Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
BANDIĆGRAD
Večeras na Arhitektonskom fakutetu u Zagrebu: Tribina o tzv. Zagrebačkom Manhattanu

Večeras na Arhitektonskom fakutetu u Zagrebu:
Tribina o tzv. Zagrebačkom Manhattanu

Što je tzv. Zagrebački Manhattan, projekt gradnje poslovno-stambenog kompleksa uz obalu Save? Još jedna u nizu megalomanskih zamisli zagrebačke i državne vlasti kojom će se opet uzrupirati javni prostor za potrebe tobožnjeg strateškog projekta od kojega će koristi imati samo građevinske i političke strukture, a građani samo štete? Možda će biti jasnije nakon večerašnje javne tribine o toj temi na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (Miošićeva 26) od 19 sati.

-“Zagrebački Manhattan”, “Grad u Gradu”, “Zagreb City” neki su od naziva kojima se najavljuje izgradnja megaprojekta na prostoru Novog Zagreba uz Savu, na površini od oko 1,1 milijuna četvornih metara i vrijednosti od pola milijarde eura. Projekt je dosad izazvao negativne reakcije stručne javnosti kao i prosvjede građana Zagreba, a neki od problema koje se stavlja u prvi plan sumnja su u nepoštivanje demokratske i zakonske procedure pri odobravanju projekta, gubitak zelenih i rekreacijskih zona te općenito prenamjena zona prilagođena potrebama investitora, a bez analize javnih potreba – vele organizatori iz Instituta za političku ekologiju, udruge Zelene akcije i platforme Prava na grad. 

O kontroverznom projektu zagrebačkog Manhattana na javnoj tribini u sklopu međunarodne konferencije INURA International Network for Urban Research and Action govorit će domaći i međunarodni stručnjaci i aktivisti:

Iva Čukić, Ministarstvo prostora, Beograd
Tihomir Jukić, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bernard Ivčić, Zelena akcija, Zagreb
Kate Shaw, Sveučilište u Melbourneu
a moderirat će Iva Marčetić iz Prava na grad i Vedran Horvat iz Instituta za političku ekologiju.

Tribina će biti na engleskom jeziku, kažu, premda ne bi bilo loše da ju razumiju i građani Zagreba koji možda ne barataju tim jezikom

Inače,  29. međunarodna INURA konferencija ove se godine od 30.6. do 3.7. održava u Zagrebu u organizaciji Instituta za političku ekologiju i Prava na grad. Više o programu ovdje  https://inura19.wordpress.com/program.

O tzv. Zagrebačkom Manhattanu smo pisali i mi u više navrata, primjerice u tekstu Zgubai – ‘Poštovani gradonačelniče, moje je mišljenje da ste Vi potpuno ludi…’

Ilustracija: Zgubai (foto Tris)

.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI