Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
EKOLOGIJA / FILM
Motovun: Filmom protiv jednokratne plastike

Motovun:
Filmom protiv jednokratne plastike

Filmom protiv plastike: i Motovun Film Festival priključio se globalnoj kampanji nazvanoj PlasticFreeJuly, odnosno borbi protiv upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.  U tome surađuju s Greenpeaceom koji se na festivalu uključio savjetodavno i edukativnim sadržajima. Naime, nakon ljetnih festivala i koncerata redovito svjedočimo hrpama odbačene plastike na travnjacima, plažama ili trgovima – prvenstveno jednokratnih plastičnih čaša.

-Od tamo završavaju na odlagalištima otpada ili pak direktno u moru, pa onda slijede godine i desetljeća raspadanja na sve sitnije komadiće, tzv. mikroplastiku. Analize pitke vode, soli, zraka itd. pokazuju da problem s mikroplastikom nemaju samo morske životinje nego i mi sami – vele u Greenpeaceu.

I u Motovounu su se godinama na festivalu točili napitci u plastične čaše, a koje su znali završiti odbačene na motovunskim trgićima i grmlju podno zidina, no sada su odlučili to promjeniti.

Shvatili smo da smo i mi dio problema i odlučili da je vrijeme da postanemo dio rješenja. Od svojih početaka mi smo festival koji brine o svijetu u kojem živi. Osim filmovima koje prikazujemo, želimo to pokazati i popratnim programima, kao i načinu na koji provodimo cijeli festival. Ove godine podržali smo globalnu kampanju #PlasticFreeJuly, a ovim putem nastavit ćemo i sljedećih godina“, veli direktor festivala Igor Mirković.

Festival je tako pozvao motovunske ugostitelje da u vrijeme festivala izbace iz upotrebe jednokratne plastične čaše, slamke i žličice, da zamijene jednokratne plastične čaše onima za višekratnu upotrebu koje se mogu vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir te papirnatim čašama. Objekti koji su se uključili u akciju označeni su certifikatom PLASTIC FREE, a posjetitelje se poziva da podrže takve ugostitelje.

U partnerstvu s Festivalom Greenpeace je u festivalskom kampu organizirao predavanje o štetnosti jednokratne plastike te radionicu “Život bez plastike” koju je održao Marko Capek.

Predstoji nam prenošenje Direktive EU o jednokratnoj plastici u nacionalne zakone. Budući da znamo kakvu štetu nanosimo, nema potrebe čekati zakonska ograničenja. Motovun je ove godine poduzeo prve korake u tome i pokazao primjer koji i druge manifestacije trebaju slijediti. Trebat će još vremena da se ugostitelji naviknu i sustav povratnih čaša uhoda, i svakako prvenstveno podržavamo prelazak na takve alternative – za višekratnu upotrebu. Pozivamo ugostitelje, kao i organizatore drugih festivala da što prije krenu u tom smjeru“, kaže Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI