Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
klima(nje)
Oprez, zločini protiv prirode: Ubijanje medvjeda, tamanjenje trpova i prstaca, trovanje orlova i supova, trgovina mrtvim pticama pjevicama…

Oprez, zločini protiv prirode:
Ubijanje medvjeda, tamanjenje trpova i prstaca, trovanje orlova i supova, trgovina mrtvim pticama pjevicama…

Baš smo nedavno objavili vijest kako su carinici u rutinskoj cestovnoj kontroli uz cestu kod Drniša nekom tipu iz Like u prtljažniku pronašli mrtvog medvjeda na kojeg su nabacane plastične cerade i kante i drugo smeće. U gepeku je taj isti imao i mrtvu srnu: obje životinje su ubijene iz lovačke puške. Krivolovačka obijest i svirepost je bez granica: beskrupulozna bagra sve će učiniti kako bi zaradila šaku eura, pa tako i prodajom mrtvih životinja imućnijim kupcima, a kako bi ih ovi preparirali i stavili u dnevni boravak, ili pak proždrli na kućnom derneku. Jednako tako se radi zarade organizirane družine bogate iznajmljujući naše šume i brda kao ‘lovišta’ za potrebe tzv. lovnog turizma i ubilačkog biznisa po kojem dovlače inozemne lovce iz država u kojima su istrijebili i pobili glavninu svojih divljih životinja, pa sada to rade u Hrvatskoj. Osim tog tzv. legalnog lova, iza brda se valja i mnogima nevidljivi ilegalni lov, tj. krivolov, a za kojega uglavnom rijetko kada netko bude kažnjen.

Mrtvi medvjed

Zbog nefunkcionalnosti (ili uvezanosti s kriminalnim strukturama) dijela službi koje bi trebale kontrolirati i sankcionirati krivolov i ilegalnu trgovinu divljim vrstama, ilegalno tržište cvjeta, kako bi se reklo. Primjerice, žitelji priobalja mogu lako naići na ronioce koji potpuno opušteno tamane trpove radi zarade, i tako ozbiljno uništavaju eko sustav. Izravne prijave takvih krivolovaca uglavnom ne donose nikakav rezultat, pa je opravdana sumnja kako oni koji su zaduženi za kontrolu i kažnjavanje iz nekih razloga namjerno zažmire i ne izlaze na teren. 

U Hrvatskoj je s ovime upoznat relativno mali broj građana, ali uglavnom malo tko reagira ili ima volje za reakciju. Iznimka su neke okolišne organizacije, pa su tako performansom u središtu Zagreba predstavnici WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, upozorili na velik problem zločina protiv prirode. Sve to je vezano i za klimatske promjene, kojima ovakvo ponašanje ljudi samo pomaže u drastičnim promjenema ekosustava svuda na Zemlji.

-Krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina divljim vrstama zločini su koji se često povezuju samo s dalekim zemljama. To se, međutim, događa i kod nas, uglavnom nezapaženo i nekažnjeno. Zločini protiv prirode i okoliša su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, odmah nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem. Čine ozbiljnu štetu našem planetu, a brojne zaštićene i ugrožene vrste dovode na rub izumiranja. Unatoč tome, javna svijest o ozbiljnosti ovog problema je niska, a broj procesuiranih i osuđenih slučajeva premali. – ističe se.

„Neobična scena iscrtanog trupla medvjeda okruženog trakama za upozorenje s natpisom ‘Zaustavimo zločine protiv prirode!’ u središtu Cvjetnog trga u Zagrebu zainteresirala je brojne građane koji nisu navikli na takve prizore. Medvjeda smo iskoristili kao simbol svih divljih vrsta koje su žrtve zločina protiv prirode. Uz medvjeda tu su, primjerice, i suri orao koji u Hrvatskoj često stradava zbog trovanja, kao i bjeloglavi sup. Problem je i nezakonita trgovina koja najčešće pogađa ptice pjevice poput češljugara ili morske vrste poput trpova i prstaca”, istaknula je Ivona Stanić iz WWF Adrije. „”.

Ovaj performans je početak kampanje kojom WWF želi ukazati na važnost zaustavljanja takvih zločina. U suradnji s poznatim hrvatskim glumcima i glazbenicima snimili su tri monodrame koje na emotivan način pokazuju kakve posljedice krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina imaju za pojedinu životinju.

„Neobične priče o malom medvjedu, surom orlu i trpu, u interpretaciji Darka Rundeka, Jelene Miholjević i Baby Dooksa, slušateljima će približiti katastrofalan učinak koji čovjek može imati na prirodni svijet. Na našoj mrežnoj stranici wwfadria.org/hr poslušajte drame i pomozite nam pri širenju svijesti o ovom velikom problemu”, poziva Stanić. 

Smeđi medvjed u Hrvatskoj česta je žrtva krivolova zbog sukoba s lokalnim stanovništvom i trofejnog lova. Nezakonitim i nekontroliranim ubijanjem medvjeda ne radi se šteta samo jednom medvjedu, već i cijelom šumskom ekosustavu, jer se na taj način uništava ravnoteža brojnih drugih biljnih i životinjskih vrsta, upozorava se.

WWF Adria ovu kampanju provodi kroz projekt LIFE SWiPE („Uspješan progon zločina protiv prirode u Europi“) kojemu je glavni cilj obeshrabriti i u konačnici smanjiti broj kažnjivih djela protiv divljih vrsta. Projekt se provodi tri godine i okuplja brojne stručnjake koji se bave suzbijanjem zločina protiv prirode: od policije, čuvara prirode i inspektora zaštite prirode do tužitelja i sudaca. Kroz razne aktivnosti, edukacije stručnjaka, poboljšavanje suradnje između relevantnih institucija i stvaranje nacionalnih izvještaja, nastoji se povećati broj otkrivenih i osuđenih zločina protiv prirode, a samim time i smanjiti broj tih zločina.

Sve audio monodrame možete poslušati ovdje: https://www.wwfadria.org/hr/ukljuci_se/price_iz_perspektive_zivotinja/.

A pomoći možete i ako policiji prijavite neke od navedenih oblika ponašanja, pa možda se nešto i dogodi.

Nedavno ubijen medvjedica – foto: Inicijativa za hitno uvođenje moratorija na lov

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI