Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
FILM / KULTURA
Foto: Restart

Skrivene traume i kolektivna psihoterapija:
Nagrađivana Srbenka na velikom platnu ljetnog kina Tvrđave Barone

Foto: Restart

Najnagrađivanije domaće dokumentarno ostvarenje u posljednjih nekoliko godina, film Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića sljedeći je u nizu naslova filmskog programa Srijedom po svijetu. Na velikom platnu ljetnog kina Tvrđave Barone film će biti prikazan 14. kolovoza, s početkom u 21:30 sati, a predstavit će ga sam redatelj u razgovoru s filmskim kritičarom Ninom Kovačićem.

Zimi 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Iako se znalo tko su počinitelji, nikada nisu kažnjeni za zločin. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Na površinu izviru skrivene traume te kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija.

O tim skrivenim traumama i kolektivnoj psihoterapiji govori Srbenka, dokumentarni film koji prati pripreme i probe za predstavu ‘Aleksandra Zec‘, Olivera Frljića, u produkciji HKD Tetatra iz Rijeke. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Foto: Restart

Na Filmskom festivalu u Cannesu Srbenka je dobila nagradu Doc Alliance, proglašena je najboljim dokumentarnim filmom na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. Brojne međunarodne i domaće nagrade uključuju najviše državno priznanje Republike Hrvatske za dostignuća u umjetnosti, nagradu Vladimir Nazor Ministarstva kulture, nagradu Amnesty Internationala i posebno priznanje žirija Motovun Film Festivala.

Ulaz na filmski program slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone. Članovi Kluba na projekciju mogu povesti i nekoga tko nema važeću člansku iskaznicu Kluba, uz predočenje kupona „Povedite prijatelja“ dobivenog pri učlanjenju. Više informacija pronađite na tvrdjava-kulture.hr.

Foto: Tvrđava kulture

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI