Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
brda i planine / EKOLOGIJA / ekopis
Foto: Park prirode Učka, FB profil

Off-road:
Motoristi na Učkoj uhvaćeni u ilegalnoj vožnji planinarskom stazom i kažnjeni novčanom kaznom

Foto: Park prirode Učka, FB profil

Planinarsku javnost i druge ljubitelje prirode zgrozila je objava o trojici mladića koji su se kroserima dovezli do prstena Hajdučkih vrata da bi se tamo na 2000 metara nadmorske visine fotografirali sa motorima i šlajfanjem odronili dio prilazne staze i donji dio kamenog prstena tog prirodnog fenomena na bosanskohercegovačkoj planini Čvrsnici. Taj ekstremni primjer ugroze prirodnog blaga samo je jedan od mnogih motorističkih nasrtaja na planinarske staze i zaštićena područja sa kojima muku muče zaštitari prirode i s ove strane granice. Skupine motorista mahom iz inozemstva organizirano i u ilegali dolaze voziti po markiranim putovima i šumskim vlakama. Viđeni su i kako divljaju seoskim stazama i ruše suhozide, a prije neki dan u Parku prirode Učka njih sedamnaest uhvaćeno je na djelu i morali su platiti kazne. O prvom za kojeg znamo domovinskom slučaju sankcioniranja motorističke vožnje planinarskom stazom razgovarali smo sa Žarkom Ercegom, glavnim čuvarom prirode PP Učka.

 ‘Služba čuvara prirode, prilikom redovnog obilaska terena, dana 31.10.2019. zatekla je 17 motorista u vožnji cross motorima po planinarskoj stazi iznad Lovranske Drage. Vožnja offroad motorima po planinarskim putovima strogo je zabranjena u Parku te su tom prilikom svi sudionici platili novčane kazne i udaljeni su sa planinarskog puta, izvan Parka prirode. Dio sredstava od naplaćenih kazni biti će uložen u planinarsku infrastrukturu i monitoring zaštićenih vrsta.’

Tragom te Facebook objave Parka prirode Učka, imali smo potrebu javno pohvaliti tamošnje čuvare prirode i dati im medijskog prostora, a i zanimalo nas je jesu li i ranije uočavali tragove vožnje i viđali motoriste, odakle su bili ovi,  kolike su im kazne naplaćene…

-Imamo ovdje povijest vožnje motorima koja traje. Mi smo duže vrijeme pokušavali penalizirati, sankcionirati te vozače. Naravno da cijelo vrijeme radimo na preventivi gdje upozoravamo i vozače, upozoravali smo i privatne iznajmljivače da nas informiraju prilikom dolaska takvih gostiju. Činjenica je da ljudi dolaze iz inozemstva, organizirano na vožnju u Hrvatsku, pa tako i u zaštićena područja. Radeći na preventivi ranije smo objavljivali upozorenja u specijaliziranim časopisima koji se bave  tom tematikom. To se, međutim, ponavljalo. Često nam se događa da se javljaju zabrinuti građani i prijavljuju takve vožnje – priča nam Žarko Erceg, glavni čuvar prirode Parka prirode Učka.

Foto: Antun Cerovečki, izvor FB profil Park prirode Učka

Zazvonilo nam je ono o organiziranim dolascima iz inozemstva u zaštićena nam područja prirode, pa tražimo pojašnjenje kako to funkcionira i radi li se na crno i u ilegali.

-Kada sam rekao da dolaze organizirano mislio sam da je nemoguće da 17 stranaca koji dođi izvana znaju lokaciju, znaju gdje se treba voziti, tako da je pretpostavka da dolaze organizirano, a imamo i neka saznanja da je to organizirano ali to ne možete dokazati. U trenutku očevida, kad radite očevid sa sudionicima, nitko vam neće izjaviti da je tu došao organizirano. To se definira da su se okupili kao ljubitelji vožnje motora i tako su se došli voziti u vaš kraj. Voze se svjesno jer je njima svejedno da li je to zaštićeno područje ili je to obična šuma jer je to tretirano kao off-road vožnja i to je svugdje u Hrvatskoj zabranjeno. Posebno je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno u zaštićenim područjima, ali koliko sam ja upućen, ne možete se voziti ni šumskim vlakama jer su to šumske prometnice kojima upravljaju Hrvatske šume, tako da ne znam da li je takva vožnja dozvoljena bilo gdje ako se ne radi o nekakvoj privatnoj šumi pa je moguće da vlasnik dozvoli strancima da se tamo voze. – pojašnjava glavni čuvar prirode zakonsku regulativu i stanje na off-road terenu.

Foto: Stipe Surać, izvor FB profil Park prirode Učka

Pitamo ga o i visinama kazni, propisanim, i kolike su naplaćene uhvaćenima na djelu, jesu li svih 17 bili stranci te vrijede li ista pravila postupanja i za vozače drugih vozila pa i quadova.

-Bili su sve stranci osim dvoje hrvatskih državljana. Visina kazni je definirana Zakonom o zaštiti prirode i prekršaj definiran kao vožnja vozila izvan površina namijenjenih za vožnju. Red veličine kazni za fizičku osobu iznosi od 500 do 1000 kuna, s time da ukoliko radite naplatu kazne na mjestu počinjenja odnosno na licu mjesta onda je po Prekršajnom zakonu prekršitelju omogućeno da plati pola minimalno propisanog iznosa. Tako da je za taj prekršaj toga dana svaki motorist  platio 250 kuna kazne. Jasno je propisana kazna za vožnju van tih staza, to se taj dan dogodilo, kazne su izrečene, nismo mogli dokazati organiziranost. U tom slučaju bi još i organizator dobio nekakvu kaznu za organizaciju vođenja bez dozvole odnosno bez koncesijskog odobrenja. Zakonski se kaže vozila i bicikli izvan površina namijenjenih vožnji. To su vam sva vozila, uključujući quadove, automobile, džipove, moto-cross motore, bicikle, downhill bicikle kojima nije dozvoljena vožnja planinarskim stazama, po livadama i šumama u zaštićenim područjima prirode  – precizno odgovara Žarko Erceg i sam dodaje da bi bilo dobro pojačati suradnju s policijom jer je ona tu i da štiti sigurnost građana i imovinu RH koja se ugrožava off-road vožnjom.

Foto: Antun Cerovećki, izvor FB profil Park prirode Učka

Ovo je, dakle, prvi slučaj da su uspjeli naplatiti kazne iako, čuli smo, u Parku prirode Učka imaju dugu povijest ilegalne off-road vožnje po šumama i gorama i planinarskim stazama.

-Zatekli bi motoriste koji su bili na cesti ili na šumskoj bijeloj cesti koja je za prometovanje. Vidite da je motor cross, ali ne možete mu reći ti si sad bio na planinarskom putu i vozio si tu ako ga nisi vidio, ali smo svejedno preventivno djelovali gdje smo porazgovarali prepratili da izađu van iz šume, to smo isto redovito radili, ali nije bilo mogućnosti odnosno elemenata da se kazna naplati. Ovaj put je bilo, na svu sreću, jer smo dobili dojavu na vrijeme i zatekli ih na licu mjesta – zaključuje u telefonskom razgovoru glavni čuvar Parka prirode Učka, a mi dodajemo samo još javnu pohvalu za hvatanje na djelu i naplatu kazni u prvom za koji znamo domovinskom slučaju sankcioniranja motorističke vožnje planinarskom stazom.

Foto: Stipe Surać, izvor FB profil Park prirode Učka

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI