj zemlji itko shvaća ozbiljno?

Uostalom, ako načelnica općine Gračac, Nataša Turbić, može hrvatskim rukometašima poslati čestitku s porukom “Spremni” ispisanom preko “povijesnog hrvatskog grba” s početnim bijelim poljem, kakav se koristio u vrijeme NDH, iako je načelnica i Hrvatima i Srbima kojih je gotovo podjednako u općini, i da zbog toga ne snosi nikakve konzekvencije, to samo može značiti da javno korištenje proustaškog znakovlja i poruka mržnje nije kažnjivo. Čega bi se tada “junaci s Pujanki” trebali bojati?

Nataša Turbić umjesto javne osude i konkretnih sankcija, nakon svega, kako piše Zadarski list, ustrajava na uklanjanju spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora, davnih godina postavljenom u središtu Gračaca. U istom parku u kojem je i spomenik Domovinskom ratu. Štoviše, načelnica izjavljuje kako će “ako ima Boga i pravde” antifašistički spomenik maknuti iz parka jer tamo nikad nije ni trebao biti postavljen ( !?) Možda će načelnica kad se riješi antifašističkog, na isto mjesto postaviti kakav proustaški, fašistički “monument”. Jer, to se u današnjoj Hrvatskoj može.

A prije 16 godina, u ondašnjoj Hrvatskoj, to nije moglo tek tako proći.  U Slunju je, odlukom Vlade Ive Sanadera, u kolovozu 2004. uklonjen spomenik ustaškom zapovjedniku Crne legije iz Drugog svjetskog rata, Juri Francetiću, s obrazloženjem da je takav spomenik u suprotnosti s Ustavom i da nanosi štetu ugledu RH.

Nekoliko godina poslije, nepoznat netko postavio je mramornu ploču s natpisom:” Hrvatski vitez Jure Francetić, slava mu”, na mjestu gdje je bio nekoć spomenik. No, nakon dojave policiji, spomen-ploča je odmah uklonjena.

Ali, od tada se atmosfera u društvu bitno promijenila. Nažalost, nimalo nabolje…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI