Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
POLITIKA
Shema trase buduće staze - foto Grad Šibenik

Grad Šibenik:
1.298.931,25 kuna za 2 km biciklističke staze

Shema trase buduće staze - foto Grad Šibenik

Iz Grada Šibenika ponosno javljaju kako će na 2 kilometra biciklističke staze potrošiti –  1.298.931,25 kuna. Mnogi u Šibeniku, a posebno biciklisti, su se po društvenim mrežama zapitali na što će se potrošiti toliki novac. Biciklističke puteve okolo grada, ističu, uređuju godinama sami bez ičije financijske i logističke pomoći, a neki su izračunali i kako bi se za navedeni projekt moglo potrošiti 20 puta manje novca.

-Grad Šibenik potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o sufinanciranju projekta „Uređenje pješačko-biciklističke staze – Naš mir“, sukladno javnom pozivu za neposredno sufinanciranje promicanja integriranog i inteligentnog prometa. Vrijednost projekta iznosi 1.298.931,25 kn, a Fond će projekt podržati s 500.000,00 kn. Područje navedene trase nalazi se na istočnom području grada Šibenika, na prostoru od lokalne prometnice Šibenik- Zablaće, pa prema sjeverozapadu – kažu u Gradu Šibeniku.

To je novac za kojeg bi, na primjer, 12 nezaposlenih osoba u Šibeniku moglo dobiti posao i primati lijepu plaću tijekom godine dana.

‘Uređenje biciklističke staze podrazumijeva trasu u duljini 2.0 km, uređenje postojećeg makadamskog puta, sanaciju otpada, uređenje odmorišta i sunčališta, postavljanje info tabli, sustava video nadzora i rampe. Navedenim zahvatom obuhvatit će se prva faza uređenja, a konačni cilj je povezivanje staze s područjem Velikih i Malih Solina čime će se stvoriti jedinstvena rekreacijsko-turistička cjelina dostupna svim izletnicima i rekreativcima’, dodaju.

Shema trase buduće staze – foto Grad Šibenik

Inače, uokolo zamišljene trase te buduće staze duge 2000 metara i vrijedne 1,3 milijun kuna se i u ovom trenutku može uživo vidjeti  dokaz tragične ekološke besvijesti i nekulture nekih građana, a usput i nebrige gradskih vlasti: gomile građevinskog i ostalog otpada razbacano je po tom, jednom o najljepših dijelova grada.  Osim toga, prilazi budućoj stazi, uz cestu Šibenik-Zablaže, izgledaju posve neuredno zbog nehaja izvođača građevinskih radova koji su se ili se  još uvijek dešavaju u blizini.

Inače, ta ‘Biciklističko-pješačka staza „Naš mir“’, a koja je ime dobila vjerojatno po vili Moj Mir koja se nalazi na ulazu u kanal sv. Ante, uznemirila je neke u Šibeniku…

-650.000,00 kn po kilometru na postojećoj stazi, nije loše, stvarno smo jeftino prošli. Ta minijaturna staza će imati odmorišta, video nadzor i rampu? Nevjerojatno, naprosto nevjerojatno čega se neće sve sjetiti. – vele na stranici Šibenik.rocks.hr na kojoj kritiziraju ili hvale djelovanje gradskih vlasti.

Prenose i komentare nekih Šibenčana:

“Pješačke i biciklističke staze nemaju veze jedna s drugima. To je kao da radite planinarsku stazu i mislite da će je koristiti i penjači na stijene. Za tih 1.3mil kuna će proći bagerom, podrizati makiju i staviti par tabela ?Da te pare date na raspolaganje ekipi koja se bavi biciklizmom u Dubokoj nastalo bi čudo i Šibenik bi dobija biciklistički park te bi ljudi iz cijele Hrvatske i Europe dolazili u vožnju. Naravno ništa od toga kad se tabla plaća 5000kn i postavljanje još 5000… Glavno da 80 godišnji Hans i Gerdtrude iz Minkena prođu tim traktorskim putem. Koga briga za mlade, ambiciozne sportaše koji su ostavljeni da sami sebi rade staze.”


“Bike – pješačke staze na tom potezu već postoje, znatno dulje od 2km. Volonterski su ih zadnjih godina radili Šibenski biciklisti. Kontaktirajte bk Faust Vrančić i druge klubove prije izrade projekta, nadam se da većina novaca neće ići na ploče, putokaze i sl. na već postojećim putevima kako to kod nas obično biva.”

Shema trase buduće staze (foto Grad Šibenik)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI