Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
Nu2
Branko Bačić u Nu2: Neshvatljivo mi je da se u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnost propitkuje treba li stranka desnog centra surađivati sa strankom koja predstavlja jednu nacionalnu manjinu…

Branko Bačić u Nu2:
Neshvatljivo mi je da se u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnost propitkuje treba li stranka desnog centra surađivati sa strankom koja predstavlja jednu nacionalnu manjinu…

U HDZ-u je ravno čudu kad netko korektno obavlja svoj posao, pa je sama činjenica da je nakon tri godine od potresa obnova napokon pokrenuta, promovirala Branka Bačića gotovo u nacionalnu zvijezdu. S tim je statusom, kao posebno uspješan ministar graditeljstva, potpredsjednik Vlade, Korčulanin Branko Bačić, stigao u goste i Aleksandru Stankoviću, u HRT-ovu emisiju Nedjeljom u 2. Najavio je, uz ostalo, da će obnova na Banovini biti završena za 2-3 godine…

Geodezija

Tko dosad nije znao, Bačić je završio geodeziju u koju se, kako je priznao Stankoviću- zaljubio. No, ne baš toliko da bi se svojim izvornim zanimanjem i bavio.

– To je za mene bio izazov kao gimnazijalcu i maturantu. Zaljubio sam se odmah u taj fakultet i radio sam do 1993. godine u svojoj struci, nakon čega me je politika odvukla u druge vode- rekao je.

Pronašao se u programu Franje Tuđmana i u politiku je ušao 1993. u vrijeme kada su snažno odjekivali ratni bubnjevi s istoka i kada je bio jako zabrinut za sudbinu Hrvatske, prenosi HRT. Pojavio se Tuđman i dao najjasniji odgovor na srpske ambicije da pretvori Jugoslaviju u Veliku Srbiju. To ih je povezalo i okupilo oko programa dr. Tuđmana.

Dolazi s otoka Korčule uz koji se tradicionalno vezuje pridjev “crvena”, no, Bačić vjeruje da će nakon izbora stvari napokon sjesti na svoje mjesto.

– Korčula nije crvena. Korčula je i plava i crvena. Mi (HDZ) smo u ovih 33 godine hrvatske samostalnosti u velikom dijelu vladali Korčulom u pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Kasnije smo se mijenjali, malo smo gubili, malo pobjeđivali. HDZ je na Korčuli kod kuće. Na posljednjim izborima je SDP prošao bolje, ali sam siguran da će se stvari postaviti na svoje mjesto- poručio je.

Kao predsjednik kluba HDZ-a pretvorio se u neku vrst glasnogovornika stranke, kao netko tko je uključen u cijeli spektar različitih tema, pa su ga često i novinari pozivali kao gosta, čemu se u pravilu odazivao.

Obnova- izazov karijere

Prošao je mnogo toga tijekom godina, ali najveći izazov mu je dužnost ministra graditeljstva i obnove na kojoj je ovih dana obilježio i prvu godišnjicu. Dobio je, kaže, konkretnu zadaću na kojoj se lako mjeri uspjeh i neuspjeh. Tu dužnost smatra najodgovornijim dijelom svoje političke karijere, izjavio je, javlja HRT.

Nema nikakvog čuda u tome da je obnova pod njegovom ministarskom paskom konačno krenula. Zatekao je model koji nije bio najprohodniji, i trebalo je osmisliti zakonodavni okvir, osigurati sredstva da obnova može krenuti, koristiti iskustvo. Do njegovog dolaska za obnovu su bila odgovorna čak tri različita tijela, i jasno da to nije moglo biti funkcionalno, jer se procesima nije upravljalo s jednog mjesta, objasnio je Bačić u Nu2 te se pohvalio da trenutno ima 1500 javnih nabava za 1500 lokacija, što je ogroman broj predmeta.

Komentirao je slučaj triju obitelji koje još uvijek žive u kontejnerima bez vode i čekaju obnovu svojih kuća.

– Razumijem u kakvoj su situaciji ove tri obitelji. Ja sam gotovo na tjednoj razini na Banovini. Obilazim Sisak, Petrinju i Glinu. Sve ih obilazim koliko god mogu i na licu mjesta se nastojim upoznati s njihovim problemima- kazao je i dodao:

– Svima koji imaju pravo na obnovu – država će izgraditi zamjensku kuću ili ići u konstrukcijsku obnovu. Pogledat ću konkretno o čemu se radi. Rok za prijavu i podnošenje zahtjeva za obnovu istekao je prije 20 dana, 2023. godine smo dobili pet tisuća zahtjeva, a samo u prosincu tri tisuće. Još uvijek ih zaprimamo i izaći ćemo s planom i dinamikom obnove, rekao je napominjući da se pravo na obnovu može ostvariti unatoč neriješenim imovinskim odnosima.

– Nije nužno biti upisan u zemljišnu knjigu kao vlasnik. Kad sam postao ministar i predložio zakon – omogućili smo onima koji nisu upisani da drugim dokaznim materijalom osiguraju pravo na obnovu. To mogu biti računi od HEP-a, dva svjedoka…- objasnio je.

Inače, dosad je obnovljeno 11200 objekata na području zagrebačkog i petrinjskog potresa. Na području petrinjskog potresa oko 8400. To nije mali broj. U ovom trenutku nam je 18 tisuća ugovora u rukama. To je jedan zahtjevan i veliki posao koji treba fizički odraditi. Najveći izazov Hrvatske je da mi produciramo velik broj akata za građenje, a nemamo dovoljno građevinske operative koja može na to odgovoriti- istaknuo je kao problem .

– Na Banovini je potrebno realizirati oko tri tisuće lokacija. To je naš plan za obnovu Banovine. U iduće dvije do tri godine mogli bi završiti s obnovom, a obiteljske kuće će se realizirati i prije- najavio je optimistično Bačić u Nu2.

Plenković- premijer i u trećem mandatu

Komentirao je i skore izbore, ali i učestale glasine da nakon parlamentarnih izbora Plenković odlazi u Bruxelles.

– Mislim da vam mogu potvrditi da će Andrej Plenković dogodine u ovo vrijeme biti u Banskim dvorima. Bit će ponovno izabran za predsjednika Vlade i tu će dužnost obavljati u sljedećem mandatu- siguran je, a na pitanje je li dobro kad jedna te ista politička opcija vlada zemljom kontinuirano 12 godina, lakonski je uzvratio da to znači tri puta za redom dobiti povjerenje birača i zaključio: “Dobro je ako si uspješan”.

Na primjedbe novinara da premijer u kontaktu s novinarima djeluje izrazito svađalački, Bačić brani šefa tvrdnjom kako nije lako sedam i pol godina biti prvi čovjek i nositelj izvršne vlasti u Hrvatskoj.
– Njegovih sedam i pol godina je predstavljalo krizni menadžment. Susretao se s aferama, pandemijom, energetskom i financijskom krizom. Velika su očekivanja i velika je odgovornost. S time se nije lagano nositi. To vas na određen način troši i sigurno postajete nestrpljiviji, držim da se premijer s time odlično nosi- očekivano je stao u obranu Plenkovića.

HDZ na parlamentarnim izborima 2024., ma kada bili, želi ostvariti rezultat kao i 2020. te zajedno sa svojim sadašnjim koalicijskim partnerima nastaviti upravljati Hrvatskom.

Što se tiče eventualne suradnje s Domovinskim pokretom, Bačić smatra da je to stranka od jedne ili dvije teme u kojoj se nalazi dio kadrova koji su izgubili na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Nezadovoljni takvim razvojem situacije otišli su i sada djeluju s tih, gubitničkih pozicija.

A na pitanje o Miloradu Pupovcu, prozivkama desnice zbog suradnje sa SDSS-om i o odnosu HDZ-a prema Pupovcu, tek će konstatirati da se on “pokazao kao stabilan partner u Vladi”.

-Meni je neprihvatljivo da se u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti propitkuje jednu političku stranku koja je na desnom centru, treba li i mora surađivati sa strankom koja predstavlja jednu nacionalnu manjinu- rekao je na kraju Bačić gostujući kod Stankovića u Nu2.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI