Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
KRONIKA 112 / lovačke pričice
Ubijeni pastirski psi -  foto Prijatelji životinja

Mlađahni lovac ubio dva pastirska psa, ženku i mužjaka

Ubijeni pastirski psi - foto Prijatelji životinja

Tragičnu lovačku priču od jučer potvrdila je i Policijska uprava šibensko-kninska. Naime, vijest kako je mlađahni 21-godišnji lovac iz lovačke puške ubio dva pastirska psa koji su čuvali stado ovaca, mužjaka i ženku, a zato jer su napali njegova lovačkog psa, potvrdila je i policija.

-U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom osumnjičenim za ubijanje ili mučenje životinja na štetu 31-godišnjaka. Osumnjičeni je 26. prosinca oko 11.30 sati u Kistanjama, kao sudionik lova, kada su dva psa oštećenog pasmine Kangal , koji su bili u blizini stada ovaca, napali njegovog lovačkog psa pasmine Trobojac,  iz lovačke puške usmrtio te pse. Protiv osumnjičenog će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava – javili su policajci. 

Udruga Prijatelji životinja je na svojoj službenoj Facebook stranici objavila fotografije ubijenih pasa, uz popratni tekst:

– Dvadesetjednogodišnjak, inače član lovačkog društva, jučer je u zaseoku Reljići u općini Kistanje brutalno ubio dva psa koja su se približila njegovom psu. Očevid je učinjen, mladiću je oduzeto oružje, a psi su trenutačno na obdukciji. Budući da je policija odlično obavila svoj posao, nadamo se da će predmet doći do suda te da će sud izreći kaznu kako je propisano čl. 205 Kaznenog zakona – poručili su Prijatelji životinja.

Ubijeni pastirski psi – foto Prijatelji životinja

Dakako, na društvenim mrežama razvila se ostrašćena rasprava o ovom slučaju. Mnogi se užasavaju zbog još jednog incidenta  kojem su sudjelovali naoružani lovci koji tumaraju dvorištima, poljima, okućnicama i po selima ne bi li ubili neku od rijetkih preostalih divljih životinja. Mnogi upozoravaju kako bi trebalo ograničti i zabraniti kretanje naoružanih osoba u blizini naselja, pašnjaka i polja. Smatra se kako bi se tako spriječili brojni smrtonosni incidenti u koma lovci greškom pucaju jedni u druge.

Na drugoj strani u raspravama su zaštitnici lovaca, te oni koji smatraju kako su pastirski psi trebali biti pod kontrolom (valjda na uzici?), te kako nisu smjeli napasti lovačkog psa. Po njima je kriv stočar, nenaoružani vlasnik ovaca, a ne lovac s puškom.

Inače, rijetko ovčarstvo i kozarstvo su  manje-više jedina gospodarska grana u tom osiromašenom, opustjelom i od države posve zanemarenom kraju. Malo je upornih koji se i dalje bave stočarstvom, a zašto su im potrebni psi – čuvari stada.

Čini se kako su im, izuzev birokratskih nevolja, nepametne državne uvozne politike i koječega, sada prirodni neprijatelji i lovci koji se vikendom u grupama naoružani u dokolici šetaju njihovim pašnjacima.

Ubijeni pastirski psi – foto Prijatelji životinja

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI