Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
ekopis / GRAĐANI / VODA
Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Karlovac:
Utemeljena (neformalna) Koordinacija ekoloških udruga, građanskih inicijativa, ekoloških aktivista i neovisnih znanstvenika, ujedinjenih u borbi za zaštitu pitkih voda Hrvatske

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Predstavnici građanskih inicijativa i udruga te znanstvenici iz Hrvatske opredijeljeni za očuvanje pitkih voda RH sastali su se u Karlovcu te raspravljali i dogovorili kako zaustaviti  sustavno ugrožavanje pitkih voda Republike Hrvatske. Evo njihove objave sa tog susreta:

Sudionici karlovačkog susreta za zaštitu voda

Predstavnici građanskih inicijativa Čist zrak – duga ljubav iz Pule, Čuvajmo rapske plaže iz Raba, GIK iz Karlovca, Grad u Srcu iz Dubrovnika, Javno je dobro iz Splita; udruga Eko Zagreb iz Zagreba, KEKS: krizni eko kaštelanski stožer iz Kaštela, Krizni Eko Stožer Marišćina iz Rijeke, Vidra iz Zagreba, Za naš Supetar iz Supetra, UGP (Udruga građana Pravica) iz Karlovca te Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra iz Zagreba te pokrovitelj radnog sastanka Ivan Vilibor Sinčić, nezavisni član Europskog parlamenta i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, održali su konferenciju za tisak u Karlovcu tijekom te su o zaključcima upravo održanog sastanka izvijestili javnost.
Osnovana je (za sada neformalna) Koordinacija ekoloških udruga, građanskih inicijativa, ekoloških aktivista i neovisnih znanstvenika, ujedinjenih u borbi za zaštitu pitkih voda Hrvatske. Upravo je pitka voda poveznica svih napora građana Hrvatske koji žele zaštiti ovaj najbitniji resurs bilo koje države te posljedično i okoliš, javno zdravlje te lokalno/nacionalno gospodarstvo. Ovo novo koordinacijsko tijelo će raditi na udruživanju i dijeljenju znanja, informacija, resursa ali i na ujedinjenju te okrupnjavanju aktivističkog djelovanja.
Koordinacija građanskih inicijativa, udruga, ekoloških aktivista i neovisnih stručnjaka (u osnivanju) ujedinjenih u borbi za obranu pitkih voda RH predstavila je usvojenu Deklaraciju o vodama čiji je autor inicijativa Javno je dobro. Na temelju usvojene Deklaracije pravo na čistu, zdravu i dostupnu vodu mora biti temeljno ustavno pravo,
Od svih pozvanih hrvatskih eurozastupnika odazvao se jedino Ivan Vilibor Sinčić koji je ujedno i prihvatio pokroviteljstvo radnog sastanka te se obavezao da će o sustavnom ugrožavanju pitkih voda RH izvijestiti Europski parlament, Europski revizorski sud, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) ali i Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta čiji je član.
Tijekom sastanka te konferencije za tisak koja je slijedila, jednoglasno je osuđena korupcija i bezakonje koji omogućuju uništavanje vodnih resursa. Hrvatski zakoni koji bi štitili pitku vodu već postoje ali se sustavno i nekažnjeno krše na nacionalnom i lokalnom nivou.
Govorilo se o neodgovornim najavljenim ili započetim “investicijama” poput državnog guranja zastarjele koncepcije gospodarenja otpadom koja se kao rak širi i implementira u Hrvatskoj preko zloglasnih “Centara za gospodarenje otpadom”, najavljene eksploatacije nafte i plina na moru te upravo započete na gotovo čitavoj kopnenoj površini Hrvatske, najave zbrinjavanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, gradnje novih hidro/termoelektrana na osjetljivim rijekama, kriminalne deforestacije, odugovlačenje s projektima pročistača otpadnih voda – svi projekti koji direktno ugrožavaju pitku vodu koja je ne samo osnovno ljudsko pravo (npr. u Sloveniji zaštićeno Ustavom), nego i glavni prirodni, gospodarski i geopolitički resurs 21. stoljeća.
Sudionici sastanka i potpisnici Deklaracije o vodama bili su Ivan Vilibor Sinčić, nezavisni član Europskog parlamenta te član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta; Eduard Dumančić, hidrogeolog; prof. dr. sc. Vladimir Lay, sociolog i politolog, stručnjak iz područja sociologije okoliša, socijalne ekologije i održivog razvoja: doc. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger, znanstvenica, autorica doktorske disertacije “Model upravljanja zaštitom okoliša utemeljen na komunalnom gospodarenju otpadom i vodom”; prof. dr. sc. Axel Luttenberger, redovni profesor Sveučilišta u Rijeci, nositelj kolegija o Pravu okoliša; Vesna Grgić, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra iz Zagreba; Željan Jurlin, udruga KEKS: krizni eko kaštelanski stožer iz Kaštela, građanska inicijativa Javno je dobro iz Splita; Željana Maričić, udruga Za naš Supetar iz Supetra, građanska inicijativa Javno je dobro iz Splita; Mile Sokolić, UGP (Udruga građana Pravica) iz Karlovca; Žarko Kotur, građanska inicijativa GIK iz Karlovca; Marko-Mišo Mujan, građanska inicijativa Grad u Srcu iz Dubrovnika; Josipa Juričev Sudac, udruga Eko Zagreb iz Zagreba; Branko Obradović, građanska inicijativa Čist zrak – duga ljubav iz Pule i Nenad Ljubić, udruga Vidra iz Zagreba.

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI