Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
PRAVDOSUĐE
Foto: Indeks.hr

Fekalije:
Bivši radnici Uljanika kažnjeni zbog dječjeg izmeta pred Saborom i vrijeđanja transparentom

Foto: Indeks.hr

Dvojicu bivših radnika Uljanika koji su na prošlogodišnjem prosvjedu na Markovu trgu nosili transparent s natpisom ‘Govno govnima’ i izložili ga pred ulazom u zgradu Sabora zajedno sa dječjom pelenom punom fekalija, kaznio je Općinski prekršajni sud u Zagrebu, piše Telegram. Jedan mora platiti 400 kuna, a drugi je kažnjen sa 700 kuna. Drugi je prošao gore jer  mu to nije bio prvi prekršaj.

Prosvjed ogorčenih radnika Uljanika na kojem je u mnoštvu transparenata bio istaknut i taj sporni ‘Govno govnima’ dogodio se lani krajem kolovoza. Radnici pulskog škvera tražili su tada svoje zarađene plaće i razrješenje agonije opljačkanog poduzeća čija se tadašnja Uprava samo koji mjesec kasnije našla na optuženičkoj klupi za višemilijunske prevare kojima su oštećeni i firma i država. Dvojica prosvjednika prešla su na tom prosvjedu granicu dobrog ukusa, istaknuvši transparent ‘Govno govnima’ i u paketu s njim dječju pelenu punu fekalija. Općinski prekršajni sud u Zagrebu je, prema pisanju Telegrama, zaključio da su tim postupkom prekršili Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira tako da su se na javnom mjestu ponašali na naročito drzak način, a posebno jer su time uvrijedili hrvatsku vladu.

Logično bi ovdje bilo zapitati se kako to da su kažnjeni radnici svojim postupkom uvrijedili Vladu RH ako su transparent i fekalije bili izloženi pred ulazom u zgradu Hrvatskog sabora i kako to da makar i opomenom nije kažnjen Ivan Pernar, saborski zastupnik tada Živog zida, a danas Stranke Ivana Pernara koji je sudjelovao u nošenju spornog transparenta. Taj se saborski zastupnik priključio prosvjednicima i ponio transparent o čemu se neposredno nakon prosvjeda na Facebooku hvalio kako su ga radnici zamolili da nosi transparent ‘govno govnima’ pred Sabor, da je on pristao jer ga nije teško nagovoriti i da je u jednom trenutku jedan od radnika izvadio pelene od svog djeteta i stavio ih pred Sabor. Objasnio je Pernar i zašto se povukao kada je policija opkolila radnike sa spornim transparentom i izmetom, napisavši da nije mogao ulaziti u sukob s policijom jer nije htio privatizirati prosvjed. Nakon presude oglasio se danas istim kanalom, izrazio podršku radnicima i napisao neka mu se slobodno jave, da će im on s guštom platiti kazne. Darežljivo od njega, no ostaju pitanja je li se i saborskim imunitetom zaštićeni zastupnik, noseći transparent uvredljivog sadržaja ponašao na naročito drzak način, je li time zaslužio kaznu, hoće li ga Općinski prekršajni sud u Zagrebu ili neki višeg stupnja ispitati o tom slučaju te kako se to natpisom ‘govno govnima’ i izmetom pred ulazom u zgradu Sabora vrijeđa Vladu koja stoluje s druge strane trga.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI