Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
klima(nje) / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Neponovljiva, strasna i bijesna klimatska aktivistkinja, 16-godišnja Greta Thunberg svjetskoj političkoj eliti: Kako se usuđujete ?

Neponovljiva, strasna i bijesna klimatska aktivistkinja, 16-godišnja Greta Thunberg svjetskoj političkoj eliti:
Kako se usuđujete ?

Fascinantna 16-godišnjakinja, švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, održala je lekciju globalnoj, svjetskoj politici i njezinim vođama jer daleko više brinu o profitu negoli o klimatskim promjenama i budućnosti čovječanstva. Greta je, prenose mediji, otvorila UN-ov summit o klimi impresivnim, nevjerojatno emotivnim govorom, bijesno s govornice poručujući svjetskim liderima: Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima…

-To je sve krivo. Ja ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima- kazala je u nevjerojatno potresnom govoru, napominjući kako ljudi u svijetu pate, umiru dok oni brinu o novcu.

Optužila ih je da ignoriraju znanost koja stoji iza klimatske krize i upozorila:- Mi smo na početku masovnog izumiranja, a sve o čemu vi možete razgovarati su novac i priče o vječnom ekonomskom rastu. Kako se usuđujete?

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je slijedeći misao i emocije mlade aktivistkinje, također nastavio istim tonom, napominjući  kako je priroda bijesna i da se svi skupa zavaravaju ako misle da se prirodu može prevariti, jer ona uvijek uzvrati udarac. I to s gnjevom. Sve ima svoju cijenu, rekao je, a najveću cijenu plaćamo ako ništa ne činimo. Najveća cijena je subvencioniranje umiruće industrije fosilnih goriva, izgradnja sve većeg broja tvornica za proizvodnju ugljena-  konstatirao je glavni tajnik UN-a.

A kad summit završi, sjećat ćemo se tek ogorčenog lica mlade Grete, no, svjetska politika će nastaviti slijediti miris novca…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI