Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
priroda i društvo
Ilustracija: Vranac (bio) u boci (foto TRIS/G. Šimac)

Neće vranac u tijesan klanac:
Makedonci slave Vranac World Day ili Svjetski dan vranca, tj. grožđa i crnog vina

Ilustracija: Vranac (bio) u boci (foto TRIS/G. Šimac)

Doće vranac u tijesan klanac – postoji izreka u zemljama Balkana i odnosi se na crnog konja. No u slučaju istoimene sorte grožđa vranac situacija je obratna: Neće vranac u tijesan klanac – vranac ne samo da nije stjeran u tijesan klanac, već naprotiv u galopu osvaja široki svijet, odnosno svjetska tržišta vina. I dok se neki narodi natječu u favoriziranju loše povijesti i slave obljetnice izgubljenih ili prividno dobivenih ratova, dotle Makedonci u matičnoj državi novog imena Sjeverna Makedonija slave jedan novi puno vedriji praznik: Svjetski dan vranca ili Vranac World Day.

-Slavimo ,,World Vranac Day,! Prvi ,,Svjetski dan Vranca,, bit će održan u Skoplju 5-og listopada 2019. godine u organizaciji asocijacije ,,Vina Makedonije,, a u suradnji sa ostalim proizvođačima Vranca iz regije. Cilj ovogodišnjeg događaja je predstavljanje ove sorte koja je ponos regije i time zaslužuje promociju i pozicioniranje Balkana kao vinske regije na svjetskoj vinskoj mapi. Ovaj događaj je od izuzetnog značaja za vinsku industriju u regiji i ima za cilj da izgradi brend balkanskih vina i svakako poveća volumen prodaje sortnih vina Vranca na međunarodnom tržištu. Koliko je događaj vrijedan pažnje potvrđuje i dolazak nekoliko Master of Wine stručnjaka i vinskih novinara iz svijeta kao što su: Caroline Guilby, Peter McCombie, Darrel Joseph, Robert Paul Bloom, Tomas i mnogi drugi – vele organizatori prvog Vranac World Daya u Skopju.

 

Dakako, i mi u Hrvatskoj vrlo dobro znamo što je vranac, odnosno makedonska vina, budući da značajni sloj hrvatskog življa rado kupuje cijenom prsitupačna makedonska vina. Stoga će na Svjetskom danu vranca sudjelovati i domaći stručnjaci koji se bave vinom i vinima, primjerice: Srđan Lisac, WSET educator, Ivo Kozarčanin i Damir Fabijanić, vinski novinari, Nenad Trifunović, pisac Dnevnika vinopije, Željko Suhadolnik iz Svijeta u čaši, te sommelieri Siniša Lasan i  Mario Mestrović.

-Svjetski dan Vranca treba da bude rame uz rame sa drugim međunarodnim danima kada se slave ostale sorte širom svijeta. Trend obelježavanja određene sorte u posljednjoj deceniji pokazao se višestruko korisnim, naročito zbog pozicioniranja na međunarodnom tržištu kao i povećane prodaje proslavljenog vina. Ova manifestacija povećat će prepoznatljivost vinskog regiona i otvoriti vrata za ostale sorte vina. S druge strane doći će do ubrzanog razvoja vinogradarstva i proizvodnje vina u pravcu eksponencijalnog rasta kvaliteta vina kao i razvoja organske proizvodnje – smatra Elena Mladenovska-Jelenković, izvršna direktorica asocijacije Vina Makedonije.

Vranac je sorta koja potiče iz Crne Gore i kao balkanska sorta širi se i uzgaja u cijelogregiji,ali svoj drugi dom pronašla je u Makedoniji koja poseduje najviše Vranca u regiji na oko 11.000 hektara. Vina koja sadrže Vranac su izrazito voćna vina u kome dominiraju arome kupine, tamne zrele šljive i note slatkih začina. Kada je u kupaži, vinu daje strukturu, odnosno moćnost i punoću kao i afinitet za dalje zrenje, vele vrancoljupci. Evididentan je uspjeh Vranca u posljednjih nekoliko godina na međunardnim vinskim takmičenjima, ali nažalost ova sorta još nije dovoljno poznata u širem vinskom svijetu, vele.

“Moramo zajednički da radimo na promociji ove sorte koja je zapravo perjanica regije. Ideja je da skrenemo pažnju na regiju i potencijal koji ima za proizvodnju vina. Očekujemo da će sljedeće godine ovaj dan biti obilježen u drugoj balkanskoj zemlji i nakon toga ćemo zajednički organizirati promocije u svjetskim prestolnicama kako bi vinska stručna javnost i krajni konzumenti imali priliku da se upoznaju sa našim vinima. Paralelno ćemo utvrditi prednosti koje ima cijelia regija kao i zajedničke nastupe na određenim sajmovima i degustacije –  kaže Mladenovska-Jelenković.

Ilustracija: Vranac (bio) u boci (foto TRIS/G. Šimac)

Sudionici WVD-a imat će, vele, jedinstvenu priliku da na jednom mjestu probaju i usporede vina Vranec iz regija Balkana, saznaju više o snazi, potenciji i uspjehu koji ova sorta predstavlja na konferenciji i masterklasovima koje organiziraju ,,Vina Makedonije,.

Više od 100 različitih vina Vranec iz 40 vinarija balkanske regiije bit će izloženo na prvom Svjetskom danu Vranca u Skoplju, ističu.

Inače, riječ vranac ili vranec obično označava snažnog i moćnog konja, a vino od ove sorte grožđa povezano je s snagom, potencijom i uspjehom. Vran također znači boja gavrana ili crna, zato je crno vino na Balkanu poznato i kao crno vino.

Izvorno Vranac  je sorta crnog grožđa autohtonog za Crnu Goru, a nastala je križanjem sorti tribidrag (aka primitivo, kratošija ili zinfandel) i druge sorte grožđa zvane duljenga koja potječe i iz Crne Gore. Iako je široko rasprostranjen na cijelom Balkanu,vjeruje se da je svoj drugi dom pronašao u Sjevernoj Makedoniji, gdje se smatra jednom od najvažnijih sorti.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI