Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
VODA
Nova pravila igre: Europa nalaže postavljanje slavina na javna mjesta i potiče posluživanje vode iz slavina u ugostiteljskim objektima

Nova pravila igre:
Europa nalaže postavljanje slavina na javna mjesta i potiče posluživanje vode iz slavina u ugostiteljskim objektima

Čišću, kvalitetniju i svima dostupnu pitku vodu odlučila je svojim građanima omogućiti Europska unija. Revizija pravila pokrenuta je još prije par godina, a nova regulativa kojom se želi povećati povjerenje potrošača i potaknuti ih na konzumaciju vode iz slavine trebala bi konačno stupiti na snagu u travnju.

Prema novim pravilima igre države članice moraju poboljšati pristup čistoj pitkoj vodi svim građanima Europske unije, posebno onim skupinama koje imaju ograničen pristup vodi ili ga uopće nemaju. Mogu to učiniti tako da, primjerice, na javna mjesta postave slavine za pitku vodu, a mogu i poticati posluživanje vode iz slavine u ugostiteljskim objektima, besplatno ili uz malu naknadu. Nova europska pravila nalažu da ekološki prihvatljivo pijenje vode iz slavine bude dostupno  i jeftino te da se potrošačima osigura veća transparentnost i pristup informacijama o kvaliteti vode. Procjenjuju u Europskoj komisiji da bi bolji pristup pitkoj vodi mogao smanjiti konzumaciju vode iz boca za 17 posto, da bi potrošači uštedjeli novac i da bi pozitivan utjecaj na okoliš, smanjenjem plastičnog otpada, bio itekako osjetan i vidljiv.

Revizija pravila pokrenuta je prije par godina nakon građanske inicijative Pravo na vodu koja je u Europi skupila više od 1.8 milijuna potpisa i pokazala koliko je Europljanima tema pitke vode bitna. Europska direktiva direktan je odgovor na tu uspješnu građansku inicijativu u originalu zvanoj Right2Water koja je tražila da se voda proglasi  neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom. Naknadnim je ispitivanjem javnog mišljenja utvrđeno i da građani prilikom posjete drugim zemljama članicama nisu sigurni u kvalitetu vode, a izvještajem Europske agencije za okoliš potvrđeno je da većina građana Europske unije ima pristup visokokvalitetnoj vodi za piće odnosno da pitka voda u  98,5 posto slučajeva provedenih analiza na uzorcima vode za piće ispunjava EU standarde.

Okvirni dogovor Parlamenta i Vijeća iz prosinca prošle godine odobrio je prije neki dan parlamentarni Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane. SDP-ova članica odbora Biljana Borzan podsjeća da je postrožen niz zdravstvenih i sigurnosnih kriterija koje će morati ispunjavati pružatelji vodovodnih usluga, da se uvodi novi način mjerenja čistoće vode, širi lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se ona testirati, a države članice obvezuje da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane. Nova direktiva uvodi obavezno mjerenje prisutnosti po ljudsko zdravlje opasnih hormonskih razarača poput bisfenola, beta-estradiola i nonifenola, znatno postrožuje maksimalno dozvoljene vrijednosti za niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva, dok pružateljima vodovodnih usluga nalaže da moraju značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode.

Sve veći problem u vodi je i mikroplastika, a pojedina istraživanja pokazuju da je prisutna u oko dvije trećine uzoraka vode iz vodovoda u europskim zemljama. Cjelovitih podataka za sve države članice nema, mjerenja se obavljaju stihijski, zbog čega su eruroparlamentarci naložili Europskoj komisiji da izradi metodologiju, a države članice obvezale da po njoj sustavno mjere prisutnost mikroplastike u vodenim masama iz kojih se crpi pitka voda.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI