Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
pozdrav / split
Otišao je Ante Jelaska…

Otišao je Ante Jelaska…

Preminuo je poznati hrvatski antifašist, ljevičar i najstariji redatelj u Splitu, Ante Jelaska. Ma koliko se promijenio Split kakvog je volio i znao, ipak, mu je 2019., na prijedlog povjesničara i kazališnog kritičara dr. Tonćija Šitina, dodijelio Nagradu Grada za životno djelo. Kako piše Slobodna Dalmacija, u tome su ga poduprli ugledni kazališni djelatnici, među kojima i dotadašnji intendant HNK Split te pisac i dramaturg Vjeran Zuppa.

Predlagatelj nagrade Tonći Šitin te je godine za Jelasku rekao:

-Tužna bi bila važna dionica naše suvremene kazališne povijesti bez Jelaske, koji nije tražio prepreke, nego mjesta čarolije, koji nije jurišao na grijehe, nego je tražio magnete ljubavi. Možda bi u općoj akceleraciji zaborava Jelasku trebalo staviti pod konzervatorsku zaštitu, premda je on već danas zavidni muzejski eksponat.

Na Facebooku se od Jelaske na svoj način oprostio povjesničar i publicist, ljevičar Dragan Markovina, koji je u svom statusu napisao da je otišao “čovjek bez kojeg je nemoguće zamisliti povijest splitskog teatra i povijest otpora u ovom gradu”.

Danas svi pamte njegovo ispisavanje markerom dana oslobođenja Splita na štandarac, a ja pamtim kad se sukobio s Lukom Podrugom u Latinici i pitao ga zašto je pljunuo Feralovog novinara Vladimira Matijanića na skupu na Gripama, u doba kad se u Splitu pokušavala na ulici srušiti Račanova vlast, podrškom ratnom zločincu Mirku Norcu.

Pamtim i kako su mu dobacivali dok bi šetali Pazarom i to kako su mi ljudi prenijeli da je u sred toplotnog udara, u veštitu održao na podnevnom suncu dugi revolucionarni govor na sprovodu Lovre Reića.

No, prije i poslije svega, Jelaska je bio divan i vedar čovjek, hodajuća personifikacija avangardnog Mediterana i Splita kakav je nekad bio- prisjetio se Markovina splitske legende.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI