Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
KOMENTARI
Vojničko nasilje: Za pulskog vojnika-razbijača jedina primjerena kazna je nečasni otpust, potom sud i – zatvor!

Vojničko nasilje:
Za pulskog vojnika-razbijača jedina primjerena kazna je nečasni otpust, potom sud i – zatvor!

U nedjelju su tri divljaka, tri neandertalca koja reagiraju nagonski, a ne racionalno, koji su kadri i ubiti za krivu riječ, pretukli 67-godišnjeg Puljaninina Evelina Valea koji je čuvao imovinu ( vrtni štekat ) jednog gradskog lokala, pred njegovo otvaranje. Nanijeli su mu teške tjelesne ozljede, polomili mu rebra, cipelarili ga, bacali na njega stolice sa štekata, samo zato što je ugostiteljski objekt bio zatvoren, a njima se prohtjelo da bude otvoren. Navodno, za ovakvo brutalno premlaćivanje nedužnog čovjeka, razularenoj bagri moguće je odrezati maksimalnu kaznu do osam godina zatvora. Da, to je moguće, ali takvo što se kod nas ne događa…

Među nasilnicima bez pameti i kućnog odgoja, bio je i jedan pripadnik Hrvatske vojske. Zato ovo nije obični ulični banditizam.
Trojicu napadača, među kojima je bio i jedan maloljetnik, koji su u nedjelju pretukli 67-godišnjeg Puljanina Evelina Valea, policija sumnjiči za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, za što zakon predviđa maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.
Policija je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdila da je trojka razbijača u nedjelju ujutro oko 6,15 sati došla na terasu koju je čuvao nesretni 67-godišnjak. Zanimalo ih je kad će se lokal otvoriti. Nije im odgovaralo što je čuvar kazao i, nakon kraće prepirke, napustili su objekt, da bi se ubrzo maskirani i spremni na obračun vratili. Nasrnuli su na čuvara svim sredstvima, udarali ga rukama, nogama, inventarom, i zadali mu teže ozljede, zbog čega je završio u pulskoj bolnici gdje je zadržan na liječenju.
I nakon toga slijedi paradno ispričavanje službenih osoba. Jer, što je drugo ako ministar obrane, Damir Krstičević, nazove telefonom pretučenog čuvara i ispriča se za nedjelo, uz ostale, i pripadnika Hrvatske vojske? Zašto odmah nije došao u pulsku bolnicu i obišao nesretnog, nedužnog iscipelarenog čovjeka polomljenih rebara, na kojemu su stanje kondicije provjeravali nasilnici. Među njima i pripadnik HV-a, koji nosi službenu odoru i svojim brutalnim ispadom, koji je mogao imati još tragičnije posljedice, sramoti i Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu.
Zapovjednik bojne Tigrovi Krešimir Kršinić posjetio je ozljeđenog Puljanina u bolnici i izravno mu se ispričao uz najavu da će protiv osumnjičenog vojnika biti pokrenut stegovni postupak, “koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe”. I time je svoje obavio…
Ali, postoji video zapis incidenta. Na njemu se sve bjelodano vidi. Vidi se kukavičko, siledžijsko postupanje vojnog profesionalca kojemu je sva snaga u batini. U sijanju straha. Koji kroz vojnu obuku nije ništa naučio. Koji u HV-u po svemu nikad i nije smio biti.
Djelatni pripadnik HV-a trebao je trenutno biti udaljen iz službe. Jer, svojim ponašanjem, koje nije moguće maskirati ni svim maskama ovog svijeta, ne služi na čast nikomu- ni Hrvatskoj vojsci, ni svojoj obitelji, ni ovoj državi. Takav nema pravo na službenu odoru. Njemu je mjesto u zatvoru, taj nije zavrijedio da mu se pred stegovnim vojnim sudom nalaze olakotne okolnosti, izmišljaju opravdanja za besprizorno nasilje bez ikakva opravdanja i povoda. Još ako je slučajno sin moćnog oca, ili rođak, zemljak, vladajućoj nomenklaturi blizak čovjek, prebijeni Puljanin polomljenih rebara može biti sretan da ga još koji put ne sretne u mraku neke ulice.
Ministar obrane, Damir Krstičević, trebao mu je istog dana kada je utvrđeno kriminalističkom istragom što je počinio, uručiti nečasni otpust iz vojske. I time sačuvati obraz i HV-a i države, i Ministarstva, i svoj osobni.  I dati pouku svim budućim, prikrivenim ili deklariranim nasilnicima u uniformi. A on je čovjeku koji je mirno radio svoj posao i zaradio batine koje ničim nije zaslužio, izgovorio formalnu ispriku telefonom, i time zadovoljio – protokol. A što je s čovjekom, što je s humanošću, što je s pravdom , što je s čašću vojske uprljanom ovim vojničkim divljaštvom?
Zapovjednik bojne Tigrovi, Krešimir Kršinić, obišao je stradalog čuvara u bolnici i ponosno najavio stegovni postupak protiv razbijača, koji se krije iza vojne uniforme kao nekakvog neprobojnog štita, držeći to vrhuncem pravde za pretučenog zaštitara.

Ne, gospodo, nije to pravda, nije to ni približno dovoljno za pravdu. Samo nečasni otpust, a potom sud i – zatvor za divljaka koji se predstavlja vojnikom, primjerena je kazna.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI