Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
POLITIKA
Novinarska “sačekuša” pred Milanovićevom zgradom, sve zbog Tita i Lozančića…

Novinarska “sačekuša” pred Milanovićevom zgradom, sve zbog Tita i Lozančića…

Zoran Milanović, novi predsjednik Hrvatske, trenutno živi pod medijskom opsadom. Novinari su ga jutros dočekali pred vratima zgrade u kojoj stanuje i odmah zaskočili s pitanjima. Osim što takve “sačekuše” degradiraju novinarsku profesiju i njezin dignitet, koriste se često i zbog sasvim pogrešnih, trivijalnih razloga. Pa je i danas, “stajanka “pred Milanovićevom zgradom imala primarno za cilj otkriti , i prije inauguracije i službenog preuzimanja dužnosti, hoće li se s Milanovićem vratiti Tito i Loznačić, a sve drugo je manje važno i nedovoljno intrigantno…

Čovjek, makar i predsjednik Republike, izašao malo udahnuti svježeg zraka, i odmah pred vratima naletio na novinarsku zasjedu. Što je to tako važno da ne može sačekati ? Već znamo da su ga nazvali i čestitali mu na pobjedi i Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, eto, nismo znali da ga je sinoć zvao i turski predsjednik Erdogan za kojega je u kampanji kazao da je diktator. Ali, stvari se mijenjaju, pa su Erdogan i Milanović razgovarali, kako navodi N1, pola sata… Vučić se nije oglasio, rekao je Milanović.

O povratku Titove biste koju je s Pantovčaka deložirala Kolinda Grabar Kitarović, novi predsjednik i ne razmišlja. Pantovčak nije muzej, veli Milanović, a što se njega tiče, bila su četiri hrvatska predsjednika, osim ako nećemo ići sve do kralja Tomislava…

A bivši šef SOA-e,Dragan Lozančić, što će biti s njim, hoće li ga angažirati kao savjetnika?

O tome nema konkretnog odgovora, jer “on je, osim što je savjetnik potpredsjednika Vlade, aktivan i u nekakvim međunarodnim institutima. Ima prilično visoku reputaciju, pitanje je isplati li se to njemu”. Ali, kako bilo, njegovi će savjetnici biti iskusni ljudi, a trudit će se i da budu – najbolji!

Najavljuje, kako se doznalo iz zasjede koji nam prenosi N1, da će Plenković i on biti “najbolji prijatelji koliko je to moguće”, a što znači premijerova obećana “tvrda kohabitacija” kojom mu je zaprijetio, novi šef države ne zna, ali će, kaže, pogledati u Ustav… Priprema se za razgovor s premijerom još ovih dana pa će tada valjda saznati i detalje o tome što “tvrda kohabitacija” Vlade i Pantovčaka zapravo podrazumijeva. I hoće li Plenković preći preko svega što je Milanović govorio u kampanji, a napose njegovog “denunciranja” premijera glede stajališta o liku i djelu Franje Tuđmana.

Neće sa svojim uredom cirkulirati Hrvatskom kao njegova prethodnica, a nju će, potvrdio je, podržati u nastavku diplomatske karijere, ako takvu ambiciju izrazi.

-Nije odgovorna za nikakva kaznena djela i bila je predsjednica- Milanovićevi su argumenti za podršku bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Još nije izvjesno hoće li inauguracija biti 18. veljače, rekao je, ali o tome brine njegov tim, “mala četa ljudi koja je cijelo vrijeme dobro držala uzde”.

Milanović smatra da je najteže biti predsjednik stranke, najzahtjevnije je biti premijer, a šef države , to je tek “treći strašni čin”.

Pitanje je hoće li novinari svakodnevno dežurati pred kućom novog predsjednika Hrvatske i tko će se prije umoriti od tog doista neugodnog, ružnog i nepotrebnog prizora…Ili je sve to bilo samo zbog prve predsjednikove izjave nakon izbora? A prva je prva…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI