Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / POLITIKA
Sporni projekt: Europska komisija odobrila Hrvatskoj državne potpore za LNG terminal na Krku

Sporni projekt:
Europska komisija odobrila Hrvatskoj državne potpore za LNG terminal na Krku

Europska komisija oglušila se na sve ovdašnje primjedbe da je projekt plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku ekološki, ekonomski i energetski neodrživ, po nekima i nezakonit i nakaradan, pun ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, te utvrdila da Plenkovićeva Vlada ima pravo za taj projekt od zajedničkog europskog interesa dodijeliti državne potpore.

Troškovi gradnje terminala preko kojega bi od 2021. godine sa otoka Krka dalje u Europu trebalo otpremati 2,6 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje procijenjeni su na 233 milijuna eura od kojih bi otprilike polovicu trebala osigurati Europska unija, a polovicu Republika Hrvatska. Financijski doprinos Hrvatske Europska komisija smatra državnom potporom na kakve su u Europskoj uniji obično osjetljivi, no ulaganje državnog novca u ovom je slučaju ocijenjeno usklađenim s pravilima EU-a. Objašnjeno je da državne potpore za izgradnju krčkog terminala pridonose ostvarenju ključnih strateških ciljeva EU-a,. među ostalim diversifikaciji izvora opskrbe plinom i većoj sigurnosti opskrbe plinom u EU, posebno u središnjoj i jugoistočnoj regiji, bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja.

Dva lica Europske komisije

Projekt LNG terminala jedan je od stotinjak projekata na plin koji se nalazi na EU listi od posebnog interesa, zbog čega su ovdašnji ekolozi Europsku komisiju ocijenili vrlo dvoličnom jer  Europska unija s jedne strane želi biti klimatski lider, a s druge planira daljnji razvoj fosilnih govora i ulaganja novca poreznih obveznika u takve projekte. U dopisu Europskoj komisiji odaslanom početkom lipnja, Zelena akcija uz ostalo je navela kako nije dokazana nikakva ekonomska održivost projekta, kako je došlo do brojnih proceduralnih i pravnih propusta, dok Vlada RH kontinuirano ignorira lokalnu zajednicu i čak je pokušava ušutkati.

Lokalna zajednica protiv LNG terminala

Protiv projekta LNG terminala na otoku Krku je i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina koji ga ocjenjuje ekološki, ekonomski i energetski neodrživim, kao i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović koja smatra da je nezakonit i nakaradan i da će, ako se nastavi, nanijeti veliku štetu državi i građanima koji ga plaćaju iz svojih džepova protiv njihove volje. Općina Omišalj na Krku, na čijem bi se teritoriju trebao izgraditi terminal, vodi i nekoliko postupaka – upravni postupak protiv rješenja nadležnog ministarstva o prihvatljivosti projekta za okoliš, upravni postupak kojim osporava dobivanje lokacijske dozvole i postupak ocjene ustavnosti lex LNG-a.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI