Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
(NE)RED
Foto: TRIS/A.Tešić

Rivijera Brodarica-Podsolarsko:
Interes investitora presudio bespravnim graditeljima rivica i mulića

Foto: TRIS/A.Tešić

U žestokoj konkurenciji šareno vrištećih fasada predimenzioniranih kućetina i nedovršenih zdanja do prve ploče sa stršećim armaturama, betonske se rivice i ne čine toliko nakaradnima da bi ih trebalo odreda porušiti. Mulići bespravno betonirani za potrebe vezivanja brodica toliko su srasli s nagrđenim dalmatinskim okolišem da ih rijetko tko ozbiljno doživljava kao problem. Toliko smo se uz njih vezali da bi ih mogli možda poželjeti kandidirati i za zaštitu UNESCO-a.

Kome god padne na pamet, a ima usput elementarnih građevinskih znanja i vještina i viška škalje i cementa, može slobodno uzurpirati djelić obale na kojem nađe slobodno mjesto, nasuti u more koji kubik šute, šalovati i zaliti betonom kako bi baš tamo gdje je zamislio i gdje mu je zgodno, bez ikakve dozvole i plana, sagradio sebi rivicu. Neće takvog bespravnog graditelja nitko ni prekoriti, a kamo li da će mu na teren poslati komunalnu ili neku drugu inspekciju ili da se ozbiljno razmišlja i nešto konkretno radi na uklanjanju bespravne gradnje.

Foto: TRIS/A.Tešić

Koliko je takvih na pomorskom dobru bespravno izgrađenih rivica i bi li ih, tko, kada i o čijem trošku trebao ukloniti ili bi ih se po uzoru na provedenu legalizaciju bespravno izgrađenih i nadograđenih nakaradnih kuća moglo barem popisati pa jedan dio ozakoniti i dati u koncesiju? Tim se pitanjima zamaraju rijetki,  primjenjive odgovore ne zna nitko, a lokalne vlasti puno više govore nego što konkretno rade u smjeru izgradnje komunalnih lučica, sređivanja nereda u prostoru i kažnjavanja svih onih koji ne poštuju zakone i nagrđuju okoliš.

Foto: TRIS/A.Tešić

Bespravno izgrađene rivice  srasle s okolnim prostorom uočimo tek ako se neki bespravni graditelj toliko osili da ima obraza nasilno tjerati druge sa betoniranog djelića obale kojeg smatra svojim samo zato jer je u blizini bespravno ili ne sagradio kuću, kao što se to ovoga ljeta dogodilo u Grebaštici kod Šibenika kada je jedan takav urlao na preplašene turiste i vikao da more nije njegovo, ali da beton jest. Da uzurpaciju pomorskog dobra ne treba uzimati kao samorazumljivu  sjetimo se i kada bespravni graditelj mulića za ilegalno privezivanje brodice podigne sebi nadstrešnicu pod kojom će ljeti s društvom hladovati, kao što je to netko učinio u šibenskoj Brodarici.

Foto: TRIS/A.Tešić

Nisu ta dva slučaja nešto nad čim bi se trebalo posebno zgražati i osuđivati ni više ni manje nego sve ostale bespravne graditelje koji su zbog vlastite komocije još malo nagrdili nagrđeni prostor. Ima među njima najvjerojatnije i članova ili barem glasača vladajuće partije, domoljuba koji stavljaju sebe iznad zakona zemlje koju navodno vole i bez da ikoga pitaju grade gdje im padne na pamet. Možda baš zbog stranačkih iskaznica, tko će ga znati, administracija gradonačelnika Željka Burića (HDZ), iako svjesna problema, ne čini ništa kako bi ga riješila.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Teze da su to moćnici kojima ne možete napraviti ništa i koji samostalno stvaraju privezišta te ih naplaćuju i iznajmljuju ja smatram karakteristikama država u kojima ne postoje zakoni. Ova divlja mula su postala ugroza zdravlja i sigurnosti kupača i djece. Mjesni odbor mora preuzeti odgovornost i preuzeti inicijativu da se ti problemi riješe unutar pomorskog dobra, a Grad će onda u suradnji s nadležnim institucijama, Lučkom kapetanijom, Županijom ili Državnim odvjetništvom pokrenuti proceduru da se mulici uklone – izgovorio je gradonačelnik Šibenika u Grebaštici  još 2016. godine, a slično i u Brodarici godinu dana ranije kada su bespravni  mulići detektirani kao jedan od ključnih problema brodaričke obale.

Foto: TRIS/A.Tešić

Najveći nered u prostoru na brodaričkoj obali krcatoj bespravno izgrađenih rivica i mulića događa se na njenom rubnom dijelu prema predjelu Podsolarsko. Govorimo o dijelu obale omeđenom sjajno uređenom i opremljenom plažom u narodu znanom kao Rezalište, opustjelim tvorničkim pogonima u vlasništvu Zagreb Montaže i otvorenim kanalom kojim se direktno u more iz tvornice aluminija Impol TLM ispuštaju  otpadne rashladne vode.

Foto: TRIS/A.Tešić

Prizor slapova i brzaca u betonskom kanalu koji se u more ispuštaju na neuređenom prostoru između gradske plaže i hotelskog naselja Amadria Park ne izgleda nimalo lijepo i ne vonja kao lavanda, ali sudeći prema izvještajima o kakvoći stanja mora na lokacijama najbliže ispustu  kao i analizama tih otpadnih voda, nema govora da ozbiljnije zagađuju more.

Foto: TRIS/A.Tešić

Nimalo lijepo ne izgledaju ni prizori divljeg odlagališta s pogledom na more pored kojeg prođe i pokoji turist, čudeći se vjerojatno da komunalne službe toleriraju toliko nasilje prema okolišu i ne vode nikakvu brigu o području tik uz plažu ušminkanu prije dvije godine.

Foto: TRIS/A.Tešić

Počistiti smeće, popraviti makadamski put, prorijediti makiju ili posaditi koje stablo nije se svih ovih godina sjetio ni jedan od bespravnih graditelja riva i mulića na tom prostoru. Zašto i bi. Oni su sebi pribavili djelić obale na kojem su makar i ilegalno  ostvarili svoj sitni privatni interes da imaju gdje privezati brodicu, a kako izgleda okolni prostor, naprosto ih nije briga.

Foto: TRIS/A.Tešić

Svi oni uskoro će biti primorani osmisliti neko drugo rješenje za privez brodice. Ako se već vlast nije u stanju obračunati sa bespravnim graditeljima, presudit će im kapital koji na tom području ima interes izgraditi rezidencijalni kompleks. Investitor je Zagreb Montaža Vlade Čovića, svi su planovi ucrtani, dozvole pribavljene, a radovi, doznajemo iz prve ruke, kreću do kraja godine. Na mjestu opustjelih tvorničkih pogona i divljeg odlagališta otpada niknuti će stanovi, a na prostoru pomorskog dobra i bespravnih mulića još jedna uređena plaža.

Foto: TRIS/A.Tešić

Hoće li se i kada uklanjati divlje rivice u ostatku Brodarice, Grebaštici i ostalim mjestima, tko bi to i na koji način trebao učiniti, to sigurno zna gradonačelnik Željko Burić koji teze o moćnicima kojima ne možete napraviti ništa smatra karakteristikama država u kojima ne postoje zakoni. A lijepa naša članica Europske unije, dakako, nije jedna od takvih. Postoje u njoj zakoni i pravilnici u kojima sve lijepo piše tko bi, što i kako trebao činiti, ali postoje i oni koji misle da su iznad zakona, valjda zbog svojih stranačkih iskaznica. Postoje i vlasti koje im dopuštaju da zakone nekažnjeno krše i bahato se i s prezirom odnose prema prostoru države koju s rukom na srcu i figom u džepu navodno vole.

Foto: TRIS/A.Tešić

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI