Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Burnumske Ide: Urban i Četvorka, rimski jelovnik, ljubavni napitci i besplatan autobus

Burnumske Ide:
Urban i Četvorka, rimski jelovnik, ljubavni napitci i besplatan autobus

Devetu godinu zaredom, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira Burnumske Ide, sajamsku glazbeno-scensku manifestaciju kojom oživljava običaje iz vremena starih Rimljana, prije dvije tisuće godina, dok su živjeli i službovali upravo na ovim prostorima. Sveke godine u kolovozu najavljujemo uprizorenje te tradicionalne rimske svetkovine punog mjeseca, a koja se priređuje u jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu, u Ivoševcima kod Kistanja.

-XIII. Burnumske Ide održat će se u utorak, 13. kolovoza u 20 sati, a tema ovogodišnjih Ida jest ljubav. Iako su Rimljani, zahvaljujući jakoj vojsci, bili samouvjereni vladari zapadnoga svijeta, ljubav je, ipak, jača pokretačka sila. I dvije tisuće godina poslije toga ljubav ostaje uvijek aktualnom temom. Slavni amfiteatar u 21 sat ugostit će Arijanu Čulinu i Mirellu Meić, koje će na ovogodišnjim Idama izvesti kabaret „Varaš ga, ne ostavljaš ga“ da bi nam na prepoznatljiv i duhovit način prikazale svoj pogled na komplicirane muško-ženske odnose – kaže Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u NP Krka.

U 22 sata se na pozornicu amfiteatra penje Urban  i  Četvorka, koju čine glazbenici: gitarist Luka Toman, basist  Sandi Bratonja, bubnjar Marco Bradaschia i klavijaturist Saša Markovski.

Glazbeno-scenskom programu prethodit će tradicionalni sajamski dioOd 20 sati ispred amfiteatra posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, raznih antičkih vještina, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja, odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja.

Burnumske ide – foto NP Krka

-Sladokusci će moći kušati i neka od jela s menija rimskoga vojnika u Burnumu. Ovogodišnja novost je i gastronomski troboj između Gradskog muzeja Šibenik, Radija Drniš i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, koji će antička jela spremati prema receptima dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić. Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. Pod vedrim kolovoškim nebom svake se godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena – veli Katia Župan. 

Ulaz je besplatan, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina, Drniša i Knina:

18.30     Šibenik (Tržnica) – Baldekin – Vidici (nasuprot trgovine Tommy, kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum     4 autobusa

18.30     Šibenik (Tržnica) – Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum     2 autobusa

18.30     Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Oklaj – Burnum     2 autobusa

Povratak autobusa s Burnuma planiran je nakon završetka događaja.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI