Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
POLITIKA
Skejo i HOS-ovi “sportaši” paradirali sa ZDS u Koprivnici: Ako igre otvara izaslanik ministra, nije li time Vlada dala legitimitet ZDS?

Skejo i HOS-ovi “sportaši” paradirali sa ZDS u Koprivnici:
Ako igre otvara izaslanik ministra, nije li time Vlada dala legitimitet ZDS?

U kakvom pradoksalnom društvu živimo pokazuje i najnoviji koprivnički defile pripadnika HOS-a, u paradnim crnim odorama s grbom u kojem stoji notorni ustaški pozdrav “Za dom spremni” kojega su HOS-ovi “junaci” iz sveg glasa i klicali. Predvodio ih je opskurni Marko Skejo, najpoznatiji po hitlerovskom brku kojega godinama brižno njeguje i grlenom uzvikivanju ZDS u javnom prostoru. Što inače, taj, u životu radi, ne zna se. Promicanje službenog pozdrava Paveličeve NDH njegov je jedini vidljivi posao…

Koprivnica je u subotu bila domaćin sportskih igara pripadnika Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (HOS), pa je i paradiranje HOS-ovih “crnokošuljaša” i reklamiranje fašističkog pozdrava, službeno bilo dozvoljeno. Jer, nije isto kad ZDS kliče, izvodeći originalnu Thompsonovu pjesmu “Čavoglave” malo poznati makarski pjevač Mario Roso, ili kad to čini sam Thompson, odnosno pripadnici HOS-a kojima je ZDS u grbu, na odorama i ratnim zastavama. Tako je, naime, odlučilo vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje se odbilo suočiti s istinom. Pa je umjesto činjenice da evidentno ZDS u Hrvatskoj danas ima pravo građanstva ( osim iznimno, kad je riječ o spomenutom Makaraninu koji je novčano kažnjen za svoj “prekršaj” ), oportunistički zaključilo, i obznanilo kao neku vrst pravorijeka, da ekskluzivno, samo u posebnim prigodama, ratnih obljetnica i sahrana svojih pripadnika, notorno fašistički pozdrav mogu nekažnjeno koristiti pripadnici HOS-a, vojnih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Hrvatske u domovinskom ratu, a čija je udruga registrirana sa znakovljem ( grbom ) koje sadrži inkriminirani ZDS. Svi ostali, za (zlo)upotrebu spornog pozdrava imali bi biti sankcionirani.

No, stvarno, sankcioniran je makarski pjevač Roso, dok je Thomson prije i poslije toga, na koncertima u Tribunju, Skradinu, Solinu, uzvikivao ZDS bez ikakvih posljedica, pa čak i policijske prijave zbog evidentnog prekršaja.

Pa sad imamo situaciju da se bezmalo Milorada Pupovca izložilo javnom linču, zbog javnog izražavanja bojazni da bi zbog reustašizacije koja je danas na djelu, ova hrvatska država mogla završiti kao ona kvislinška 1945. Mnogi su ne samo zahtijevali od Plenkovićeve vlade da raskine koaliciju s takvim partnerom ( SDSS-om ) koji ima drskosti usporediti RH i NDH, nego čak i predlagali da se SDSS zabrani.

Zanimljivo, onima koji s ustaškim pozdravom ZDS paradiraju ulicama, jučer Splita i Knina, danas Koprivnice, ni državne institucije ni smjerni hrvatski domoljubi ne bi ni riječi prigovora zbog toga uputili, kamoli tražili njihovu zabranu. Ali, Pupovca i SDSS bi, kad na ustašizaciju Hrvatske upozoravaju, doslovce razapeli. Ili makar zabranili, i za veleizdaju optužili. Kao i sve one koji bi ZDS za sva vremena spremili u povijest i eliminirali iz javnog prostora.

U Koprivnici je na svečanom otvaranju sportskih igara HOS-a, čiji su pripadnici u defileu nosili crne zastave i odore s endehazijskim ZDS, bio, pače i igre otvorio, Ivan Friščić, službeni izaslanik ministra branitelja Tome Medveda. Nimalo mu nije smetalo ZDS na HOS-ovim odorama, klicanje ZDS Skejinih “junaka”, pa  što se iz razglasa orila Thompsonova “Lijepo li je Hrvat biti”, začinjena nezaobilaznim ZDS

Nije li svojim sudjelovanjem na ovom opskurnom defileu Friščić dao legitimitet HOS-ovom promicanju ustaštva u Hrvatskoj? A ako je Vlada zastupljena na takvom inkriminirajućem skupu sa svojim službenim predstavnikom, od čega se ni premijer, ni itko iz njegova tima nije ogradio, nije li to onda službena politika države prema ZDS i reustašizaciji Hrvatske?!

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI