Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Župan Pauk s ministrom Ćorićem u Kninu radi sanacije toksičnih kninskih laguna: Hrvatske vode odbijaju priključiti pročistač DIV-a na gradski kolektor

Župan Pauk s ministrom Ćorićem u Kninu radi sanacije toksičnih kninskih laguna:
Hrvatske vode odbijaju priključiti pročistač DIV-a na gradski kolektor

Na inicijativu šibensko-kninskog župana Gorana Pauka danas je u Kninu održan sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, i predstavnicima DIV-a, predvođenim vlasnikom tvrtke Tomislavom Debeljakom. Razgovaralo se o ekološkoj katastrofi koja već godinama prijeti iz kninskih laguna otpadnih, fekalnih i industrijskih voda i kako ih sanirati. Sastanak s ministrom došao je neposredno nakon prozivki iz oporbenog SDP-a da im župan uskraćuje informacije o stanju zagađenosti vode i tla uz kontaminirane lagune u kojima je, prema relevantnim istraživanjima znanstvenika sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, količina teških metala , mazuta i drugih toksičnih supstanci daleko iznad dopuštenih vrijednosti.

Goran Pauk/Foto:Tris/J.Krnić

Ironizirajući županovu objavu na facebooku “nema, triba sve ukinit i raselit…bravo, curo”, koja se referirala na kritike njegove fb-prijateljice da se asfaltiranje jedne prometnice u prominskom kraju slavi kao veliko postignuće, šibensko-kninski SDP-ovci su mu poručili da je jedino što treba ukinuti on – župan, jer ovakav ne treba nikome. I evo, već sutradan, župan inicira susret s ministrom radi kninskih laguna koje prijete županiji poput razorne ( eko ) bombe.

A na kninskom sastanku dogovorili su novi, zagrebački sastanak. U utorak, 30.srpnja. Uz ministra Ćorića i župana Pauka, na sastanku se očekuju i predstavnici Hrvatskih voda, DIV-a te Državnog inspektorata.

–Treba naći modus operandi kojim ćemo provesti sanaciju laguna, neovisno o tome hoće li to preuzeti DIV kao onečišćivač, država ili ćemo pokušati osigurati sredstva europskih fondova za taj zahtjevan i kompleksan zahvat. Kako stvari stoje, izgleda da je za početak najvažnije utvrditi kakva je voda koja se ulijeva u lagune nakon tretiranja u DIV-ovom pročistaču. Jer, Hrvatske vode odbijaju priključiti pročistač samoborske tvrtke na glavni gradski kolektor zbog bojazni da tvorničke otpadne vode nisu takve razine čistoće da bi smjele ulaziti u sustav gradske odvodnje- kazao nam je Pauk nakon sastanka s ministrom, poručujući oporbi , ali i svim građanima, da “župan radi ono što može”.

Uz ostalo, dogovoreno je i da treba napraviti studiju koja će odgovoriti na bitna pitanja: što to znači sanacija kninskih laguna i koliko će to koštati. Također, treba donijeti sanacijski program koji će pokazati koja su rješenja moguća. Ali, veli Pauk, prije svega toga nužno je utvrditi jesu li otpadne vode koje ulaze u gradski kolektor iz DIV-a čiste ili nisu.
Dvojba se čini suvišnom. Jer, ne jednom u zadnjih desetak godina lagune uz pogon DIV-a prelile su se u Orašnicu i Krku i katastrofalno ih zagadile. Intervenirale su i Hrvatske vode postavljanjem brana koje su, međutim, bile slaba zaštita pred prodorom mazuta, ulja, teških metala iz laguna…

Da problem bude veći i još teži, i kninski pročistač fekalnih voda pošao je po zlu. Investicija vrijedna 70 milijuna ( uglavnom europskih ) kuna pokazala se gotovo promašenom, jer je gradski kolektor položen na močvarnom tlu, pa je došlo do njegova potonuća. Traži se nova, alternativna lokacija i slijedi izgradnja novog kolektora. Investitor su Hrvatske vode, no, njihovi predstavnici nas uvjeravaju kako će sustav odvodnje otpadnih voda grada Knina, sa svim postrojenjima i građevinama, biti završen i pušten u rad do kraja ove, 2019. godine, bez obzira na sve poteškoće koje su ih pratile kod realizacije projekta.

I dalje upiru prstom u DIV kao glavnog krivca za onečišćenje, pa prema tome i odgovornog za sanaciju laguna. DIV , pak, odbija preuzeti odgovornost i brani se tezom kako je laguna puno starija negoli njihovo vlasništvo nad kninskom tvornicom.

A ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, umjesto zbog urgentnog rješavanja problema koji prijeti zdravlju preko sto tisuća stanovnika Šibensko-kninske županije, u Knin dolazi radi priprema za proglašenja Dinare Parkom prirode, u kojem istodobno najavljuje eksploataciju ugljikovodika (?!) Može li biti luđe???

Zagađeno močvarno područje u blizini tvornice DIV (Foto: Hrvoslav Pavić)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI