Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
BANDIĆGRAD
Prosvjed ispred ZG Skupštine

Imena vijećnika koji će glasati o ZG-GUP-u:
HDZ-ovci čekaju mišljenje, Prgomet (HDZ) bi ‘da HDZ vrlo jasno donese stav vezano uz GUP, da ga jednostavno više ne pimplamo’

Prosvjed ispred ZG Skupštine

Vladimir Andrić, David Bilić, Rada Borić, Dubravka Brezak Stamać, Zvane Brumnić, Irena Cajner Mraović, Tamara Čubretović, Ivan Ćelić, Ilija Ćorić, Miodrag Demo, Bruna Esih, Vladimir Ferdelji, Davor Filipović, Zlatko Hasanbegović, Mislav Herman, Kazimir Ilijaš, Svibor Jančić, Grgo Jelinić, Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo, Darko Katuša, Darko Klasić, Stanko Kordić, Slavko Kojić, Sonja König, Ana Lederer, Ivana Mamić, Nenad Matić, Jozo Milićević, Tihomir Milovac, Ljerka Mintas-Hodak, Matej Mišić, Saša Molan, Anka Mrak-Taritaš, Vesna Nađ, Dragica Nikolić, Ševko Omerbašić, Rajko Ostojić, Vojin Perić, Renato Petek, Miroslav Polovanec, Drago Prgomet, Natalija Prica Oreški, Gzim Redžepi, Gordana Rusak, Ana Stavljenić-Rukavina, Tomislav Stojak, Marijana Sumpor, Tomislav Tomašević, Radenko Tomić i Marko Torjanac.

Prazna Skupština

Ovo su abecednim redom poredana imena i prezimena osoba, vijećnika Gradske skupštine Grada Zagreba, a koji će sutra ujutro na sjednici Skupštine odlučivati i o 6. točci dnevnog reda: Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (poveznica na dokumente). 

Klikom na gore navedena imena se može doznati i ponešto o vijećnicima, kojim političkim strankama pripadaju itd. No za većinu njih se još uvijek ne zna kako će sutra ujutro glasati: ZA ili PROTIV predloženog GUP-a, spornog dokumenta protiv kojega je veliki broj građana Zagreba i Hrvatske, a od jučer i predstavnici struke: Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (poveznica na njihovo pismo javnosti i vijećnicima GSGZ-a).

Naime, s izuzetkom vijećnika oporbe iz tzv. Lijevog bloka koji se od početka protive takvome GUP-u, većina gore navedenih vijećnika prije odlučivanja čeka mišljenje i odluke svojih političkih vođa jer, kako se to pokazuje u hrvatskoj političkoj praksi, uglavnom nemaju ni hrabrosti ni petlje ni časti ni moralnog integriteta izraziti stajalište koje je eventualno drukčije od onoga stranačke vrhuške. To se posebno u ovom slučaju odnosi na vijećnike HDZ-a, a za koje su danas njihovi stranački prvaci kazali kako će večeras odlučivati o tome kako će sutra glasati o GUP-u.

Prazna Skupština

Naime, kako javljaju mediji, predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić kazao je da će odluku o davanju ili nedavanju podrške zagrebačkom GUP-u, koja je političke prirode, donijeti tijela gradske organizacije HDZ-a na večerašnjem sastanku.

-Ovo je politička odluka. Večeras sam sazvao sjednicu Predsjedništva gradskog odbora HDZ-a i sjednicu gradskog odbora, i to je tijelo koje donosi odluke ovoga tipa. Večeras ćemo donijeti konačnu odluku – rekao je Mikulić koji je, ako navodi N1, ustvrdio i kako je njegova zadaća slušati volju većine u svojoj stranci, te nije želio iznijeti vlastiti stav o GUP-u.

Dakako, ako ga uopće i ima.

Ili pak čeka nekog nadređenog iz HDZ-a da mu ga dostavi do večeras.

Podsjetimo, o ‘mišljenju’ HDZ-a ovisi i hoće li proći GUP kakvoga gura Milan Bandić, a koji predviđa i po mnogima skandaloznu megalomansku gradnju tzv. Zagrebačkog Manhattana na obali Save. O istome donekle ovisi i daljnja politička sudbina Milana Bandića, a koja, prema mnogima, nije baš blistava.

Javio se i predsjednik Skupštine, također HDZ-ovac, Drago Prgomet, koji će svoje mišljenje također znati večeras.

-Ja nisam u prilici postavljati ultimatum, ali kao predsjednik Skupštine i kao član HDZ-a tražim da HDZ vrlo jasno donese stav vezano uz GUP, da ga jednostavno više ne pimplamo jer to nije korektno ni prema građanima, stranci i koalicijskom partneru. Kakav god on bio od strane Gradskog odbora, mi koji smo u Skupštini ćemo ga prihvatiti i provesti – rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet, kako prenosi N1. 

Tako će, nakon večerašnjeg pimplanja, HDZ-ovcima biti jasnije što misle o tom GUP-u.

A građanima Hrvatske, koje političke elite pimplaju već desetljećima, već je odavno trebalo jasno s kim imaju posla.

Prosvjed ispred ZG Skupštine

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI