Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
EKOLOGIJA / ekopis / POLITIKA
Skupština Šibensko-kninske županije o zagađenim kninskim lagunama: Ma da im mazut i živa iz kućne pipe teku, HDZ-ovci to ne bi vidjeli dok im stranka ne kaže da to otrov jest

Skupština Šibensko-kninske županije o zagađenim kninskim lagunama:
Ma da im mazut i živa iz kućne pipe teku, HDZ-ovci to ne bi vidjeli dok im stranka ne kaže da to otrov jest

U Hrvatskoj žive papci. Papkari. Stoka sitnog zuba. Kojom se može manipulirati lako i stalno. Dovoljno je dati im nešto “šuške”, koju sinekuricu i oni su zahvalni do groba. Jer, s obzirom na to tko su, što su i odakle dolaze, ni u najbajkovitijem snu nisu snili da će imati što danas imaju, i učinit će sve da to ne izgube. Možete ih slobodno, bez posljedica, i trovati, i njih i njihovo potomstvo, a oni će i dalje klimati i šutjeti. Oni vjeruju samo svojim stranačkim šefovima. Za njih je budućnost nesaglediva, apstraktna. Njihove moždane vijuge nisu osposobljene o njoj razmišljati, ponajmanje je sagledati. Zato se njome poigravaju, i nisu ni svjesni što čine. A takvi odlučuju o nama, na svim razinama…

Nije realno čak ni ono što im je pod nosom dok stranka, HDZ, ne kaže što je to. Zar je onda čudno da u Skupštini Šibensko-kninske županije koja od ukupno 42 vijećnika , ima čak 21 HDZ-ovca, baš nijedan nije nimalo zainteresiran, kamoli zabrinut za zagađivanje rijeka Orašnice i Krke iz toksičnih kninskih laguna?

‘Laguna’ kod tvornice DIV (foto TRIS/G. Šimac)

Šutnja HDZ-ovaca, muk dožupana

Štoviše, ne čini to ni dožupan Nikola Blažević, Kninjanin, koji svaki dan iz Knina dolazi na posao u Šibenik, u svoj županijski ured. Živi u Kninu. S obitelji. Djecom. Suprugom. A danas je, kao i toliko puta prije, vruću temu Županijske skupštine odšutio…
Ne čine drugačije ni drugo dvoje županovih zamjenika, jer čak troje ih je u “zamjeni”. Od njih troje, dvoje je iz Knina, i jedna dožupanica iz Drniša. Dakle, svo troje problem otrova koji se izravno iz zagađene lagune izlijeva u Krku, itekako tangira… Je li moguće da o tome nemaju baš nimalo svijesti?!
Ima pravo nezavisna vijećnica s liste Stipe Petrine, Iris Ukić Kotarac kad gledajući Blaževića u oči , na Skupštini kaže: – Ajde što župan ništa ne radi po tom pitanju, ali vi ste Kninjanin, a vas uopće ne zanima otrovna kninska laguna, vi idete okolo po protokolarnim zadaćama. Ništa korisno za ove ljude ne činite, a preskupo vas plaćamo. Imamo 27.300 kubika vode po glavi stanovnika u županiji što nas svrstava u sam svjetski vrh po tom kriteriju, a mi se igramo s vodom koja je nafta 21. stoljeća…Ali, dok je glupih građana, HDZ će biti na vlasti- zaključila je malodušno vijećnica NL SP .
Ali, je li u pitanju samo glupost, ili indolencija, neinformiranost, egoizam, možda obični ljudski strah ? Kninska ekološka bomba koja prijeti iz laguna nije ideološko ni svjetonazorsko pitanje. To je egzistencijalno pitanje. Kako reče SDP-ov vijećnik u ŽS Igor Meić, pravo na pitku vodu je temeljno ljudsko pravo. – Da li vi smatrate da je profit iznad prava građana- pitao je župana, aludirajući na benevolentnost države i županije spram DIV-a.

                                         Tomislav Čolak ( Loza )

Čolak: “Ujeo vuk magare!”

Jedino je vijećnik Loze, Tomislav Čolak, među “političkim Kninjanima” izrazio otvorenu zabrinutost za vlastito, i zdravlje svojih sugrađana i župljana. Njega ne mogu zadovoljiti županove najave da će krajem godine pročistač DIV-a biti priključen na gradski kolektor, a to je preduvjet za sanaciju laguna. I tada, dakle, za šest mjeseci, tek će se početi razgovarati o modalitetu sanacije i načinu (su)financiranja. Pa to znači, jednostavno će zaključiti Čolak, da je “ujeo vuk magare”. Nema ništa od toga…opet prolongiranje rješenja, opet čekamo kiše i izlijevanje toksičnog mulja iz laguna u Krku i Orašnicu. Državni inspektorat, čiji su predstavnici bili također na sastanku župana i ministra Ćorića, je pozvan utvrditi tko je krivac za zagađivanje, a to nije samo DIV, nego i fekalne vode grada Knina. Grad to ne može riješiti, a DIV odbija. Treba poštivati zakon, a to ne čini nitko od aktera, ni Hrvatske vode ni Državni inspektorat. Ovdje je glavni problem što ne funkcionira pravna država- ispravno detektira Čolak.
Zar nije tako bilo i sa spaljivanjem i zbrinjavanjem opasnog otpada u Drnišu, kako se prisjetio vijećnik Loze Ivica Ledenko. GIRK Kalun je u gradu spaljivao mulj iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda, i materijal kamionima vozio u Kevića jamu, a župan je branio Kalun, a ne interes ogorčenih građana Drniša.- Jeste li vi neodgovorni ili lijeni? Hoćete li se i dalje ponašati kao nizozemski UNPROFOR u Srebrenici ili ćete početi voditi računa o građanima i okolišu- zanimalo je Ledenka.
HDZ-ovi vijećnici sve su to stoički izdržali, ali progovorili majci nisu. Čak ni predsjedavajuća Skupštine, koja je zamijenila odsutnog predsjednika Nediljka Dujića, znanstvenica, v.d. dekanica šibenskog Veleučilišta Tanja Radić Lakoš, dipl. inženjer molekularne biologije, odnedavno članica HDZ-a koja se definira kao “zeleno konzervativna”, nije imala baš ništa za reći. Njezino “zeleno”, s iskaznicom HDZ-a koju je odnedavno uzela, naglo je pocrnjelo…
Da parafraziramo bivšu ministricu Nadu Murganić, tako je to u HDZ-u. Ma i da im iz kućne pipe izlazi mazut oni ga ne bi prepoznali, niti na njega reagirali, dok im u HDZ-u ne kažu da je posrijedi otrov i da im netko ozbiljno radi o glavi. Vjerojatno Udba, masoni, jugonostalgičari i komunjare…

Antiokolišni ministar Ćorić

Problem kninskih laguna otpadnih voda godinama se ne rješava. Sjete ga se kad eskalira. Obično kod obilnih kiša, ali kako vele Kninjani, otrovne otpadne vode iz laguna ulijevaju se u Krku i Orašnicu i kad nema kiša, jer je tlo porozno, propusno. Dvije su lagune u pitanju. Laguna gradskih fekalnih voda i DIV-ova laguna otpadnih tehnoloških voda. Sanaciju trebaju obje. Grad je izgradio sustav odvodnje s pročistačem, ali kako to kod nas biva, nekomu nevjerojatno lucidnom palo je na pamet kolektor i dio cjevovoda postaviti na močvarnom tlu, pa je potonuo. Investitor, Hrvatske vode, traže novu, alternativnu lokaciju i grade novi kolektor. Navodno, na čvrstom, nepropusnom tlu… Tko će to platiti, tko će za to odgovarati, o tome nitko ne govori.

I DIV je, kažu, napravio svoj pročistač otpadnih voda. Ali, kako svojim vijećnicima prenosi šibensko-kninski župan Goran Pauk, Hrvatske vode ga odbijaju priključiti na gradski pročistač jer očito procjenjuju da kakvoća pročišćenih industrijskih voda nije u dopuštenim, graničnim vrijednostima. Pauk veli da su oba pročistača u probnom radu, i kad njihovo testiranje završi, DIV će svoj sustav priključiti na gradski. Bit će to do kraja godine, obećava župan, pozivajući se na razgovor kod ministra Ćorića. Antiokolišnog ministra. Kojemu je do zaštite okoliša koliko i do lanjskog snijega. Njega više zanima profit. Zato i ne proziva DIV kao onečišćivača. Jer, zakon je jasan. Tko izazove onečišćenje, dužan ga je i sanirati. A DIV ne smatra da je jedini krivac, pa ni jedini odgovoran za sanaciju. U međuvremenu, otrovna ulja, minerali, živa… izlijevaju se u Krku i truju narod koji se pitkom vodom napaja iz ove raskošne rijeke, samo na papiru zaštićene statusom nacionalnog parka, u kojem bi morao biti poseban režim.
Ministra ne boli glava zbog kninskih laguna. Njega više zanima nafta u Dinaridima, pa i ako Dinara postane Park prirode, to neće biti inkopatibilno, već nam je dao do znanja. A vjerna sljedba, podno Dinare i širom sve ružnije naše, ministru će klimati i davati potporu, kakvu god treba. Jer, takav je naputak “odozgo”. Je li moguće da će šutke gledati i dok im djecu i unuke truju, poštujući, prije i iznad svega, stranačku stegu koja im jamči povlastice?! Što će s tim povlasticama kad im bolest zakuca na vrata?

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI