Neovisni novinarski portal
22.1.2022.
aktivisti / EKOLOGIJA / ekopis
Foto: Zelena akcija

Prosvjed protiv klimatskih promjena:
‘Dosta je samovolje ove štetne Vlade’

Foto: Zelena akcija

Klimatske promjene čije posljedice već osjećamo na svojoj koži nisu kod nas još uvijek zapaljiva tema zbog koje bi narodna masa zapodjenula masovnu društveno-mrežnu raspravu, a kamoli izašla na ulice i pobunila se protiv dalekosežno štetnih i samovoljno donesenih odluka nakupine iz Banskih dvora. Ima, srećom, i onih koji gledaju unaprijed i svjesni su da im na ovom planetu valja živjeti još desetljećima, koji promišljaju šire od uskogrudnih interesa svedenih uglavnom na debljinu novčanika i spremni su koliko god treba ponavljati činjenice koje vlastodršci odbijaju shvatiti i uhvatiti se s njima u koštac.

Osviješteni mladi ljudi, učenici i učenice onih nastavnika i učitelja koji su u ponedjeljak prosvjedno napunili središnji zagrebački trg, okupili su se u petak vladajućima pod prozorima. Organizirani su u FridaysForFuture Hrvatska, ovdašnju inicijativu globalnog pokreta protiv klimatskih promjena što ga je pokrenula Greta Thunberg, mlada klimatska aktivistica iz Švedske čija iskrena i predana borba nadahnjuje i na akciju pokreće sve više ljudi diljem svijeta. Osviješteni mladi nisu se dali navući na potrošačko Black Friday ludilo nego su imali volje doći na Markov trg kako bi vlastodršcima rekli što misle o njihovim štetnim klimatskim politikama i planiranim masovnim ulaganjima u fosilna goriva. Zatražili su od njih poduzimanje konkretnih koraka već danas, a ne dekarbonizaciju s figom u džepu, u nekoj maglovitoj perspektivi kada će oni već biti u zrelim godinama, a Andrej i ekipa donositi odluke o vlastitim zubnim protezama i umjetnim kukovima.

Foto: Zelena akcija

Prosvjednici protiv klimatskih promjena, kako javlja Hina, pozvali su Vladu da donese hitne i ambiciozne mjere za ograničenje učinaka klimatskih promjena. Čuo ih je dobro predstojnik premijerova Ureda Zvonimir Frka Petešić kojemu je valjda bilo dosta frke s prosvjetarima i iscrpljujućih pregovora sa školskim sindikatima pa je organizatore prosvjeda pozvao načas u Banske dvore da mu iznesu svoje zahtjeve i viziju i rekao im, a što bi drugo, da će pokušati da se njihovi zahtjevi ispune. S Frkom je razgovarala i Leonarda Šmigmator, učenica trećeg razreda zagrebačke V. gimnazije, koordinatorica prosvjeda koja je ustvrdila da Hrvatska u borbi protiv klimatskih promjena kaska za Europskom unijom koja ima ambiciozne planove i da su domovinski pomaci na tom polju mizerni.

Foto: Zelena akcija

Da je i Europski parlament napokon proglasio klimatsku i okolišnu uzbunu, a Svjetska meteorološka organizacija početkom ovog tjedna upozorila na nov rekordni porast stakleničkih plinova i apelirala da se hitno učini više jer je u pitanju budućnost čovječanstva, informirala je, pak, okupljene Petra Andrić iz Greenpeacea Hrvatska koji je podržao prosvjednu inicijativu mladih u borbi protiv klimatskih promjena i pozvala političare da riječi iz strategija i planova pretoče u konkretna djela i projekte za spas klime.

-Znam da ste razočarani i domaćim i svjetskim političarima i vladama. Ali čuli su vas i čuju vas, čak i kada ne odgovaraju. Doveli ste temu klime u fokus politike i medija. Borite se i dalje, ne dozvolite onima koji kroje vašu budućnost da je skroje po vlastitim kratkovidnim mjerilima. Nije prekasno, ali nema više vremena za čekanje – poručila je Petra Andrić prosvjednicima i svima koji ne odbijaju čuti.

Foto: Zelena akcija

Podršku inicijativi mladih dala je i Zelena akcija, čija je Marija Mileta skrenula svima pažnju na poražavajuću činjenicu da Plenkovićeva Vlada u svom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za iduće desetljeće planira masovna ulaganja u nova istraživanja nafte i plina na većini teritorija Hrvatske, uključujući i Jadransko more, kao i korištenje uvoznog ugljena do 2040. godine te velike infrastrukturne fosilne projekte poput LNG terminala.

-Ovo su prijedlozi hrvatske Vlade koja će za nešto više od mjesec dana preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Ovo se ne predlaže za desetljeće u kojem su znanstvenici jasno rekli da je ključno ukinuti korištenje fosilnih goriva i krenuti u dekarbonizaciju svih sektora. Prema svemu ovom se može zaključiti da je akcija protiv klimatskih promjena ‘zadnja rupa na svirali ove Vlade. Dosta je samovolje ove štetne Vlade. Dosta. – povikala je Mileta pred Banskim dvorima.

Foto: Zelena akcija

Prosvjednika protiv klimatskih promjena koji su se u petak okupili vladajućima pod prozorima nije bilo bogzna koliko, ali su njihove poruke bile jasne i glasne. Ako ih premijer i nije čuo, usredotočen na tvrde sindikalne pregovarače i još tvrđe prosvjetare na čijem je jasnom i glasnom NE slomio zube i lomi pomalo nadmeno-arogantni ego, predstojnik Frka vjerojatno mu je već dojavio da ih se zasad riješio jeftinim i šupljim obećanjem da će pokušati da se njihovi zahtjevi ispune.

Foto: Zelena akcija

Kada su klimatske promjene u pitanju ne mora premijer strahovati od još jednog događanja naroda niti da će jednom kad se učitelji i nastavnici vrate u razrede i nastava počne, učenici početi štrajkati i odbijati ići u školu dok Vlada, recimo, ne donese suvisli akcijski plan za borbu protiv klimatskih promjena. Ako se pita i sav ostali nezainteresirani narod, može Vlada mirno nastaviti sa štetnom klimatskom politikom i planirati ulaganja u fosilna goriva od kojih razumniji dio svijeta bez fige u džepu počinje odustajati danas, a ne u maglovitoj perspektivi. Nadajmo se barem da će oni na kojima svijet ostaje sve više gledati unaprijed i postajati sve svjesniji da im na ovom planetu valja živjeti desetljećima, da će nadolazeće generacije promišljati šire od uskogrudnih interesa svedenih uglavnom na debljinu novčanika i da je konačno, dok još nije prekasno, kako je to u petak pisalo na jednom od transparenata na Markovu trgu, došlo vrijeme za ekološki preodgoj.

Foto: Zelena akcija

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI