Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
GRAĐANI / OTOK / pomoć
Ilustracija: brod Tijat nadomak otoka Prvića (foto Facebook Udruga Otok)

Evo jedne dobre i gotovo senzacionalne vijesti:
Udruga Otok na otoku Prviću zapošljava – pet žena

Ilustracija: brod Tijat nadomak otoka Prvića (foto Facebook Udruga Otok)

Evo jedne dobre i gotovo senzacionalne vijesti: na otoku Prviću, gdje su nova radna mjesta rjeđa nego snježne padaline ljeti, sada se može zaposliti pet žena. Naime, Udruga Otok s otoka Prvića je za svoj projekt “Zaželi za otok Prvić” u sklopu natječaja  „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ iz  Europskog socijalnog fonda dobila bespovratnih 1.282.000 kuna. Projekt je pripremljen i prijavljen još prije dvije godine, a u njega je uloženo puno volonterskih sati, dana i mjeseci, no na koncu se strpljenje isplatilo, pa će najmanje pet žena moći dobiti posao, a otočanke i otočani – korisnici njihovih usluga i pripomoći – bolje uvjete života na otoku.

Naime, taj će se projekt Udruge Otok provoditi u partnerstvu s lokalnim Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb, a namijenjen je uglavnom starijim i slabije pokretnim otočankama i otočanima. U opisu posla pet uskoro zaposlenih žena je pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Evo što piše u oglasu: traži se gerontodomaćica, kako se naziva posao žene koja pomaže starijim osobama u njihovim kućanstvima. Mjesto rada je otok Prvić, otok na svega petnaestak minuta plovidbe udaljen od kopna, a traži se, kao smo već napomenuli, pet žena. Vrsta zaposlenja je ‘na određeno vrijeme’, radno vrijeme je puno, smještaja nema, a naknada za prijevoz se plaća u cijelosti, kako se ističe. Potrebna je završena osnovna ili srednja škola, a radno iskustvo nije važno.

Natječaj za ovaj posao je na snazi od jučer, 5. veljače, pa do 21. veljače 2020. godine. Ako se netko pronalazi na ovom poslu, mora poslati pismenu zamolbu na dolje navedenu adresu Udruge Otok ili na e-mail adresu udrugaotok@gmail.com:

UDRUGA ZA PROMICANJE KREATIVNOG I ZDRAVOG ŽIVOTA “OTOK”
Ulica IX 56
22233 Prvić Luka

Inače, svi zainteresirani, bez obzira na prebivalište i kvalifikacije, mogu se javiti za dodatne informacije porukom u inbox na Facebooku Udruge Otok, na mail udrugaotok@gmail.com ili na broj telefona 091 5222 866.

Ilustracija: brod Tijat nadomak otoka Prvića (foto Facebook Udruga Otok)

Inače, predviđeno je zapošljavanje 5 žena, od kojih svaka mora ispunjavati sljedeće uvjete za prijem u radni odnos: punoljetnost, hrvatsko državljanstvo, status nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a, s naglaskom na starije od 50 godina, kako se ističe.

-Sa svakim novim europskim projektom kojeg uspijemo realizirati, povećavamo šanse za financiranje idućeg. “Zaželi za otok Prvić” je sladak mali projekt od kojeg čitava otočka zajednica može imati koristi, a svi novci ostaju na otoku. Zato se nadam vašoj pomoći i suradnji. Molim sve vas, koji ste aktivni na fejsu, da proširite glas onima koji to nisu. Stojim vam na raspolaganju u svakom trenutku za sve dodatne informacije. Fala! – poručila je preko društvenih mreža Antonia Dobrota Mileković iz Udruge Otok, koja je uz Zlatku Rodin i druge pokrenula ovaj projekt.

Premda svakako valja podržati i pohvaliti entuzijastkinje i nesebične aktiviste s otoka Prvića i drugih otoka koje nastoje olakšati život rijetkim žiteljima koji na otocima borave tijekom cijele godine, pogotovo onima starijima koji žive sami, bez pomoći mahom iseljene rodbine, ovdje treba opet i opet upozoriti na nehaj i neaktivnost mjerodavnih državnih i drugih institucija kojima bi to trebala biti zadaća i svrha postojanja.

A i predložiti da u sljedećem projektu možda daju šansu i muškima, odnosno potencijalnim gerontodomaćinima

Arhiva: Prvić ujutro (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI