Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
dva kotača / Sport
Foto: Tour of Croatia FB

CRO Race:
Kreće tisuću kilometara jesenskog bicikliranja kroz prirodne ljepote Hrvatske

Foto: Tour of Croatia FB

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia koja je zbog manjka sponzorskog novca proljetos bila otkazana, održat će se ipak ove jeseni i to pod novim imenom CRO Race. Od prvog do šestog listopada  vozit će se šest etapa na trasi dugoj 1022 kilometra i u svijet odaslati slike prirodnih ljepota Hrvatske.

Utrka starta u Osijeku, prolazi kroz Našice, Kutjevo, Pleternicu, Veliku, Požegu, Pakrac i druga mjesta u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji, s ciljem u Lipiku. Ta uvodna i ujedno najduža etapa od 227 kilometara jedna je od zahtjevnijih. Uspon na Papuk dovoljno je rano na ruti da timovi uspiju pokriti eventualne bjegove, stoga se očekuje da će ta etapa završiti grupnim sprintom u Lipiku. Gledateljima će biti uzbudljivo vidjeti i bogatstvo boja Slavonije te kadrove iz tri parka prirode – Kopačkog rita, Papuka i Lonjskog polja.

Druga najduža etapa s 183 kilometra kreće iz Slunja preko Nacionalnog parka Plitvička jezera prema usponu na Velebit, glavnu prepreka za sprintere s kojeg se spuštaju prema Zadru. Tamo se očekuje nekoliko uzbudljivih krugova po poluotoku te atraktivan sprint uz gradske zidine i predivnu scenografiju što će gledateljima  biti zanimljivo jednako kao i sama utrka.

Foto: Tour of Croatia FB

Treći je dan kao stvoren za brdaše koji će nakon starta u Okrugu krenuti put Biokova i vratiti se natrag gdje ih čeka cilj u Makarskoj. Tijekom etape duge 155 kilometara vidjet će ljepote srednje Dalmacije, posebno Makarske rivijere – Brela, Bašku Vodu, Tučepe i Podgoru.

Četvrta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je obišli, jedna od ljepših cesta za vožnju biciklom ili motorom u Europi pa su organizatori sretni što će je vidjeti cijeli svijet. No, prolazeći preko nje i najmanja nepažnja može koštati vodeće bicikliste ukupnog poretka na dinamičnoj stazi. Start je u Starigradu, a gledatelji će imati priliku uživati u ljepotama Nacionalnog parka Paklenica. Cilj je etape na glavnom gradskom trgu u Crikvenici.

Foto: Tour of Croatia FB

Peta etapa kreće iz Rapca s usponom u Labin pa preko Učke u Ičiće, Opatiju, Rijeku i Čavle. Za tu je etapu cilj postavljen na Platku što je ujedno i prvi put da je Platak uključen u utrku.

Posljednja etapa ona je između Svete Nedelje i Zagreba. Nakon što je Vicenzo Nibali prije dvije godine upravo osvojenim bonifikacijama na prolaznom cilju u Svetoj Nedelji na zadnjoj etapi uspio izboriti pobjedu u ukupnom poretku, zasigurno nitko neće podcijeniti posljednju etapu koja je samo naizgled jednostavna. Ove je godine upravo Sveta Nedelja izabrana za start, nakon čega će biciklisti krenuti prema Zagrebu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini te se kroz istočni dio Zagrebačke županije vratiti u Zagreb na cilj. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po središtu grada Zagreba ne dozvoljavaju predahnuti nikome, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Završna dva kruga u Zagrebu posebno su atraktivna, a pobjeda na Trgu svetog Marka ima svoju težinu, jer su svjetski biciklistički komentatori već par puta pohvalili tehnički i estetski završetak ove etape.

Foto: Tour of Croatia FB

Na ovogodišnjoj utrci sudjelovat će ukupno 18 svjetskih timova iz kategorija natjecanja World Tour, Pro Continental i Continetal. Ovogodišnje izdanje po mnogočemu će biti uzbudljivo. U Hrvatsku dolaze timovi iz Australije, Bahreina, Izraela, Kazahstana, Nizozemske, Njemačke i Poljske, po dva tima iz SAD-a, Francuske, Italije i Slovenije te tri tima iz Austrije. Ukupno 126 biciklista borit će se za crvenu majicu vodećeg biciklista u ukupnom vremenskom poretku, a na kraju će biti nagrađeni i najbolji biciklisti po bodovnom poretku i poretku brdskih ciljeva, najbolji mladi vozač do 23 godine te najbolja ekipa.

Organizator utrke je tvrtka Top Sport Events koja se već organizacijski dokazala u protekla četiri izdanja, a na čelu koje je proslavljeni bivši hrvatski biciklist Vladimir Miholjević.

-Svi smo još više motivirani za to da Hrvatskoj i svijetu pokažemo kako smo spremni ugostiti manifestaciju na ovako visokoj natjecateljskoj razini te da smo zemlja koja stremi sportskim uspjesima i može zadiviti cijeli svijet svojim prirodnim ljepotama i baštinom. Utrka rutom prolazi kroz brojne parkove prirode i nacionalne parkove te smo ponosni što će i ove godine najljepša razglednica Hrvatske obići cijeli svijet“ – izjavio je Vladimir Miholjević.

Foto: Tour of Croatia FB

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s dvanaest sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., emitirati brojne televizijske postaje u 190 zemalja na šest kontinenata. Novost je ove godine što će se za američko tržište utrka prenositi uživo preko kanala GCN, najveće biciklističke online mreže. Dodatno, utrka će se moći gledati i na brojnim interkontinentalnim letovima zrakoplovnih kompanija koje svojim putnicima pružaju sportske sadržaje. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na više od deset prijenosa Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

Zanimljivo je da uz bicikliste profesionalce ove godine kreće i utrka Kids CRO Race na kojoj će se natjecati djevojčice i dječaci u dobi od 9 do 12 godina. Natjecanje se organizira u suradnji s osnovnim školama na trenažerima koje će se postaviti u 7 gradova: Osijeku, Lipiku, Zadru, Makarskoj, Crikvenici, Rijeci i Zagrebu. Trenažeri simuliraju virtualnu utrku, pretvarajući svakog natjecatelja u animiranu figuricu, a budući da su svi trenažeri umreženi, svi će natjecatelji imati jednake uvjete. Dječja utrka prikazivat će se na TV ekranu na kojem je može pratiti i publika te na taj način bodriti najmlađe natjecatelje u svakom od gradova, a ukupni pobjednik će se, poput pobjednika prave utrke, proglasiti na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI