Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
OTOK / POVIJEST/SADAŠNJOST
Velika obljetnica: Korčula ratnim filmom, angažiranom glazbom i knjigom bosanskog franjevca slavi 75 godina slobode od fašizma

Velika obljetnica:
Korčula ratnim filmom, angažiranom glazbom i knjigom bosanskog franjevca slavi 75 godina slobode od fašizma

Korčula se ne srami svog antifašizma. Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule organizira ove godine proslavu povodom oslobođenja grada i otoka pod nazivom ’75 godina slobode’.

Jedinice 26. Dalmatinske udarne divizije objavile su 13. rujna 1944. godine da je nakon trogodišnje okupacije za vrijeme koje je na otoku život izgubilo 1065 boraca i civilnih žrtava rata, otok Korčula oslobođen od fašizma.

Ove godine Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule u suradnji sa kolektivom radijske emisije K’o žena organizira program pod nazivom ’75 godina slobode’ koji će se održati od 11. kolovoza do 13. rujna, kao podsjetnik zaboravnima kako su i stanovnici Korčule dali svoj doprinos pobjedi naprednog dijela svijeta nad fašizmom.

Program će započeti 11. kolovoza u 20 sati u kino sali Doma kulture, projekcijom filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg Pula Film Festivala, koji priča istinitu priču o ženi koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila tisuće srpske djece iz ustaških logora. Poslije projekcije slijedi razgovor s autoricom filma Danom Budisavljević.

Obilježavanje pobjede Korčule nad fašizmom nastavlja se 21. kolovoza u 20 sati projekcijom filma ‘Teret’ redatelja Ognjena Glavonića, za ulogu u kojem je Leon Lučev osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca na 24. Sarajevo Film Festivalu. Priča je to o vozaču kamiona koji je tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd.

Pobjeda će se slaviti i 24. kolovoza koncertom beogradskog zbora ‘Horkestar’ koji je reputaciju aktivističkog kulturnog kolektiva zaslužio prosvjedujući svojim angažiranim repertoarom protiv raznih društvenih anomalija, obradama pjesama Obojenog programa, Maka Dizdara, Vlade Divljana, Arsena Dedića, Parafa, Georgea Brassensa, Kraftwerka, Šarla Akrobate, socijalističkih radničkih napjeva i poezije, ali i autorskim pjesmama.

Na trgu Sv. Justine održat će se 30. kolovoza promocija knjige, korčulanskoj publici već dobro poznatog bosanskog franjevca, teologa i publiciste, fra Drage Bojića, ‘Kraljevstvo božje i nacionalizam’. Na promociji će uz autora govoriti Boris Pavelić i Dragan Markovina.

-Kad bi postojala crkva kakvu zagovara Drago Bojić, u njoj ne bi bilo teško biti vjernik. Lojalan ideji svoje vjere i njenim najčišćim temeljima, Bojić poziva u svakom tekstu na etičke vrijednosti koje stoje iznad svakog vremena i iznad svakog društva, a uvijek na strani čovjeka – rekla je profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Đurđica Čilić, predstavljajući knjigu.

Predavanje i diskusija na temu ‘Korčula u NOB-u, oslobođenje otoka Korčule i doprinos Korčulana pobjedi nad fašizmom’, uz Dragana Markovinu i Mirka Pecotića, održat će se na trgu Sv. Justine 11. rujna s početkom u 20 sati.

Obilježavanje 75. Obljetnice oslobođenja Korčule od fašizma bit će zaključeno 13. rujna u 19 sati polaganjem vijenaca na Spomeniku borcima palim u NOB-u.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI