Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
ekopis
Oxsfordska Operacija Wallace: 300 studenata iz 17 zemalja istraživalo fenomene rijeke Krke, iste one koju naše vlasti nisu sposobne zaštititi

Oxsfordska Operacija Wallace:
300 studenata iz 17 zemalja istraživalo fenomene rijeke Krke, iste one koju naše vlasti nisu sposobne zaštititi

Evo nam jedne lijepe vijesti:  tijekom lipnja i srpnja 2019. 300 studenata sa prestižnih stranih sveučilišta iz sedamnaest zemalja sudjelovalo je u programu istraživanja biološke raznolikosti u Nacionalnom parku „Krka“, odnosno u rijeci Krki i njezinom porječju unutar granica nacionalnog parka. Naime, studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. U društvu tropskih rajeva kao što su Peru, Honduras, Tajland i drugi, od 2017. se tako, eto, nalazi i Hrvatska.

No ova vijest, iako vedra i slatka, ujedno je tjeskobna i gorka, budući da nas podsjeća da međunarodni znanstvenici dolaze diviti se i istraživati fenomene rijeke Krke, istodobno dok državne i lokalne vlasti desetljećima ne poduzimaju ništa kako bi je zaštitili od teških zagađenja koja ju onečišćuju te joj konstantno prijete od otpadnih voda te tzv. crne lagune ispunjenje mazutom i teškim zagađivačima kod tvornice DIV uz Kninu. Ovaj slučaj tako na vrlo jasan način pokazuje stupanj svijesti vladajućih faktora u Hrvatskoj, a koji se najbolje očitava u primitivnom nerazumijevanju potrebe da se održe i sačuvaju prirodne vrednote, a koje su ujedno i jedini gospodarski adut ovoga kraja s zapuštenim  gospodarstvom. Valja se nadati da studentima nitko nije ispričao kako se ovdašnje vlasti odnose prema predmetu njihova istraživanja.

Inače, Međunarodni kamp je organiziran u suradnji tvrtke BIOTA j.d.o.o. koja djeluje kao gospodarski subjekt Hrvatskog instituta za biološku raznolikost i britanske tvrtke Operation Wallacea Ltd prestižnog Oxfordskog sveučilišta. Opći cilj programa je pružanje studentima s različitih svjetskih sveučilišta i visokih škola mogućnost održavanja prirodoslovne prakse kroz terenski rad.

-Studenti odabiru znanstveno-istraživačke projekte na kojima žele sudjelovati i dobivaju jedinstvenu priliku sudjelovanja u aktivnom znanstvenom radu uz kvalitetno vodstvo. Nadalje, studenti dobivaju praktično znanje i iskustvo za svoje daljnje karijere u zaštiti prirode, znanstvenici dobivaju mogućnost za financiranje fundamentalnih istraživanja, a NP „Krka“ dobiva precizno i planski prikupljene podatke o cjelokupnosti istraživanih ekosustava. Višegodišnja istraživanja potvrdila su nazočnost visovačke pastrve u toku rijeke Krke a popis vrsta prisutnih u Parku proširen je za dvadesetak pa je primjerice zabilježen prvi nalaz zlatovrane. Također je detektirana iznenađujuće mala populacija vuka, divlje mačke, ilirskog klena i drugih važnih vrsta. Prikupljeni podatci služe JU „NP Krka“ za efikasnije upravljanje parkom. – kaže Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u Javnoj ustanovi “Nacionalni park Krka”.

Republika Hrvatska odabrana je kao zemlja sudionica u projektu zbog svojih jedinstvenih prirodnih obilježja te bogate biološke raznolikosti, dakle onoga o čemu nekompetentne struktrure na vlasti uglavnom nemaju pojma niti ih to posebno zanima: zaštita prirode ipak nije građevinski biznis, pa da se iz toga može na brzinu štogod zaraditi.

-U Hrvatskoj su strani studenti dvotjednu stručnu praksu imali u Nacionalnom parku „Krka“ i na otoku Silbi. Boraveći po tjedan dana na svakoj lokaciji, studenti su sudjelovali u različitim istraživačkim grupama pa su tako na Krki proučavali ribe, gmazove, ptice, leptire, sisavce i špilje, a na Silbi uglavnom morske ekosustave. Preko devetsto studenata je na ovaj način upoznalo bioraznolikost Nacionalnog parka „Krka“ od otvaranja kampa 2017. godine, te dobilo priliku iskustva volontiranja na znanstveno-istraživačkom projektu. BIOTA j.d.o.o. je za potrebe ovog projekta razvila i aplikaciju za pametne telefone Android i iOS s pomoću koje svaki sudionik, izravno na terenu, može unositi podatke. Ti podaci trenutno postaju vidljivi i svima ostalima. Bio je to pilot projekt čiji će rezultati pokazati u kojoj mjeri i na koji način će se kamp za strane studente održati idućih godina. Studenti su od ove godine smješteni u BIOTA istraživačkom centru u Puljanima, a dio njih postat će i prvi posjetitelji volonterskog centra Eko kampusa „Krka“ u Puljanima nakon završetka radova – veli ravnateljica  NP Krka Nella Slavica. 

Visoko Dinarsko gorje predstavlja prirodnu prepreku i razdvaja kontinentalnu i mediteransku floru i faunu međutim krška rijeka Krka spaja Podinarje i podzemlje s Jadranskim morem što je čini osobitim prirodnim fenomenom, pojašnjavaju u Nacionalnom parku Krka. Neizbježno je s tim u vezi ovdje ne podsjetiti na vrlo tragičnu činjenicu kako su najviše hrvatske vijesti Dinarsko gorje prepustili naftnim kompanijama za istraživanje i vađenje nafte i plina.

Naime, specifični ciljevi istraživanja u Nacionalnom parku „Krka“ bili su: određivanje broja sisavaca a posebno čagljeva, lisica i vukova, određivanje utjecaja visine kanjona na zajednice ptica i gmazova, određivanje biološke raznolikosti u špiljama i određivanje zajednica riba i njihovih staništa specifičnima za područje Krke. Veći dio istraživanja odvijao se na području nepristupačnih i netaknutih dijelova kanjona rijeke Krke od jezera Brljan do Roškoga slapa. Sve navedeno će biti upitno ako nedaleko od spomenutioh lokacija uskoro bude nikla nekakva bušotina, a koja će ostaviti trajne posljedice na ovaj vrlo osjetljivi kraj i krajolik.

Operation Wallacea (Opwall) je organizacija za istraživanje i zaštitu prirode osnovana od strane studenata volontera koji su se pridružili istraživačkim ekspedicijama u potrazi za stručnom praksom i mogućnostima zapošljavanja na konkretnim projektima zaštite koje provode istaknuti stručnjaci: ekolozi, istraživači, znanstvenici, akademici s područja bioraznolikosti, društvenih i ekonomskih studija. Uz akademsku zajednicu djeluju i terenski djelatnici koji upotpunjuju i potiču sticanje stručne prakse volontera. Zbog velikog interesa studenata za ova istraživanja, od 2020. godine broj studenata se povećava na 400, od čega je veći broj mjesta već popunjen.

– Studenti i njihovi mentori napuštaju Nacionalni park „Krka“ u četvrtak, 8. kolovoza nakon dva mjeseca intenzivnih radova. Zahvaljujemo im na uloženom trudu i požrtvovnosti kojima su, vjerujemo, doprinijeli razvoju znanstvenih istraživanja prirodnih fenomena Krke. Sa zanimanjem očekujemo njihove rezultate. Također se nadamo da će postignuti rezultati i iskustvo stečeni u Hrvatskoj doprinijeti njihovom nastavku obrazovanja, razvoju znanja i vještina i stjecanju međunarodne afirmiranosti. Studentima i mentorima želimo uspješan nastavak znanstvene i istraživačke karijere i veselimo se ponovnom susretu sljedeće godine! – zaključuje Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u Javnoj ustanovi “Nacionalni park Krka”.

Pridružujemo se nadi u dolazak 400 istraživača na rijeku Krku. To će onda značiti kako je rijeka Krka i ovaj divotni kraj nakon milijuna godina uspio preživjeti još jednu godinu, unatoč tragičnoj gluposti, nemaru i nebrizi mjerodavnih te potpunog odsustva svijesti o dužnosti odgovorne zaštite ovog jedinstvenog svjetskog fenomena.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI