Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
FESTIVALI / FILM / nagrađivanje
Nagrada Jerusalem Jewisha hrvatskom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”: Od kraja siječnja posebne projekcije filma i za srednjoškolce

Nagrada Jerusalem Jewisha hrvatskom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”:
Od kraja siječnja posebne projekcije filma i za srednjoškolce

Potkraj prošle godine film “Dnevnik Diane Budisavljević” osvojio je još jednu, 12-tu, u seriji nagrada kojima se okitio od premijere do danas. Film je nagrađen, objavljeno je na službenoj stranici filma dnevnikdianebudisavljevic.com, kao najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewisha, filmskog festivala održanog krajem 2019. u organizaciji Kinoteke Jeruzalema.

Dana Budisavljević (foto: Factum)

-Nagradili smo film koji se bavi nepoznatim poglavljem Drugog svjetskog rata – progonom Srba pravoslavaca iz Nezavisne države Hrvatske, saveznice nacista. Temeljen na Dnevniku Diane Budisavljević, žene koja je bilježila tijek akcije spašavanja tisuća djece, film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva- naveo je u obrazloženju nagrade žiri u kojem su bili redateljice i producentice Esther Hoffenberg i Nurit Kedar te politički karikaturist i ilustrator Michel Kichka.

Ovaj duboko emotivan, dokumentarno-igrani film mlade redateljice Dane Budisavljević, koji govori o hrabrom, nesebičnom angažmanu velike humanitarke, Diane Budisavljević, na spašavanju srpske djece iz ustaških koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, u Hrvatskoj je, od premijere u Puli, pogledala preko 31 tisuća gledatelja. U BiH kinima ga je vidjelo više od dvije tisuće gledatelja, a u Srbiji preko 22 tisuće, što ga čini najgledanijim hrvatskim filmom u toj zemlji.

Radi se o filmu koji je nesporno obilježio hrvatsku kinematografiju 2019. Osim što je neprikosnoveni pobjednik Pulskog festivala s kojeg je odnio čak šest nagrada, među kojima i Veliku zlatnu Arenu za najbolji film, proglašen je i najboljim debitantskim uratkom u njemačkom Cottbusu, pokupio je nagrade žirija mladih na festivalu Slobodna zona u Beogradu i zagrebačkom Film Festivalu, a ta su mu priznanja osigurala i posebne projekcije ove godine za srednjoškolsku publiku.

Prema navodima sa službene stranice filma, već krajem siječnja film će biti prikazan za školarce, u povodu Dana sjećanja na Holokaust, u Daruvaru, Rijeci, Puli, te u Slavonskom Brodu u sklopu stručnog skupa “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti”. Potom ga čeka i projekcija na Goteborg Film Festivalu u programu Novi glasovi.

Dnevnik Diane Budisavljević, po ocjenama domaćih filmskih kritičara i publicista, u samom je vrhu lanjske filmske produkcije u Hrvatskoj i svakako jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih filmova uopće.

Djeca u ratu – scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI