Neovisni novinarski portal
28.10.2021.
EKOLOGIJA / ekopis / priroda i društvo
Pomor periski na ušću Neretve: Pronađeno na tisuće praznih ljuštura strogo zaštićenih periski

Pomor periski na ušću Neretve:
Pronađeno na tisuće praznih ljuštura strogo zaštićenih periski

Da nije samo Jadransko more žrtva ljudske nebrige i kratke pameti koja ga ubrzano pretvara u zagađenu, opustošenu baru, svjedoči i pomor periski na ušću Neretve, gdje je, kako piše morski.hr, pronađeno preko tisuću praznih ljuštura periski, jedinstvenih zaštićenih školjki koje nikad nisu bile ugroženije. O najnovijem ekocidu u dolini Neretve izvijestilo je ornitološko društvo “Brkata sjenica” iz Metkovića.

– Prošla je 2019.godina, puno obilazaka ušća, uživanja i evo, prvi dan 2020.godine rano jutro, kao i obično, nalazimo se na ušću, uživamo u prekrasnom jutru sa malo burina ali ne previše hladno. Mnogo ptica raznih vrsta mir i tišina pravi odmor za dušu. U obilasku nažalost i jedan ne baš lijep detalj: uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo, vjerojatno, zadnje jako jugo.

U četvrtak 02.01.2020. ponovno odlazimo na ušće skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski. Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća, koliko smo mogli duboko, u čizmama, i sprudove, prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura, što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije, opet je to velik broj), među njima ima velik broj mladih, koje su dugačke od 13 do 25 cm, ima i odraslih od pola metra do 70 cm- navodi u svom izvješću OD Brkata sjenica, napominjući kako se za vrijeme obilaska naišli na samo jednu živu perisku i tri koje su uspravne, pa nisu bili sigurni jesu li žive, jer se do njih nije moglo.

– Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju, a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina, proširilo se Mediteranom i došlo, nažalost, i na ušće Neretve – konstatira se u metkovskom ornitološkom društvu.

Davnih godina iz Jadranskog mora gotovo su istrijebljeni prstaci. Jedinstvena, gastronomski iznimno cijenjena i nekoć u obaveznoj restoranskoj ponudi nezaobilazna školjka, koja je s vremenom postala pitanje društvenog statusa i prestiža, pa je za neke bila zakonom zabranjena, a za neke posebna privilegija, dokaz njihove svemoći i nejednakosti pred zakonom. Prstaci  su i dalje, kako bi se zaštitili od istrebljenja,  zabranjeni za izlov, ali sve je veći broj restorana koji ih nudi svojoj probranoj klijenteli, neovisno o zabrani.

Hoće li ljudski nemar i nebriga za okoliš i blagodati čistog mora i očuvanja njegova bogatog podmorja kumovati i nestajanju strogo zaštićenih periski iz Jadrana, za čije je vađenje propisana kazna do 30 tisuća kuna? Naime, Zakonom o zaštiti prirode propisana kazna za izlov periski za fizičku osobu iznosi od 7 do 30 tisuća kuna. Zakon koji štiti periske od izlova donesen je davne 1977., a zbog brutalnog, neodgovornog izlova ove raritetne vrste među školjkama, periska je i danas je u režimu apsolutne zaštite .

Uz takva iskustva s ljudskom vrstom, što periske mogu od nas očekivati: da ih zaštitimo, ili da ih potpuno istrijebimo kako bi ih u turističke svrhe pretvorili u – suvenire?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI