Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
šumske vijesti
“Svim na Zemlji, daruj drvce”: U subotu u Laškovici počinje rasti 1850 mladih stabala

“Svim na Zemlji, daruj drvce”:
U subotu u Laškovici počinje rasti 1850 mladih stabala

Kreće akcija pošumljavanja u Dalmaciji – “Svim na Zemlji, daruj drvce”, javlja udruga Zelena akcija. Akcijom sadnje mladica bora u Kistanjama i akcijom čišćenja šume u Diklu kraj Zadra, 26. listopada završava dvogodišnja kampanja „Svim na Zemlji, daruj drvce“ kojom se u prosincu prošle godine prikupilo 13.200 kn donacija građana i građanki, ističu.

„Svim na Zemlji, daruj drvce“ blagdanska je antikonzumeristička akcija koju je Zelena akcija, u suradnji s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja, pokrenula još 2017. godine, kada su ljetni požari poharali dalmatinsku obalu i uništili preko 100.000 ha šume. Kampanjom se željelo ukazati na problem požarišta i prijetnju klimatskih promjena, kao i na posljedice prekomjerne konzumacije na naš planet. Rezultat prve kampanje bila je mlada šuma pinije od preko 1.000 sadnica, koju je 70 vrijednih volontera i volonterki iz Zadarske županije zasadilo pokraj Turnja, u općini Sv. Filip i Jakov, gdje je tokom ljeta 2017. godine izgorjelo 16 ha šume.

Foto: TRIS/A.Tešić

Prošle su godine u blagdansko vrijeme Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja, ovog puta uz Ekološku udrugu “Krka” Knin, ponovno pokrenuli kampanju i osim Zadarske, proširili ju i na Šibensko-kninsku županiju. Također se proširio i sam fokus kampanje, tako da se ukazivalo i na tipične probleme šumskih ekosustava, poput prekomjerne i nelegalne sječe te tone otpada koje u njima završe. Tom je prilikom u mjesec dana kampanje sakupljeno 13.200 kn donacija.

Sada je vrijeme za zadnju fazu ove kampanje, što uključuje veliku jesensku akciju sadnje i čišćenja šuma. Akcije će se u obje županije održati paralelno u subotu, 26. listopada, simbolično na dan hvalevrijedne nacionalne kolektivne sadnje stabala „Ne budi panj, zasadi drvo“.

U Šibensko-kninskoj županiji Ekološka udruga “Krka” Knin, u suradnji sa Šumarijom Knin, Čistoćom i Zelenilo d.o.o. Knin, kao i Osnovnom školom Kistanje, udrugom Zvonimir Knin te građanima grada Knina i okolice te drugim udrugama, posadit će oko 1.850 mladica crnog bora na području Općine Kistanje, mjestu Laškovica. Ono je 2017. godine bilo zahvaćeno razornim požarima. Ekološka udruga “Krka” Knin će svakom sudioniku akcije darovati platnenu vreću.

ILustracija: s jedne od ranijih sadnji

U Zadru se planira cjelodnevno druženje kojim se želi potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i klime te razvijanje kvalitetnih suradnji između javnih institucija, udruga, neformalnih grupa, inicijativa te građana i građanki. Tako će se ujutro održati akcija čišćenja otpada kod Dikla, lokacije koja je odabrana zbog blizine odlagališta otpada, a pored kojeg se u obližnjim šumarcima često nepropisno odlaže otpad. Akciju organizira udruga Eko-Zadar, u suradnji s Čistoćom Zadar d.o.o., Mjesnim odborom Diklo, udrugom za mlade Tamaris te udrugama Nada i Porat.

Nakon akcije, slijedi program „Banak na Sfingi“, druženje uz hranu, piće i radionice za djecu i odrasle u organizaciji neformalne inicijative Mišancija, udruge Šigureca i neformalne skupine mladih SOL.zd, koji će u sklopu Banka predstaviti projekt “Mreže solidarnosti ZD“. Osim toga, predvečer će u neformalnom društveno-kulturnom centru Knjigozemska biti organizirano i druženje i predavanje o značajkama i važnosti stabala.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI