Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
aktivisti
Program ‘Iskoristi priliku!’: Diplomiralo 17 novopečenih vinara, voćara, vrtlara i vinogradara

Program ‘Iskoristi priliku!’:
Diplomiralo 17 novopečenih vinara, voćara, vrtlara i vinogradara

-Početkom godine je u okviru projekta ” Iskoristi priliku! ” započeo edukativni program za zanimanja: vinar, vinogradar, vrtlar i voćar. Nakon što su polaznici odslušali teoretski dio programa, odradili su i praktični dio nastave na poljoprivrednim gospodarstvima kninske okolice. Program je uspješno završilo sedamnaest polaznika te su im podijeljene svjedodžbe na Pučkom učilištu Knin na zadovoljstvo voditelja i partnera projekta. Diplome je podjelio ravnatelj učilišta Virtus , gospodin Mario Pehar – javljaju iz splitske udruge Zdravi grad.

Cilj tog projekta, kako smo izvještavali više puta, pa i u tekstu Bez posla si? Zgrabi priliku – Besplatno postani voćar, vinar, vrtlar, vinogradar… i putuj u Bavarsku je reintegracija marginaliziranih skupina, dugoročno nezaposlenih i korisnika zajamčene minimalne naknade, u društvo, dajući im priliku dobiti nova znanja i svjedodžbe koje će im pomoći naći novo zaposlenje. Neki polaznici su se zaposlili, a ostali su se aktivirali na druge načine što je odličan pokazatelj uspješnosti provedbe projekta, kažu udruzi Zdravi grad.

smartcapture

Naime, kako smo to već i ranije najavljivali na našim stranicama, splitska Udruga ”Zdravi grad” u suradnji s partnerima iz kninske Ekološke udruga “Krka” Knin gurala je  korisni projekt jasnog naziva ‘Iskoristi priliku’. U njihovom slučaju trebalo je iskoristiti, za prilike kakve vladaju u našoj državi, vrlo rijetku priliku potpuno besplatno, dakle bez kune, naučiti se voćarsko-vinogradarsko-vrtlarskim vještinama i znanjima, dobiti za to međunarodno priznatu diplomu, te kvalifikacije upisane u radnu knjižicu. I na kraju otići na besplatno putovanje u Bavarsku.

-Marginalizirane skupine u ruralnim područjima Republike Hrvatske bez dodatnih znanja i vanjske pomoći teško se mogu izvući iz zamke socijalne isključenosti i siromaštva. Ovaj projekt je imao za cilj dati priliku marginaliziranim skupinama na području grada Knina i okolice da se obrazuju u traženim zanimanjima, te ojačaju svoje samopouzdanje i motiviranost. Realizacijom projekta ciljana skupina će povećati svoju mogućnost zapošljavanja, te smanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva – pojašnjava smisao projekta njegova voditeljica Zorana Škare.

Inače, za one koji će se možda začuditi i reći ‘pa koji je interes nekome besplatno nuditi sve navedeno‘, evo i odgovora, plemeniti projekt ,Iskoristi priliku!” financiran je iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014- 2020.

Čestitamo novopečenim diplomantima.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI